"A partir d’aquí (dia 23 de setembre), evidentment ens trobem amb un situació desastrosa per als hotels. Neckermann, filial de Thomas Cook, és gairebé l'operador més important del nostre municipi."
Havíem quedat fa unes setmanes (molt abans de la fallida de Thomas Cook) per parlar de l’evolució de la temporada turística a Cala Rajada, però ho deixàvem passar tot esperant la finalització de la temporada estival per a fer una anàlisi més acurada. Dissortadament la situació creada a l’ hostaleria de Cala Rajada per Thomas Cook i la seva filial Neckermann han precipitat aquesta xerrada. Volem saber de primera mà, i agraïm a Joan que dediqui un temps Cap Vermell, dels efectes d’aquesta fallida en el turisme de Cala Rajada, en els empresaris i treballadors.
- Joan, volíem parlar amb tu de l’evolució de la temporada turística a Cala Rajada?
- La temporada fins dia 20 de setembre havia estat segons el que esperàvem. En general esperàvem que fos fluixeta i a poc a poc ha anat a més, millorant respecte als mals auguris que hi avia a principi de temporada, per devers el març. Estàvem davant una situació prevista, amb una previsió d’ingressos més baixa, provocat pel creixement dels nous mercats emergents i per la recuperació de mercats en crisi, dels quals ens havíem beneficiat en temporades anteriors.
- I a final d’octubre tot això canvia...
La història canvia a partir de dia 23 (de setembre). Dia 23 ens trobam amb una notícia que és el crac de l’operador Thomas Cook, que comença a Anglaterra i contagia paulatinament les seves filials a la resta d’Europa. A partir d’aquí, evidentment, ens trobam amb un situació desastrosa per als hotels. Neckermann, filial de Thomas Cook, és gairebé l'operador més important del nostre municipi. De cop i volta ens hem trobat amb un deute impressionant que ha creat grans drames a nivell familiar, no oblidem que el 90% del teixit hoteler de Cala Rajada és de famílies, i evidentment un gran drama econòmic. Ara cadascú intenta reconduir la situació de la manera menys traumàtica per seguir cap endavant. Les primeres impressions ja apuntaven que seria un autèntic sotrac, un batacazo, a nivell econòmic, i les dades que han anat arribant així ho demostren. Hi ha molta preocupació ja que donant per fet aquest desastrós final de temporada, amb els deutes acumulats d’aquest operador, es deixen els balanços dels hotels afectats en negatiu per descomptat, però a més a nivell empresarial se’n duen els beneficis dels darrers anys. D’alguna manera haurem d’intentar subsistir i tirar endavant, no ens podem rendir.
- I a partir d’ara?
- A partir d’ara cal veure com tiram endavant i com es presenta el futur a curt i mitjà termini. Hem de veure com podem fer front a aquest final de temporada per poder afrontar tota la despesa que tenim pendent, que hi és i punt. I a un termini mitjà cal veure com totes aquestes places que s’han perdut en el municipi amb qui se poden renegociar, amb quins operadors o empreses on-line es pot contractar per començar les vedes de la temprada 2020. Cal tenir present que les places del 2020 ja s’havien començat a vendre en el juliol del 2019, molts d’hotels ja teníem reserves per a l’any vinent, entre les quals les de Thomas Cook. Ara de cop i volta ens trobam que els contractes són totalment nuls, que les reserves que tenies ja no existeixen... i a partir d’aquí anem a veure cap a on ens dirigim per a ubicar aquests llits que hi ha en aquests moment sense tour operador i que estan buits a dia d’avui.
A tot això hi afegim una preocupació molt important per a nosaltres, que és el problema dels vols, la garantia de mantenir els vols entre Alemanya i Palma. La situació també és crítica per a Condor Airlines, que era una empresa filial de Thomas Cook i que per sort l’han pogut sortir de l’empresa mare amb una ajuda del govern alemany, de 444 milions, per a evitar la fallida. Esperem que aquesta ajuda sigui suficient per a mantenir l’empresa, i això sí que pot evitar un gran caos per la propera temporada.
- Ara tothom parla sobre la fallida de Thomas Cook, però no es veia venir? Com ha pogut quedar un deute tan gran?
- Tenim unes dades de cobrament establertes. Quan se'n va el client s’emet la factura i generalment als 60 dies paguen. El que passa també és que, per normativa d’empresa, Thomas Cook té quatre mesos inhàbils (en els quals no fa pagaments, està pactat al contracte i tots ho acceptam) distribuïts un cada trimestre. El proper pagament previst era devers el 4 d’octubre, seguint el període habitual. El que s’havia pagat fins ara eren les factures de maig i juny, que han coincidit amb dos mesos fluixos (especialment maig, que ha estat un dels més xerecs dels darrers anys) amb uns preus que no són els de plena temporada. Ara faltava cobrar juliol, agost i setembre... fins que ha fet crac. A més s’ha d’afegir el lucre cessant, el que deixarem de facturar perquè no vindran els clients, a alguns els afectarà més i a d'altres menys, depenent de si tenia els llits en exclusiva o els compartia amb altres operadors.
