Pere Orpí  i la Banda de Cornetes i Tambors

recolliren els guardons  en la dozena edició dels nostres premis





El lliurament dels Premis Cap Vermell, arribats ja a l'edició que fa dotze, s'han convertint en tot un esdeveniment social i cultural. En aquesta nova edició no ha estat menys i, com ja ve sent habitual, el Teatre Municipal va resultar insuficient per a acollir tots els amics que volgueren respondre a la cita proposada per la nostra associació i fer costat als guadonats: PERE ORPÍ  i la BANDA DE CORNETES I TAMBORS. Dos guardons del tot merescuts, per distints motius, però coincidents en el reconeixement a la feina feta per al nostre poble, en tots dos casos, al llarg de sengles trajectòries exemplars.

A les 7 de l'horabaixa del diumenge dia 10, en el Teatre tot estava a punt. Presidia l'escenari la gran pancarta alusiva al premi, i en els laterals un bell mostrari dels distints uniformes que ha lluït la Banda al llarg dels anys. Al peu del faristol, esperaven els respectius trofeus, creats per Gustavo, Art en Joies, Jesús Cruz i David Montón. Tot un luxe.


















Amb gran puntualitat, les notes de l'"Himne a Capdepera" començaren a sonar per la megafonia del teatre, i el poema de Pere Orpí s'ecoltà en una sala plena de gent. Començaven les emocions. Entre el públic assistent, el batle Rafel Fernández i un bon grapat de regidors, tant de l'equip de govern com de l'oposició.





Cap al final de l'audició de l'himne, començaren a arribar, des de l'exterior els sons característics de la Banda, que carrer del Col·legi avall, venia desfilant. I desfilant entrà al recinte i pujà a l'escenari, desfermant la primera gran ovació de la tarda-nit. Veterans i més joves, antics membres amb els actuals, passat, present i futur d'una agrupació amb gairebé 40 anys d'història.





L'acte havia començat i de seguida n'agafaren les regnes els nostres presentadors habituals: Maria Vives i Lluís Cerrada. La veterania és un grau, i en aquest cas es va fer evident durant tota la vetllada. Naturalitat, solvència, simpatia... Na Maria i en Lluís donaren continuïtat i ritme a la gala i contribuiren no poc perquè aquesta se'ns fes curta.



De la seva banda, Josep Terrassa, en representació de Cap Vermell, va ser l'encarregat, un any més, de justificar uns premis que resultaven fàcils de justificar, atesos els mèrits contrets pels seus destinataris.

En el cas d'en Pere Orpí, aquestes són les paraules pronunciades pel nostre president:

Lliurar el Premi Cap Vermell a Pere Orpí i Ferrer és un orgull i un honor per a la nostra associació. Però, i sobre tot, és un acte d’estricta justícia.

No ponderaré, ara, els mèrits d’en Pere “de na Gambusina”, de tothom coneguts i perfectament plasmats en la filmació que acabam de veure. En canvi, sí que vull significar com som d’avars a l’hora de fer una cosa tan senzilla com donar les gràcies i expressar –i menys en veu alta, que tothom ho senti– el nostre afecte i la nostra consideració precisament a les persones que més han fet per la societat.

És per això que va néixer el PREMI CAP VERMELL, i és per això ha arribat a la dotzena edició. Perquè consideràvem d’estricta justícia que el nostre poble oferís, ni que sigui de forma tan modesta, per mitjà d’aquest homenatge, un testimoni públic d’agraïment als seus fills més nobles i més dignes de respecte.

Crec que en Pere Orpí representa tots aquells valors que volem enaltir per mitjà del nostre premi. Valors que ha posat en relleu per tot on ha deixat la seva petjada i en totes les activitats que ha exercit. En Pere és un home d’església i és un home de la cultura, un orgull per als gabellins i un exemple per a tots nosaltres. Coherent, senzill i d’una humilitat franciscana, lúcid i treballador, brillant com a literat, rigorós com a investigador..., ha assolit un lloc ja inesborrable dins la nòmina de la intel·lectualitat de la nostra terra.

