El diimecres dia 16 vam parlar amb Jaume Prohens mentre visitàvem l’exposició que ofereix en el Centre Melis-Cursach fins dia 25 de juny.
El que havia de ser una entrevista per comentar la seva obra, resultà una agradosa conversa, en un to molt informal. En Jaume és un bon conversador que, quan parla de la seva obra, ho fa amb la passió pròpia del qui estima la feina que fa.
Així, vam poder saber que l'exposició que presenta al Centre Melis Cursach té dues parts ben diferenciades. D’una banda hi trobam una sèrie de dibuixos i imatges que serviran per a dissenyar els nou vitralls per l’església de Sant Miquel de Felanitx. Aquesta aventura va començar amb un concurs per dissenyar aquests vitralls, que en Jaume Prohens va guanyar amb un esbós, i li encarregaren fer la resta. Aquesta tasca li suposà iniciar una etapa d’investigació sobre els personatges religiosos a plasmar i l’ambient on situar-los.
Una bona part d’aquests estudis, esbossos i dibuixos, que mostren el procés creatiu, són presents a l’exposició de Capdepera. En realitat, fan més original la mostra que es presenta a la Sala Melis Cursach. De vegades són idees confuses, que a poc a poc es van concretant: expressions de cares, ambientacions, colors... D’altres són variacions d’un mateix tema amb petites diferències.
Ens comentà que, ara per ara, hi ha tres vitralls acabats i la resta seran realitat en funció de les aportacions econòmiques que es vagin produint. La seva intenció és col·laborar amb els tallers per a participar de tot els procés creatiu, però dissortadament no sempre ha estat així.
Parlant, parlant ens comentà que entre 1985 i 1990 es va llicenciar de Belles Arts a la Universitat de Barcelona i els primers anys en aquella ciutat van ser molt intensos.
- Com era la teva obra abans del treball amb els vitralls?
- La meva forma de dibuixar no l’he canviada per fer això (els vitralls), és instintiva i natural, que em surt i que me va bé. No la feia destinada a una finalitat, sinó que m’autoretratava o retratava la gent que estava al meu voltant, eren puntuals, instintives, simples...Amb aquest projecte vaig haver de dur el meu cap envers una historia que és la Bíblia, una història que conta històries... Vaig posar els meus dibuixos en funció de pintar uns sants, que en principi m'eren desconeguts. A mida que anava treballant amb ells, m'hi vaig anar familiaritzant. Jo estava avesat a treballar intensament amb personatges. Quan era a Barcelona (sis anys estudiant i sis d’experiència vital) vaig fer una sèrie que es deia “Sa bugada dels morts”, en base a la capacitat que jo tenia en fer imatges fantasmals, modificant les coses reals (augmentant o disminuint la mida de les coses) i assolint un espai mental que ni jo mateix sabia que tenia . Jo “flipava”, després d’una sessió de dibuix sortien 4 o 5 dibuixos que jo no havia cercat premeditadament. Jo els feina venir de darrere del meu cap com un sistema de concentració i damunt la taula anava confitant els dibuixos durant moltes hores (les sessions eren molt llargues), de fet aquestes obres són de les que més agraden de la producció.
- Continuem parlant del vitralls...
- Quan em vaig posar amb els vitralls, a dibuixar a la taula, em vaig deixar dur per aquella experiència, que ja coneixia. He fet el mateix. A més, em va entusiasmar la idea de fer un vitrall que fos meu i que duràs molt de temps”.
La segona part de l’exposició esta dedicada als cavalls. Els cavall són per a mi una excusa, transformar la figura del cavall de la manera que jo vull. Alguns són pura geometria i aprofito per posar-hi les coses que a jo m’agraden, darrere, el paisatge, els detalls del paisatge... Alguns tenen manco informació darrere i treball més l’anatomia del cavall, d’altres s’assemblen a peces dels vitralls..., són com a variacions d’un mateix tema. D’altres estan fets per ser mostrarts al costat de la mostra dels vitralls, de fet juguen amb fons o elements comuns.
D’aquella llarga conversa hem sintetitzat algunes idees del que Jaume ens contà essent conscients que deixam aspectes importants del que comentà. Mentre xerram un vídeo mostra imatges de l’església de Sant Miquel i del procés de disseny i elaboració dels vitralls.
Fins dia 25 de juliol podeu veure la interesant obra de Jaume Prohens.
Si voleu més informació, visitau la seva pàgina web:
www.jaumeprohens.com