Conversa amb Sergio Gonzalez i Matias Patricis

Cos i ànima de Crisis Teatre







 

Els propers divendres i dissabte (19 i 20  d’abril 2013) Crisis Teatre presentarà la seva primera obra. Parlam d’una iniciativa amb dos joves culturalment inquiets que s’han llançat sense xarxa, amb una proposta teatral pròpia.


- Què és “No me conoces, no valgo nada par tí”?
- És la primera producció que feim com a companyia. Per ser la primera, estam molt il·lusionats en el projecte. Cal dir que l’obra està escrita entre tots dos i hi volem expressar el que sentim.
- La nostra experiència ens ve de participar en els tallers d’Arnau Serra, a qui hem d’agrair la seva ajuda i comprensió.

- D’on, quan surt la idea?
- Tot començà quan ens oferiren fer una gala benèfica, per a la qual preparàrem un curt. La gala no s’arribà a fer i Maties i jo seguírem treballant aquella iidea del curt i s’amplià molt, tant que ens donà aquesta obra teatral

- Escriviu, actuau i dirigiu... No podreu dir que no ha sortit així com volíeu?
- Tota la subjectivitat de l’obra és nostra. Hi ha altres col·laboradors i altres actors que també hi han participat i aportat coses, que nosaltres hem tingut en compte.



- El títol ja duu implícita una sentència crítica i social.

- Amb l’obra nosaltres volem mostrar l’errada de no voler preguntar-nos el perquè de les coses, de no escoltar a la gent que ens envolta.
- Penso que tot s’ha tornat molt superficial, en tots els aspectes, i no sols en els personals. Hi ha molta vanitat, egocentrisme, individualisme... El títol vol transmetre la idea principal que si no tens arguments suficients no pots apreciar les persones. No es pot jutjar les persones a primera vista. A més, ens falta atenció i comprensió cap als altres.

- Les vostres critiques són referides a Capdepera o parlau en general?
- La nostra és una visió general, no és d’un grup de persones ni està localitzada en un lloc concret.
- A l’entorn nostre es pot veure, però és general, de tota la societat.


- Parlem de les vostres actuacions. Com us sentiu millor?, interpretant personatges que són propers o llunyans a vosaltres?
- Depèn del cas. De vegades pot semblar més fàcil representar un personatge proper a tu, però personalment (Sergi) trob que són millors els personatges que no s'assemblen a tu. És com posar-te al camp del contrari i haver d’argumentar en contra teva. Al final et pot ajudar a conèixer-te millor.
- També t’ajuda a desconnectar. És un plaer, quan acabes els assaigs, tornar a ser tu mateix.

- Des de quan preparau l’obra?
- Des del mes de febrer, hi feim feina. Assagem molt i, donada l’ocupació del teatre per altres grups, de vegades ho feim en llocs diferents.
- Volíem dir que es tracta d’una obra amb un punt d’humor, que està concebuda per fer pensar, però  és una obra per a tots els públics. Potser a algú li podrà costar entendre el fons, però trobarà una part còmica, una història més senzilla...

- Quin és el origen, quines les fonts i la inspiració del vostre text?
- La pròpia experiència. Nosaltres, Maties i jo, xerram molt sovint de temes que ens interessen i hem volgut reflectir alguns pensaments comuns, els hem volgut expressar. Tenim idees, experiències personals, inquietuds que volem compartir.

- El nom del grup... Per què Crisis Teatre?
- Aquesta pregunta l’esperàvem. Tornam als judicis que es fan  priori. A la paraula crisi li hem donat una connotació negativa, però no té perquè ser així. La crisi pot servir  per a superar-nos a nosaltres mateixos, hi ha oportunitats amagades que hem de saber aprofitar. Malgrat que, de vegades, no les podem veure, hi són.
- Aquesta visió negativa és un exemple d’utilització del llenguatge per a donar-li un  significat diferent.



- Vosaltres sou joves... Ens agradaria saber què pensen dos joves de la societat de Capdepera. Què tenim de bo i dolent?
-  Com per tot, a Capdepera hi ha aspectes bons i dolents. Com a bo, nosaltres valoram l’ambient de poble, el fet de sentir-te a ca teva. Nosaltres som de fora i podem sentir que som d’una altra terra, però tenim clar que Capdepera és ca nostra i és el que volem cuidar.

-  Res més a dir?
- Animau-vos a venir al teatre. Volem agrair a Arnau Serra la seva ajuda. Hem tingut la sort de treballar amb ell 3 anys i és la nostra referència, a més ens ha ajudat molt a muntar l’obra, ens ha animat i aconsellat i ens ha facilitat mitjans per dur-la endavant. També hem de dir que no només volem fer teatre, sinó que farem altres propostes com música, animació..., per això volem constituir una associació que ens doni cobertura legal


Ara només ens queda desitjar-los sort. Sembla que la venda d’entrades anticipada va bé i durant els dies 19 i 20  tindran molt de públic. Si voleu adquirir les entrades per 5 euros, ho podeu fer al telèfon 692437857, o al mateix Teatre, de dilluns a divendres, de 19,30 a 21  hores.