La seva múltiple i variada activitat, en tot cas, no l’ha menat mai a tallar les arrels. En Pere Orpí ha sabut sempre d’on és i no tan sols no ha renunciat als orígens, sinó que ha exercit la seva gabellinitat arreu, amb vehemència. En Pere passeja el gentilici “de na Gambusina” amb el sentiment de pertinença de qui sap la terra que trepitja i que l’agombola.

Per tot el que queda exposat, i atenent els mèrits contrets pel guardonat, és per mi un honor lliurar el premi atorgat per la junta directiva de l’Associació Cap Vermell, corresponent a l’any 2011, al senyor PERE ORPÍ I FERRER.




El mateix Pep Terrassa s'encarregà de fer a mans de Pere Orpi el Premi Cap Vermell 2011, decidit i atorgat per la junta de l'associació.



Un Pere Orpí que va reconèixer sentir-se emocionat, pronuncià unes breus però sentides paraules d'agraïment.





Arribàvem a l'equador de l'acte i amb ell un altre dels grans moments de la nit: l'actuaciío de Niu a Tres, un grup ja conegut i reconegut, arribat de Barcelona per a estar amb nosaltres i que contribuí decisivament a fer que tot plegat resultàs brillant. La veu de Laia Cagigal, la guitarra de Juanmi Sancho i la percussió de Jeroni Sureda ompliren el teatre de classe i bon gust i nosaltres no podem més que donar-los les gràcies, com ja férem personalment, per la seva generosa contribució i per una actuació de primer nivell.





El guió ens menà, a continuació, al lliurament del guardó a la Banda de Cronetes i Tambors, proposat pels nostres lectors, entre d'altres, i votat majoritàriament pels mateixos lectors.

Altra vegada, en Pep Terrassa va llegir unes paraules de justificació:

Amb la mateixa satisfacció que ho hem fet amb cadascun dels guardonats en el passat, amb el mateix sentiment de justícia exercida en cadascuna de les persones i grups que ja han recollit el Premi Cap Vermell en anys precedents, avui ens aprestam a reconèixer els mèrits d’una agrupació que els reuneix tots.

La Banda de Cornetes i Tambors, al llarg de més de 35 anys, i llevat d’escassos parèntesis, ha format part indefugible del panorama musical i social del poble, exercint no solament una tasca de caràcter lúdic o d’acompanyament en moments puntuals i més o manco festius, sinó que s’ha constituït en un complement d’educació ciutadana i cívica.

Com deia d’en Pere Orpí, la Banda ha practicat la seva activitat amb una humilitat i una senzillesa que, per elles mateixes, ja la fan digna de la nostra admiració i el nostre reconeixement. Són més de tres dècades de ser-hi, de fer la seva aportació a tots aquells actes que, gràcies a la seva presència, han arribat al clima desitjable d’entusiasme, o de respecte, o d’alegria, o de recolliment, segons cada circumstància. Actes, en cada cas, en què l’absència de la Banda s’hauria fet difícilment substituïble.

La imatge de la Banda de Cornetes i Tambors apareix indissolublement lligada, des del primer dia, a la persona d’ Agustín Muñoz, un home que hi ha dedicat una part gens negligible de la seva vida i ha ensenyat unes quantes generacions de joves del nostre poble en l’art de tocar algun dels instruments, ja siguin de vent o de percussió, i els ha ensenyat a desfilar, a mantenir la disciplina de grup i a practicar el respecte mutu. I, precisament per això, la Banda està feta de molts de bocinets, tots igual d’importants, perquè cadascun representa una de les persones que, un moment o l’altre, n’han fet part i han il·luminat carrers i places amb la seva presència i han encès les festes del poble amb els seus sons.

