"El meu objectiu és que tothom comprengui el seu talent, el reconegui, el desenvolupi i , sobretot, l’usi perquè és la millor forma d’auto conèixer-se per arribar a ser aqueixa persona que tant vols ésser"









Dia 6 de novembre en Toni Estruch durà a terme un taller a Capdepera. Mitjançant en Tolo Alzina ens hem posat en contacte amb ell per parlar de la seva feina i dels tallers que imparteix. 
A Toni Estruch l’apassiona la curiositat, la investigació i la música. Des de fa una anys  ha dedicat el seu temps a investigar l’origen del talent humà i de les seves capacitats. Per a ell “... la música és la forma més senzilla amb la que expressar-me i curar emocions

- Qui és en Toni Estruch?
- Aquesta és una pregunta que sempre m’ha costat contestar, perquè realment no sé qui som.  L’únic que sé, és allò que m’apassiona. I el que m’apassiona és tot allò referent al talent humà i al sistema educatiu. He escrit un llibre (i per fer això no som escriptor), he compost un disc ( i per fer això  no som músic), he creat varis negocis (i per fer això no som empresari)... per això em costa definir-me. Ara bé definir-me mitjançant el talent, em resulta més fàcil saber qui som. Som un apassionat del món del talent i de l’educació.

- Què és el genio-tipus?
- El geniotipus és un tipus de geni que hi ha dins meu. Es a dir, tot ésser humà neix amb unes habilitat innates que si les desenvolupa pot arribar a convertir-se en un autèntic geni. La genialitat no es troba ni a la fama, ni a la televisió, ni el que considerem grans genis de la humanitat.  La genialitat es troba en fer allò que tenim de forma innata, d’una forma senzilla i eficaç, però amb tota la passió del món. La genialitat es troba en conèixer aquesta passió i dur-la a terme.

- Com arribes als genio-tipus?
- Vaig arribar als geniotipus mitjançant el moment més baix de la meva vida. Es a dir, jo vaig fer un màster en fracàs i el vaig perdre tot. Necessitava cercar respostes al que m’havia passat. Cercant aquestes respostes vaig començar a investigar i investigar... i em vaig adonar que hi havia una sèrie de patrons en personatges històrics que sempre es repetien en un moment de fracàs. Vaig aprofitar aquest fet i vaig començar a crear unes estadístiques i vaig veure que coincidien amb varis patrons a nivell de talent. Vaig unir una sèrie de professionals de la ciència com psicòlegs i neuròlegs i vam començar a donar forma al geniotipus.
Per tant el geniotipus neix de la recerca de respostes per saber perquè jo vaig fracassar, i vaig descobrir que no estava en el meu propòsit. La vida, quan ets lluny del teu propòsit, et fa el favor de posar-te en el teu lloc.

 - Què pot aportar el genio-tipus a la societat?
- Autoconeixement. Si visquéssim a una societat en al que tothom sàpigues per a què serveix i què hem vingut a fer aquí, tot tindria més coherència i viuríem més en pau, deixaríem d’estar frenètics per arribar a final de mes, començaríem a viure des del sentiment d’estar fent “ allò que m’agrada i m’apassiona”. Si fos així no n’hi hauria la necessitat de competir, només hi hauria la necessitat de compartir.

- I a l’educació?
- Estam treballant per intentat proposar una nova forma de la visió educativa basada en el talent. El geniotipus és una eina amb base científica que ens aporta quina és la capacitat creativa de cada un de nosaltres. El geniotipus treballa en base a la  creativitat neuronal específica de cada individu. Si nosaltres coneixem aquestes capacitats, podem ajudar als alumnes perquè s’enfoquin  en el seu veritable propòsit. Per exemple si un ha nascut amb les seves capacitats per a nedar, ho hem d’enfocar en capacitats per a nedar no  en escalada, perquè llavors sofriria. De forma natural anirem posant cada un en el seu lloc.

- Per a totes les persones que no han trobat el seu talent...
-  Com he comentat el geniotipus és una eina amb base científica que es basa en un test sociomètric. En el llibre que presento hi ha un codi QR que et du a fer un test que t’ajuda a conèixer les teves principals habilitats, et dirà quin és el teu geniotipus matriu i el camp en el que tu destaques més per poder enfocar el teu talent.  Però vull dir a tothom que tots tenim un talent que és innat, que és científic i que aquest talent no mor fins que nosaltres no ens morim. Som talentosos mentre vivim.

(*) Informació del  taller 6/11/2022
http://www.capvermell.org/index.php/agenda/convocatories/30767-acte-de-tony-estruch-a-capdepera-6-novembre-2022