Analitzam una temporada turística, la de 2013, que tothom ha qualificat com a històrica.

"No podem valorar positivament la temporada tursítica perquè el nostre futur no és molt alentador. Capdepera i les seves cales tenen un encant especial que no ens podem permetre perdre. Tots hi hem de posar de la nostra part, i en primer lloc les administracions"






Atenent les noticies de premsa i les declaracions dels responsables autonòmics, les Illes Balears han tingut una excel·lent temporada turística, amb uns elevadíssims nivells d’ocupació. Nosaltres hem volgut saber com es valora des de l’associació hotelera de Capdepera.


- Certament, es pot valorar la temporada, en termes d'ocupació, millor que les anteriors. S'ha registrat, en línies generals, una ocupació més estable que ha fet que, en números absoluts d'ocupació, sigui igual o superior a la dels últims anys. El que no podem és qualificar-la d'elevadíssima, no ha estat un increment regular en tots els establiments, uns s'han mantingut en els nivells d'anys anteriors, però sense tantes puntes, altres han tingut un increment en temporades mitjanes i altres no han tingut tants de buits. En còmputs mitjans, estaríem sobre un 3% d'increment.

 - Aleshores, com valorau la temporada 2013, tant a nivell general com pel que fa a Capdepera? Ha estat tan bona com diuen, o no?


- Si parlam d'ocupació, sí. Si parlam de rendibilitat igual o pitjor, ja que augmenta la pressió fiscal, s'incrementen les despeses (noves entitats de drets d'autor, exigències d'adaptacions a noves normatives (sanitàries, d'indústria, etc.) Totes suposen un increment substancial dels nostres costos, amb, aquí sí, una elevadíssima disminució de les contraprestacions rebudes. El municipi cada vegada està més degradat, falta neteja i seguretat, les infraestructures no es renoven o amb prou feines, en el millor dels casos, es mantenen. Tots, ciutadans, empreses, etc. veim incrementats els nostres impostos i en contrapartida rebem menys de les administracions.
No podem valorar la temporada positivament perquè el nostre futur no és molt alentador si els fonaments són els presents. Capdepera i les seves cales tenen un encant especial que no ens podem permetre perdre- Tots hi hem de posar de la nostra part, i en primer lloc les administracions.

- Una pregunta recurrent... Com així aquestes temporades excel·lents no s'han traduït en una major contractació de mà d'obra? Hi ha la sensació que l’hoteleria ha congelat les plantilles mentre han augmentat els beneficis. Hi ha dades al respecte?


- Com he dit abans, l'augment de beneficis és més que dubtós. Si parlam de facturació, és una altra cosa.
La pregunta d'increment de plantilles sempre ha tingut la mateixa resposta i és de molt fàcil comprensió: tots els hotels tenen, més o menys, una quantitat de plantilla estable, suficient per poder atendre un 100 % d'ocupació; els mesos de temporada alta, per sort i norma general, sempre se solen tenir nivells alts d'ocupació, i en les temporades baixes i mitjanes, regules amb vacances, menys hores i organitzant els inicis i finals de contractes. Si no s'augmenta en serveis, llits, etc., difícilment es pot percebre un increment de llocs de treball. No obstant això, crec que si es computen les jornades treballades, és a dir, durades de contractes, menys gaudi de vacances, etc. es veuria que sí que hi ha hagut un increment de plantilla, encara que sigui la mateixa, però més temps.
Congelar les plantilles no és la resposta, el tema és que els llocs de treball a l'hostaleria de la nostra zona són els que són i no per arrodonir xifres d'ocupació es creen tants de llocs de treball nous. Almenys no es pot fer de manera significativa o pal·liativa per a la quantitat de gent que ve d'altres sectors amb manca feina i que difícilment poden ser integrats en la seva totalitat a l’hostaleria.

El sector hoteler es dels pocs que encara segueix creant llocs de feina, any rere any, però, desgraciadament,  no es pot absorbir a tota la població que esta a l’atur.

La gent també ha d'entrar a la dinàmica de la formació. Molta gent dóna per fet que l'hostelería és allà on tothom pot fer feina i no cal tenir coneixements de res, però de cada vagada la competència per obtenir un lloc de feina és mes gran i s'és mes selectiu. L’AH s'involucra en nous projectes per a motivar els joves a continuar la seva formació, organitza les jornades de portes obertes amb l’Institut, participa amb els ajuts als estudiants universitaris, és un membre més en la iniciativa d'acostar l’Escola de Hostalería al nostre municipi, a fi de facilitar la possibilitat de formar-se sense haver-se de desplaçar a Palma, etc.

- Sembla que la temporada de 2014 encara es preveu millor, i al 2013 ja no hi cabia una punta d'agulla. No saturarem les infraestructures? Encara podem rebre un major nombre de visitants?


