Enguany el Festival de les arts al carrer ha plantejat propostes arriscades, no convencionals, per entendre-nos. Una d'ella fou el Tourist Recycler Day. Assistirem a tot el procés. Tot i les nostres reserves hem de dir que com més l'hem vist més l'hem entès i més ens ha agradat. Aquest és el video resum de l'activitat:
Tourist Recycler day from ICOULDBEYOU on Vimeo.
-Per començar l'entrevista, exp`licau-nos què és AATOMIC LAB?
AATOMIC LAB és un col·lectiu artístic que busca implicar la ciutadania en les seves accions. Acostar el potencial de transformació de l’art al dia a dia de la vida quotidiana.
Treballam amb un plantejament associatiu amb la voluntat d’impulsar la participació activa de la comunitat d’artistes que formam, per poder generar potencial comú, nous recursos i crear processos d’innovació socials i educatius a través de la cultura.
Els Laboratoris d’AA:TOMIC són processos d’aprenentatge i intercanvi de coneixement amb un caràcter experimental, que promouen la creativitat i el discurs crític. L’objectiu és desenvolupar experiències que exemplifiquin com els processos creatius poden revertir en la millora social.
Formam part d’Arquitecturas Colectivas (AACC)- Xarxa internacional de persones i col·lectius.
Aquí podeu trobar-ne més informació:http://aa-tomic.tumblr.com/
-Com surt la iniciativa de Tourist Recycler Day?
En aquest moment de saturació i consumisme pensam que l'ús descontrolat d'articles de plàstic durant les vacances d'estiu n'és un reflex. Què passa amb tants matalassos inflables, xancletes, para-sols, etc.? La realitat ens ha confirmat que són productes d'un sol ús, i els números són terrorífics, amb milers de tones de plàstic que moltes vegades acaben a la mar. En aquest sentit, aquesta intervenció cerca, a través de la creativitat i la participació, ajudar a prendre consciència i a promoure la reflexió envers la cura pels nostres recursos naturals. Es parteix d'un procés artístic que vol facilitar la connexió entre turistes i residents a fi de comprendre i empatitzar des de les dues perspectives.
- Hi ha gent que pensa que aquestes instal·lacions no participen del concepte d'art. Què hi teniu a dir?
Diu el filòsof Rancière que l'art consisteix a construir espais i relacions per reconfigurar materialment i simbòlicament el territori del comú. En aquest sentit, AATOMIC_lab fa servir recursos i potencialitats de l'art per inventar noves formes de relacions col·lectives, involucrant el del costat i promovent que les nostres comunitats siguin agents de canvi. Que una obra com Tourist Recycler Day generi debat, com està passant, ens confirma que ha provocat una mirada diferent. Ha impulsat reflexions de com ens relacionam amb el que quotidianament ens passa, prop i lluny de nosaltres. Com diu Marina Garcés, a propòsit de l'emancipació, volem futur, però futur és això que estam fent, des de la possibilitat de relacionar-nos amb això amb capacitat de decisió i de valoració, tant personal com col·lectiva.
-Per què ha de ser una instal·lació temporal, de sols una setmana?
L'obra neix efímera per formar part del Festival d'Arts de Carrer. No obstant això, Tourist Recycler Day té sentit molt abans de fer el muntatge de la instal·lació artística a la façana de Cap Vermell. Durant les setmanes anteriors s'ha treballat, a través d'una campanya de cartells i d'informació, la col·laboració i participació d'establiments hotelers, turistes i residents en el projecte. És en aquesta fase quan es comença a construir entre tots una forma d'abordar el repte de conscienciar el respecte necessari a l'entorn natural, social i cultural.
-Creis que l'art, el que feis, te el potencial de transformació de la vida quotidiana? Com? Per què?
No es tracta mai de sostenir que l’Art té la resposta ni tampoc es tracta de pensar que els artistes tenen alguna mena de poders paranormals que arriben i ho arreglen tot i se’n van, però sí que sostenim que és fonamental en el camí de la transformació, del canvi cap a la millora. Pensam més en una dialèctica social en la qual, l’art, algunes vegades pot servir com a avançada, signe i tempteig de l'avenir, juntament amb la ciència, les idees ètiques o les polítiques.
- És dificil fomentar la participació? Per què?
És complicat perquè és anar en direcció contrària al paradigma del capitalisme que fomenta la individualitat del treballador/consumidor, però s'ha de perseguir. És important no forçar el ritmes de ningú i generar a poc a poc la complicitat i l'empoderament necessari per crear un grup de treball participatiu. En aquest sentit, les eines creatives són una possibilitat alternativa per integrar l'individual i el fet col·lectiu. Un model absolutament vàlid que es recolza en comunitats estructurades sobre la confiança i la participació.
-Que és allò que mès vos ha sorprés de tot el procés?
Tot i que ho imaginàvem, no deixa de sorprendre la quantitat i quantitat d’articles de platja abandonats als hotels i les platges.
Definitivament. El nostre objectiu és promoure la innovació en tots els sectors. El sector turístic és clarament el motor econòmic i, mitjançant la incorporació de la creativitat amb programes específics, es pot avançar en una necessària transformació d'aquest sector, per millorar tant l'oferta cap als visitants com cap als treballadors de tots els sectors depenents, i en definitiva l'entorn social i natural de les nostres illes.
Alguna cosa més a destacar?
Volem deixar constància del nostre agraïment, per la col·laboració rebuda, a: Ramón Álvarez, Joan Gamundi, Joan Crespí, Joan Suau Xumet, Antoni Sansó, Hotel Illot Suites & Spa i Hotel Triton Beach, Hotel Bahía Cala Ratjada, Hotel Cala Lliteres, Hotel Chevy, Universal Hotel Castell Royal, Hoteles S’Entrador Playa y Mar Azul Pur Estil & Spa, Hotel Clumba, Hotel Son Moll Sentits & Spa i Hotel Serrano Palace, Asociación Hotelera de Capdepera i a l'Ajuntament de Capdepera.
Moltes gràcies. El cert és que hem après una mica més sobre l'art. De fet, de llavors ençà hem sabut que hi ha una tenda al carrer de l'Agulla que compra sombrilles i matalassos de segona mà per tornar-los a vendre. Per petites coses es comença!.