No puc, per acabar, sinó manifestar el meu acord i el de tota l’Associació Cap Vermell amb la decisió popular d’atorgar el Premi Cap Vermell 2011, en la seva modalitat de votació popular, a la BANDA DE CORNETES I TAMBORS.

Enhorabona.



Agustín Muñoz, com a gran promotor, impulsor i ànima de l'agrupació, recollí el trofeu. En aquest cas, va ser el batle de Capdepera, Rafel Fernández, qui l'hi va lliurar. N'Agustín i la banda han estat tot u al llarg de tots els anys d'activitat d'aquesta formació, desplegant una activitat exemplar d'ensenyament musical, però també de formació de persones en la disciplina i el respecte. Amb n'Agustín, pujà a l'escenari una significativa representació del grup: Belina Morey, Jaume Tous, Joana Maria Mayol i  Xavi García. Tots ells prengueren la paraula per a agrair el premi i les ajudes rebudes, així com per a recordar els membres que, desgraciadament, ja han mort.





Capítol a part mereix l'aportació de Suso Reixach. Els audiovisuals amb què vam rememorar la trajectòria personal de Pere Orpí, d'una banda, i els avatars de la Banda de Cornetes i Tambors, de l'altra, constituïren una demostració de bon gust i de sensibilitat. En Suso és un artista de cap a peus i en aquesta ocasió superà, encara que semblàs difícil, tot el que havia fet fins ara per als Premis Cap Vermell. Les ovacions que recolliren els dos muntatges, de part del públic, posaren en relleu la categoria del treball realitzat.













El torn d'intervencions el tancà el batle mateix, tot reconeixent la tasca desenvolupada al llarg del temps per l'Associació Cap Vermell, i adreçant, igualment, unes paraules de reconeixement als guardonats.



















Els presentadors acomiadaren l'acte formal d'entrega dels Premis Cap Vermell 2011. Després arribà l'hora de la distensió i del canvi d'impressions. La intendència de Cap Vermell també funcionà. Na Maribel, na Magdalena, na Mari Germa, na Maria, na Maria Antònia, na Berta, na Carme..., elles feren possible que els moments posteriors a tanta formalitat resultassin... deliciosos. Capítol d'agraïments: Pos3 Navarro. Mmmmmm!!!!



Els membres de la Banda, a més a més, havien muntat, a la sala polivalent, una interessant exposició de fotografies en què es recollien alguns dels moments més significatius de la seva història, temps remots i actuals, actuacions arreu. Tots els assistents a l'acte hi feren un tomb i pogueren fer una repassada visual a gairebé 40 anys d'activitat.



Mentrestant, en el hall del teatre, entre mossegada i mossegada, començàrem a vendre l'Anuari 2011. Per quart any, hem editat allò bo i millor de la nostra revista digital, 80 pàgines d'informació de tot un any que venem pel mòdic preu de 5 euros. Els que no el tengueu el podeu trobar en els llocs de venda habituals. Imprescindible. No us el podeu perdre.

D'altra banda, també posàrem a la venda les serigrafies signades i numerades pel seu autor, el gran Gustavo, un recordatori dels nostres 30 anys d'existència que el pintor ens ha dedicat. Un regal de categoria i de prestigi que també heu d'adquirir, tot recordant que els beneficis que se'n derivin seran dedicats, com sempre, a la promoció cultural. Us podeu posar en contacte amb qualsevol membre de Cap Vermell, o adreçar-vos a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. i us farem arribar aquestqa obra d'art.



I res més. Eren les 10 del vespre quan donàvem per acabada la gran gala. Tot havia sortit rodó i quan tancàrem les portes ho férem, com sempre, amb la convicció que els Premis Cap Vermell no fan sinó un acte d'estricta justícia amb els membres més nobles del nostre poble. Però, a més, en aquesta ocasió tancàrem la paradeta sabent que el nostre guardó ja és major d'edat.

Gràcies a tots.