Hi ha millor manera de començar unes festes? Quasi segur que no. Paella per devers 500 persones, a càrrec de la Comissió de Festes, és a dir, un dels millors equips del món en l'art de cuinar arròs sec per a una gernació. I els que vàrem tenir el privilegi de tastar la paella del passat diumenge, amb la qual s'encetaven oficialment les Festes del Carme 2017, vos podem dir, sense exagerar, que és possiblement la millor que aquesta gent ha fet mai. Si la resta de les festes està a la mateixa alçada, segur que xalarem.
Cada vos ho explicam, i enguany hi tornam, a veure si n'arribau a aprendre. Primera cosa, per fer arròs per tanta gent, també necessites molta gent, un gran equip, ben coordinat. A l'hora d'endegar el procés, tot ha d'estar a pun: carn, sípia, verdures, tot ben tallat, brou fet... I uns estris adients. Enguany s'ha estrenat paellera, un artilugi colossal fet en el taller de sa Central, que va funcionar a la perfecció i gairebé no es fa aferrar enlloc, tot i ser el primer pic que s'hi cuinava. I per remenar tants de quilos de gènere, pales noves fetes a Encinaluz, amb mànecs de Tocam Fusta. Tot rutllà a la perfecció.
L'escenari de totes aquestes operacions: l'aparcament del Centre Cap Vermell, presidit ara per l'espectacular mural de Som-riu.
Per començar, unes imatges dels preparatius.
Per manejar aquesta monumental paellera no basten els braços. En Pep "Mosson", amb el camió de l'Ajuntament, hi va donar un cop de mà imprescindible.
I a cuinar s'ha dit. Oli va...
Una sofregida als pebres, als llagostins i als musclos, per donar gust. Després, aquests ingredients es retiren.
En Tomeu Álvarez és l'home del brou. Una mica apartat del trull central, ell va fent. Comptau que és precisament un bon brou l'ingredient que decanta la paella cap a bé. I aquesta vegada va sortir de primera
Ara sofregim la carn.
I ara hi incorporam la sípia.
Ceba, mongetes, carxofes, tomàtiga...
I l'arròs, 60 quilos! Quines animalades! Sofregidet, també.
Espícies grogues, per alegrar la vista.
Toca posar-hi el brou, possiblement el secret més ben guardat d'aquest equip de cuiners que capitaneja en Joan Ramon Esteva. Ja sabeu que de brou se n'hi ha de posar el doble que d'arròs. Idò ells no mesuren, li peguen a ull. I sempre l'encerten. Com ho fan? Ah!
La paella és cuita i es trasllada al parc de sa Gravera. A menjar s'ha dit!
No faltà un original fotocol. Facebook va ple d'imatges com aquesta:
Espectacular, en tots els sentits.