- Si alguna cosa he après en els meus anys en aquest negoci és que fa temps que han canviat tant les coses i que només podem afirmar com anirà una temporada quan aquesta ha passat. Som massa sensibles a molts de factors que es troben fora del nostre abast: economia, clima, política, seguretat, situació dels competidors, etc. Millor que el 2013?, no ho sé, de moment les vendes del 2014 estan en els nivells del 2013. Que no hi cabrà una agulla? De cabre, hi caben els que hi caben, ni un més, almenys en els hotels que mantenen les places. Una altra cosa és l'oferta il·legal, les cases particulars que es lloguen, etc. Consumeixen recursos, no tributen i desestabilitzen el mercat, i no som conscients de les conseqüències que això pot arribar a tenir. El debat mediàtic que es va suscitar aquest estiu sobre aquest tema va ser, en la meva opinió, surrealista, no es té clar que és un model d'economia i molt menys què cal fer perquè no ens carreguem el futur del nostre poble. La competència és atroç i nosaltres no fem res més que autodestruir-nos com a destí.

- Creis que el govern central tracta correctament - des del punt de vista fiscal - un dels seus motors econòmics?

- No, no comparteixo el model impositiu actual, és difícil fer carreres amb una soga al coll, acabes ofegant-te, i amb tu tots els que t'acompanyen i depenen de tu. És un apedaçar, així no es pot créixer.

 

-A què creis que es deu que les Illes Balears hagin anat retrocedint en els indicadors de riquesa (renda per càpita)?

Desconec amb exactitud els valors reals però, no és difícil arribar a la conclusió si extraiem les dades de les anteriors respostes. Les rendibilitats de les empreses cauen, si no guanyen no es reparteix (inversions, mes feina,...) no es gasta i tot el sistema perd renda.

- Després de dues temporades excepcionals i bones perspectives per a la que ve, per què no s'activa la construcció en remodelacions d'hotels?

- Crec que es fa el que es pot, els marges no donen per fer reformes integrals, però la planta hotelera està en constant moviment i fent millores en les seves instal·lacions, mobiliari, reformes parcials, etc. Tampoc es pot estar renovant els hotels cada any; en els últims, el nostre municipi ha tangut més de deu establiments fent reformes significatives i es continua en aquesta línea.



- Molta gent reivindica que el sector turístic ha de tenir un component social en el fet de reinvertir a les Illes els guanys, a recolzar accions socials i culturals i a allargar la temporada turística. Què en pensa d'aquests tres factors?

- Jo diria que no sols a Balears, sinó a tot Espanya, per no dir Europa, els rendiments de les empreses turístiques es queden en el propi país; a les nostres illes, per la part que ens pertoca. Els beneficis no donen per invertir fora, com potser va succeir unes dècades enrere, quan algunes cadenes mallorquines es van expandir en altres destinacions, com el Carib. Actualment, els rendiments d'aquests destins són els que, de vegades sufraguen o podrien sufragar inversions aquí. Tanmateix, cal recordar que aquí tenim un perfil hoteler molt familiar i assentat a la nostra zona, per la qual cosa, en la seva gran majoria, mai ha deixat de reinvertir en la mateixa zona.
El sector turístic inverteix i participa en accions socials i culturals i prova d'això són els 30.000 euros que la nostra associació destina cada any a col·laboracions, subvenciones, ajudes, etc. al nostre municipi, amb una gran varietat d'associacions, col·lectius i esdeveniments. Sense deixar de banda les que de forma individual aporta cada empresa, que si les sumem totes, possiblement superin àmpliament aquesta quantitat.

No crec que hi hagi cap hoteler  que no doni suport la prolongació de la temporada turística, el problema no és voler, sinó poder. En aquesta tasca es porta treballant des de fa molts anys, entren molts factors i sectors que estan correlacionats, TTOO, vols, oferta complementària, atractiu turístic... Hi ha d'haver una oferta d'entreteniment, de serveis ben preparats, organitzats; amb poques paraules, cal fer que el nostre destí sigui atractiu per als turistes, no n'hi ha prou que l' hotel sigui excepcional, que és un valor afegit. Però això dóna per a tot un debat. Sobretot, cal una major conscienciació de tots,  i així i tot dependrem de tercers.


- Insistint en aquest tema, fa 20 anys que es parla d'allargar la temporada turística, però de fet, cada vegada s'escurça més. És una batalla perduda? Què s'hauria de fer per tenir obert tot l'any?

- Ser un destí atractiu. Mirem al nostre voltant i jutgem. Què oferim ? Sol i platja? Oferta d'oci? Unes rutes de senderisme i ciclisme organitzades, senyalitzades, que ens diferenciïn d'altres destinacions? Quina tipus d'oferta som a l'hivern: cultural, d'oci, senderista, ciclista...? Per quina d'elles estam preparats ?

- Cala Rajada és un destí turístic madur? Quines perspectives de millora té?

- Sí, personalment crec que sí, però això ens fa, si cal, més atractius. Tenim personalitat, però necessitem  millorar en infraestructures, imatge, actitud, civisme. De vegades pareix que no tenim clar que el turisme és la nostra economia, el nostre sustent.

Hi ha moltes coses que podem fer per millorar i la primera i més important és que ens conscienciem d'això i hi posem tots de la nostra part: autoritats, empresaris i ciutadans. És lamentable veure com es transforma el nostre municipi, com es degrada i som incapaços de posar-hi remei i l'únic que es posa, per dir alguna cosa, és la demagògia de donar-li la culpa de tot a l'hoteler, que és més fàcil que fer-nos càrrec de la realitat.

El tema donaria per unes quantes entrevistes més. Ja hi tornarem. Moltes gràcies, senyor Rocha.