"Intent ajudar a la gent a posar etiquetes a les seves emocions i a poder sanar-la través de l'escriptura".
"Ja fa vint anys que visc a Capdepera. Som una dona amb nom basc i cor gabellí". 
.

Avui diada de Sant Jordi parlem amb Izaskun Franco. Hem descobert una gran escriptora de Capdepera. Ja ha publicat diversos llibres...Al llarg del dia ha venut els cinquanta llibres de "Sin permiso", la seva novel·la eròtica. Tots els que disposava per la diada. TOP VENDES amb permís de Biel Torres. La conversa ha estat deliciosa constantment interrompuda per sol·licituds de signatures. Directa, divertida, amb  el seu punt sensual i misteriós; i sobretot emana una intel·ligència emocional que fa sentir còmode a qualsevol interlocutor. Sembla que viu en el seu món però és un encant de dona.  És una self-woman que es mou per Amazon i les xarxes socials com a peix dins de l'aigua. És difícil seguir-la. Sembla com si no necessitàs el contacte directe amb la gent.

– És així?

– Sí, és així

– Des de quan escrius?
– Jo escric poesia i reflexions des dels dotze anys. Vaig començar un poc com un mètode d'autoajuda i a partir d'aquí vaig començar a interessar-me amb les xarxes socials i vaig comprovar era una forma d'arribar a la gent. Mitjançant Instagram i, sobretot, Facebook he comprovat que podia connectar amb molta gent i comprovar que podia intentar complir un somni que era escriure un llibre.

– I, per cert, quants d'anys fa que vius a Capdepera?
– Ja fa vint anys que visc a Capdepera. Som una dona amb nom basc i cor gabellí. Pots escriure ben clar que em sent més de Mallorca que, d'altra banda. A jo em varen dir l'illa t'atrapa o et treu, i a mi em va atrapar des del primer minut, em va donar una pau i una estabilitat emocional que no he trobat enlloc.

– Tu creus que l'escriptura té un vessant terapèutic?
– Totalment, de fet aquest hivern vaig començar a impartir tallers d'escriptura emocional i em va sorprendre moltíssim la resposta de les persones. Sols feia una setmana que feia aquests tipus de tallers en un centre de Salut i Benestar de Son Ferriol (en IMB holístic) i sense adonar-me tenia més de vint persones afiliades al taller i he estat més de tres mesos impartint-lo. Intent ajudar a la gent a posar etiquetes a les seves emocions i a poder sanar-la través de l'escriptura.

– Com descriuries el teu estil literari?
– Escric llibres de distints gèneres. En els llibres de poesia i de reflexions mou emocions cent per cent, de vegades vivències pròpies o que he viscut en segona persona. És totalment emocional, la gent se sent molt identificada amb allò que escric perquè al final som caminants de la vida i quasi tothom hi ha passat per situacions semblants. És molt fàcil empatitzar amb l'escriptura o sentir-se reflectit en la vivència.
Quan al tema de la novel·la eròtica és un plantejament totalment diferent, és més fantasiós, amb coses que per ventura no t'haguessis atrevit a fer o dir, però quan comences a escriure ningú et jutja i és molt fàcil amollar-se. En ambdós gèneres em sent molt còmoda i ho puc fer sense cap mena de tabú ni por.


– Parlem de la novel·la eròtica que presentes "Sin permiso". Ara mateix, hi ha un boom de novel·la eròtica?
– Jo crec que sí. Arran d'Elisabet Benavent o Megan Maxwell hi ha hagut una revolució important. La novel·la eròtica ha existit des de sempre i no hem inventat res nou, jo crec que el que hem fet ha estat tornar a despertar aquest tema que fins no fa molt era un tema tabú.

– Sembla que aquest tipus de novel·la la llegeixen molts d'adolescents i, fins i tot preadolescents, quin és el teu públic?
– De moment, en el meu cas i per la poca experiència que tinc (el meu llibre només fa un mes que està a la venda) els meus lectors són adults i tenc la grata sorpresa que és tant masculí com femení. Esper fer un gir i que no se centri només en adolescents.

– Persones relacionades amb els llibres ens diuen que aquestes obres tenen un públic majoritàriament femení.
– Jo intent, i esper haver-ho aconseguit que els meus llibres no s'encasellin en llibres per a dones. Si generalitzam, vistes les estadístiques (sobretot d'Instagram que és on més em mou), és cert que la majoria de ressenyes són de dones. Esperem poder fer un gir.

– Als homes els fa més vergonya?
– No sé si només els fes més vergonya o és que són més visuals. Vosaltres heu llegit la novel·la? I vos ha agradat?

– Sí, molt…

– Idò que tots els homes prenguin nota (rialles).
De la segona part de la novel·la, ja t'anuncio que hi haurà una segona part, duc escrits sis o set capítols i estic intentant entendre el sexe des de la part masculina. La contarà un home i els lectors masculins que ho han llegit estan encantats. No vull que m'encasellin com una lectura femenina, i tampoc és que em molesti, però m'agradaria obrir la meva obra a tothom.


– Et veus a una sèrie de televisió com "Valeria" o alguna semblant?
– Bono! (rialles) Que m'encantaria? Per descomptat. Que m'hi veig? Sincerament no. Ara mateix no... pensa tu! Ja, voldria ja. Acab de començar, he escrit una novel·la i veure-la a la tele... És com pegar dos-cents bots per damunt sense passar per sota! Hem de començar des d'avall i ser humils.

– Aquestes carreres són meteòriques i les xarxes socials et sorprenen...
– Idò vinga! I que sigui prest!

– I quan podrem veure els teus llibres en català?
– Quan vos hi posau a traduir-los? No em tanco a res, és més em faria molta il·lusió. Realment jo no puc, però m'agradaria (ja ho havíem parlat abans i, si tot va bé. Cap Vermell la publicarà en català).

– Explica'ns com funciona publicar mitjançant Amazon?
– En el meu cas, publicar per Amazon es deu al fet que, en el moment que començava amb els meus llibres estàvem en Pandèmia, no tenia coneixements per cercar una editorial, no sabia com moure'm i mitjançant una persona que tenia publicats uns poemaris, des d'Instagram, em comentà que era fàcil. Fàcil en el sentit de tenir el llibre que vols quan ho vols. Però tot el que és maquetació, correcció, il·lustració... t'has de cercar la vida. Has de cercar col·laboradors o fer-ho tu. I la part negativa és que el tema de publicitat ho has de fer tu... A jo m'agradaria tenir els meus llibres a una llibreria.

– I com et sents quan et veus en el top de vendes d'Amazon?
– La veritat és que no m'ho podia creure, em va sorprendre moltíssim. Vam estar deu dies en el top número 1 de vendes d'Amazon. Va ser increïble i de fet encara no ho he assumit. Però ja voldria que passes moltes vegades és una sensació increïble.
 
- Moltes gràcies i que segueixi així el ritme de vendes!!!!