Jaume i Adriana són els joves artistes que inauguraren el cicle d'exposicions "S'estiu de can Melis"



Si heu anat a visitar el Centre Melis Cursach ( i si no, encara sou a temps de veure l’exposició “Dududu- Dadadá”) segur que heu quedat sorpresos de les propostes dels joves creadors amb qui hem parlat una estona al pati, acompanyats dels seus cans i contents per les hamaques que han trobat a  “Deixalles”. D’una forma distesa i desenfadada començarem la conversa.

 

- Jaume, Adriana quina és la vostra trajectòria artística? Com viviu  l’art?

(Adriana) Jo som dissenyadora de roba, de fet preparo una col·lecció. Me sent més del món del disseny que de l’art, a jo l’art me fa molt de respecte.

(Jaume)  Jo sempre he fet ceràmica, i compagino la docència a tallers d’adults a casals de barri i al meu taller amb la part més creativa. Fa 3 o 4 anys  intento dedicar-me més a la faceta artística.
La meva obsessió és fer només ceràmica, el  meu ofici, ja sigui fent peces artístiques, decoratives o vaixelles. Vull fer art, però també faig peces decoratives  que m'ajuden a vendre altres peces.

- Quines altres exposicions heu fet, abans d'arribar a Capdepera?

(Adriana) Jo he fet exposicions col·lectives com “joc i Memòria” a ses Salines, al Rata Corner, al Bar Rita o a la Nit de l’art de Felanitx.

(Jaume) N’he fet bastantes exposicions. A la Fira del fang vaig rebre el premi Benet Mas que et dona un espai propi d’exposició a la Fira. També he participat a la Nit de l’art de Palma, Felanitx, Museu de la Jugueta. Per mi va ser molt important una residència al centre d’Art Contemporani a Ses Voltes, va ser quan me vaig iniciar a la part més artística.

 - La vostra obra què part té d'art i quina d'artesania ?

 (Adriana) Ja he comentat que vaig fer disseny de moda, però m’agrada fer teixits, i aquí és quan me relaciono amb l’art i així gaudeix molt més. Me sent molt més realitzada teixint, com expressió. Amb el teler treballes el més bàsic, cada passada que fas crees, et relaxa... El món global de la moda com funciona ara no m’agrada.  Vull dissenyar una col·lecció pròpia ecològica, amb teles i colors naturals, feta aquí.
A ca nostra he viscut un ambient al voltant de l’art, ja que mon pare Julià Meunié, era un pintor de cert renom i això es vivia a casa.

(Jaume) Jo faig ceràmica com la resta de la família. A Ca nostra vam muntar un taller i tots ens dedicaren a treballar el fang. Fa 10 anys feia ceràmica utilitària i decorativa, però des de fa 5 anys intent fer escultura. Partesc d'una base més artesana que evoluciona a una ceràmica més expressiva, més artística.
Les terracotes, en un moment donat, tenien valor artístic però se'l han llevat. Ara se valora una mica més gràcies, en part, a pintors com Miró, Picasso o Barceló. Hi ha un cert auge, ara reviscola. Dins el món de la ceràmica fan coses utilitàries  però amb un enfocament artístic.
Malgrat hi hagi actualment ceramistes molt bons, i valorats, en general la ceràmica és la germana pobre de l’art.
Si vols que una peça de ceràmica sigui art, cal llevar-li utilitat i passar a la part expressiva. A més esta l’importància de la tècnica i la creativitat. L’art, a una peça de ceràmica, és més subtil que a quadre.

- Què presenteu a Capdepera? Les peces són fetes expressament ?

(Adriana) Treballem dos tècniques diferents però que tenen relació, són dos tècniques molt  primitives, molt bàsiques. I penso que se complementen molt bé.

(Jaume) Cal dir que el lloc de l’exposició condiciona, ofereix moltes possibilitats. Hi tenia cosa feta,  però bàsicament l’hem pensada per exposar aquí.
Hem fet peces conjuntament, com una mena de diàleg entre l’obra d’Adriana i la meva. L’espai ens permet jugar amb textures i reforça moltes obres. Hem pogut fer instal·lacions a les voltes.



- Res per afegir..

(Jaume) Convidem  a venir a l'exposició que romandrà oberta fins dia 28 de juny (Horari de 19  21 hores. Dilluns tancat), i agrair a tots els que han obert les portes.

(Adriana) Com Jaume, convidar a tots els que vulguin apropar-se al Centre Melis Cursach.

Seguim la conversa amb Jaume i Adriana una estona més, just abans d’obrir l’exposició, parlant del món i la bolla, de Palma, de ses Salines, de la vida a ciutat i als pobles... L'exposició resta oberta amb una proposta fresca, alegre, bella i molt atractiva. A la plaça de l'Orient hi ha la tarja de presentació amb dos muntatges de gran format.