Un dia esplèndid, d’estiu, i l’ambient propici que la mateixa diada procura van fer que la jornada de la patrona de Cala Rajada lluís amb tot esplendor. La primera visita del Bisbe de Mallorca, Javier Salinas, també va contribuir que, en l’aspecte religiós, la festa cobràs una dimensió certament especial. Diguem, igualment, que uns incidents a l’hora de sortir la processó marítima ho entelaren una mica. Parlem de tot plegat.
Cap a les 19’45 hores, puntual, la imatge de la Mare de Déu del Carme sortí de la parròquia, acompanyada per la Banda de Música i la Banda de Cornetes i Tambors, desfilant fins al moll, enmig de l’expectació de residents i turistes. D’aquests últims, cal dir que no tots mostren el respecte que cal exigir als convidats a casa d’altri. El preu del bitllet no inclou segons quines coses.
En el moll, com cada any, l’esplanada es trobava estibada, de gom a gom. Ja ens hem referit a la presència de Mons. Javier Salinas, qui va presidir la celebració de la Missa. L’acompanyaren el titular de la parròquia, Antoni Amorós, així com un grup de preveres que, d’una manera o altra, en algun moment hi han estat lligats: Nadal Bernat, Pere Orpí, Andreu Genovard, Juan José Llanedo i Miquel Fornés.
Tant en la seva actitud com en les seves paraules, el Bisbe es mostrà com un home proper, accessible i senzill, que va intervenir en tot moment amb el seu català de València, exquisidament pulcre. Com d’habitual, la petita coral Verge del Carme acompanyà la celebració.
Hem dit, més amunt, que es produïren alguns incidents a l’hora de sortir la processó marítima. Sembla que alguns membres de Protecció Civil haurien exigit a les embarcacions que volien fer-se a la mar que comptassin amb salvavides per a tots els presents a bordo. Volem suposar que els voluntaris d’aquest cos actuaven sota les directrius d’alguna autoritat competent – invocaren Capitania Marítima –, ara bé, pel que sabem no exhibiren cap document que ho acreditàs. D’altra banda, ens ha faltat temps per veure, avui mateix, els reportatges d’IB3 d’altres ports de Mallorca, amb barques plenes de gent. A Cala Rajada, alguns patrons es feren enrere i optaren per no sortir. Què passa, aquí? Hi ha algun problema amb Cala Rajada? I, en tot cas, la pregunta clau seria: els índexs de sinistralitat de les processons marítimes, al llarg de la història, aconsellen mesures excepcionals?
La verge va ser embarcada al "Cap Vermell".
Sigui com sigui, la festa continuà, la processó, amb baixes, es va celebrar i cap al final s’amollà un castell de focs artificials certament espectacular. Dels millors dels darrers anys.
Un cop la imatge de la Verge del Carme reintegrada al temple parroquial, la festa va acabar amb la XIX Cantada d’Havaneres. Hi van intervenir les corals Gabellina i Sol Naixent, Cop de Mar i Pampols i Llampugues d’es Moll. Les cançons de sempre, les que espera la gent – molt de públic va romandre en el moll fins al final de la cantada -, regades amb l’imprescindible rom cremat. “La bella Lola”, cantada per tots plegats posà el punt i final a la jornada, que també ho va ser al programa de festes 2014.
Igualment, s’aprofità la vetllada per a lliurar les serigrafies de Gustavo, signades pel mateix autor, que s’havien sortejat en els quatre dies precedents, donades a benefici de les festes. El mateix artista s’encarregà de fer-les a mans dels afortunats guanyadors.
Aquest ha estat un programa que, al nostre parer, ha complert les expectatives i ha deixat satisfeta la gent del moll, tots els cala-rajaders i molts dels nostres visitants que, aquests sí, viuen les festes del poble com a pròpies. Enhorabona a la comissió de festes, per la feinada feta. Els seus membres es poden sentir ben orgullosos del resultat final, i així ho reconeixem des de “Cap Vermell”, creient interpretar el sentir de tots els nostres lectors.
Fins l’any que ve!