Si ho sospitàvem? La veritat és que ho han amagat molt bé. Sabíem que hi havia una certa crisi però semblava que venia donada per una mala gestió amb la compra de companyies aèries (que al final no han estat compres, ha estat “leasing”) i que ha fallat. També hi havia una empresa xinesa, Fosum, que comprava una part important de capital de Thomas Cook, estava previst que se signés al voltant del 27 de setembre, i la veritat és que tots hi confiàvem. De fet Thomas Cook gestiona hotels, ha invertit en hotels i tot semblava indicar que solucionarien els problemes. La veritat és que ni els bancs ni nosaltres ens esperaven aquesta fallida. Han dut les rutines habituals com altres anys. Que hi havia un poc de retràs en els pagaments?, no era la primera vegada, i ho teníem com a assumit.
Érem conscients que estava en crisi però crèiem que ho superaria, a més pensàvem que tenia un recolzament important d’un dels socis que era Fosum, que ja tenia capital a Thomas Cook i que es va oferir per a gestionar la crisi i fer-se l’empresa seva. Inicialment, a Anglaterra no li va anar bé, per ser capital xinès, però es va arribar a acceptar..., però quan van arribar a preparar tot faltaven els famosos 250 milions (va sortir a la premsa que hi va haver empresaris mallorquins disposats a aportar part del capital a canvi d’accions) però es van tirar enrere els bancs anglesos, pensam que era per dubtes amb el Brexit. Es pot dir que col·lateralment som víctimes del Brexit. I va ser una llàstima, pens que va ser una equivocació... Jo, com a govern, no vull posar doblers per a una empresa privada, val, però no voler que els xinesos i espanyols se'n fessin càrrec i deixar tants de treballadors a l’atur a la pròpia Anglaterra...
El que deia, ho duien ben amagat, de fet tots havíem contractat Thomas Cook per a la propera temporada. Hi havia confiança que l’empresa tornaria a reeixir de la seva mala gestió.
- Aquesta fallida pot servir per a qüestionar alguns pilars del model turístic actual?
- Nosaltres estam oberts a tot tipus de mercat, no només l’alemany. Com a sistema de venda? Tots els hotels estam en plataformes digitals i de venda on line, com pugui ser Booking, a part de les pròpies webs dels hotels. Però s’ha de dir que el turista alemany, a dia d’avui, és un turista a qui agrada anar a la seva agència de viatges i que s’encarreguin de tot (viatge, hotel, trasllats...) i pagar el que li demanin. També és cert que s’haurà d’aclarir si de cada vegada donam més pes a la part on line, malgrat tenir una gran dificultat, que és el transport, ja que ens falta la connexió directa amb l’aeroport. És una llàstima que no s’hagi pogut o volgut tenir en compte el nostre municipi, així de clar. Si l'autobús (l’Aerotib) va a Cala Millor, a Alcúdia o a Can Picafort... per què no ve a Capdepera? En el seu moment es varen comprometre que ja funcionaria aquesta temporada i no ha estat així.
El que suposam és que les ofertes on line augmentaran, perquè hi hauran més habitacions disponibles. Les plataformes clàssiques com TUI o All Tours seguiran potenciant el seu producte. Tui absorbirà el mercat anglès i per al mercat alemany hi haurà altres operadors que ocuparan les habitacions. De fet els hotels estam rebent missatges de clients demanant amb quina plataforma treballarem, perquè volen venir a Cala Rajada, als nostres hotels i ho volen fer comprant el seu paquet com ho han fet fins ara.
- Ens han comentat que alguns hotels han rebut clients que ja havien pagat les seves vacances, s’han presentat a l’hotel i han pagat la seva estada altra vegada...
- Sí, a mi també m’ha passat. Això és perquè el client de setembre i octubre és molt fidel, és un client que vol venir a Cala Rajada per aquestes dates. I han vingut, han pagat directament i ja reclamaran a la companyia o l’assegurança de Thomas Cook. A Capdepera tenim la sort que durant tres mesos (juny, setembre i octubre) tenim un tipus de client molt fidel, clients que coneixen tots els redols, a qui encanta venir per aquí, sopar als nostres restaurants, passejar, gaudir del nostre entorn i de l’oferta del nostre municipi. I és un client de totes les classes socials, gent d’alt poder adquisitiu i gent treballadora.
- Parlem de la promoció. N'hi haurà canvis en la línia que heu seguit fins ara?
- Nosaltres seguirem apostant pel mateix tipus de promoció. De fet, hem demanat a l’Ajuntament que faci un catàleg de rutes patrimonials, anem a mostrar el nostre patrimoni, d’on venim i què som. Ja vam apostar per mostrar la nostra cultura i naturalesa, l’esport, i ara el nostre patrimoni.
Sol i platja, els tenim, i ja no els hem de promocionar, és cert que als fulletons ja surten les nostres platges o les ofertes d’oci nocturn, però cada any feim una passa més per a oferir alternatives.
La fallida de Thomas Cook no ens ha fet replantejar els nostres objectius, apostam per millorar el nostre entorn i la nostra imatge i dur esdeveniments que puguin ser referents en l’esport o la cultura, que siguin atractius per als turistes o serveixin per a promocionar la nostra zona o per a donar-la a conèixer a gent que no havia pensat venir al nostre municipi.
- També s’ha parlat de les reformes que se solen fer al final de cada temporada...
- Hi ha hotels que ara es troben en una situació molt delicada. Nosaltres apostam perquè se segueixin reformant els nostres hotels, com a associació. Hem invertit molts de doblers, però ens trobam amb una situació d’un deute impressionant, i a més cal tenir present que el futur és incert. Davant la previsió d’uns nombres més baixos que els d’enguany, encara afegim una dificultat. No sabem com reaccionaran els altres operadors per poder vendre el nostre producte, és a dir, que es respectin els preus dels contractes signats amb Thomas Cook, que no s’aprofiti la situació per fer negociacions a la baixa... que seria molt perjudicial per a tots. I és el dubte per si se poden fer o no inversions els hotels aquest hivern. Hi ha incertesa de cara a la temporada 2020, el benefici que s’havia d’invertir en millores ha desaparegut i ara tenim deutes, que se n’han dut no només els beneficis d’enguany sinó els d’anys anteriors, més o manco en funció de la dependència de Thomas Cook que tenies. I aquí hi ha dubtes... què feim? Esperam un any o no?
Els operadors s’han llevat el competidor més important, i tots els operadors tenen els hotelers que els reclamen per contractar les seves places buides, donant-los una sensació de fortalesa. Ja veurem com reaccionen.
Per exemple, el govern grec ha tingut una reacció molt ràpida, ha llevat l’ecotaxa a tots els hotels, pot ser una pixerada però és una qüestió d’actitud, jo no dic que s’hagi de llevar aquí però es pot fer alguna cosa com allargar el termini o fer bonificacions per a la propera temporada.
Són decisions que els polítics poden prendre, és cert que hi ha moltes empreses afectades i cal veure com ens poden ajudar, és un tema econòmic que haurien d’intentar que afecti el menys possible a les empreses i seguir amb uns paràmetres normals del que és el turisme i les inversions del turisme cap a l’illa.
- Quines mesures demaneu per ajudar a superar aquesta crisi?
- Els hotelers tenim uns pagaments a fer i les mesures del govern central o balear podrien ser demorar els pagaments de la Seguretat Social, i especialment l’IVA d’unes factures que no cobrarem. La situació negativa pel deute que ha deixat Thomas Cook es veurà agreujada a l’hora de fer la liquidació del tercer trimestre d’aquestes factures que no cobrarem, un IVA que no cobrarem i haurem de liquidar, a més de l’impost de societats.
També hi ha hotels que tiendran l’ecotaxa, si es paga per mòduls es liquidarà per clients que no han vingut. Ara veurem quines mesures es prenen per a ajudar aquest sector en aquest moment: IVA, impost de societats , seguretat social, ecotaxa... Estam a l’espera de conèixer les mesures que es prendran per a fer més lleugera la càrrega que tenim en aquests moments. A part dels imposts locals, que si bé tenen l’opció de la demora en el pagament, aquesta va acompanyada d’interessos.
-Alguna cosa que vulguis afegir?
- Nosaltres, com a empresaris i famílies de Capdepera, estam preocupats i volem que els nostres treballadors segueixen i puguin complir les seves expectatives laborals. De fet tothom seguirà al seu lloc de feina amb el seu contracte, sense que hi hagi rescissions. Cal veure el futur sempre en positiu, des de l’associació volem donar un missatge positiu per tirar endavant.
Durant l'entrevista parlàrem de moltes més coses que afecten el municipi i el sector hoteler. En aquests dies s'han produït moltes informacions al voltant de la fallida de Thomas Cook i la reacció dels govern estatal i autonòmic, a més s'han presentat algunes de les mesures que, com assenyalava en Joan Ferrer, poden ajudar a les empreses a sortir de la crisi, algunes com ajudes directes als treballadors de l'empresa, incentius per tornar a contractar personal per altres empreses, crèdits a interès zero, bonificació de l'ecotaxa del tercer trimestre, reducció de tarifes d'AENA i Enaire per a vols durant l'hivern, reforçament de la promoció turística, increment de bonificació dels pagaments a la Seguretat socials els mesos d'octubre i novembre, etc.