Martí Adrover Melis Tino va nèixer a Capdepera l'any 1943; acaba de complir 80 anys. Un personatge singular, fet a si mateix, autodidacte. La seva singularitat és diferent a les premiades anteriorment; no pertany a cap col·lectiu ni tampoc ha duit una línia de treball a favor de la comunitat gabellina de forma constant i manifestament constatable. Tot i això, sempre he sentit a parlar d'en Tino; normalment perquè n'ha fet alguna de les seves, allò que no podia fer ningú més que ell; el reconeixement popular a una singularitat és el que avui volem recollir i valorar positivament.

Fill d'un matrimoni humil aprendria des de ben petit a fer corda i llata al costat de la mare, de la qual va rebre un suport incondicional. La mare, na Catalina, ha estat un personatge fonamental en la vida de Tino.

La primera feina fora de casa fou al forn del barri de Vila Roja de Sebastià Melis Mengol; durant una temporada va fer de forneret i repartia pans de 2 quilograms amb la seva bicicleta per tot Capdepera i Cala Rajada.

Més tard, encara de mosset, passà a recollir obra de pauma pels traginers que tenien el magatzem a Can Garreta (Llorenç Niu, Llucià Rinyon i Bartomeu Ruís).

Quan sapigué el que volia es desplaçà a Palma setmanalment per aprendre perruqueria. Els dissabtes vespre, a casa dels pares, feia pràctiques  pentinant i perrucant a la mare i a les amigues que podia reunir.

Posteriorment obrí una perruqueria al carrer de l'Agulla i una botiga amb el nom de Tu boutic.

En aquella llarga postguerra s'imposà una moral molt reaccionària. El govern franquista, amb l'aval de l'Església, va prendre mesures que poc tenien a veure amb la religió: separar nins i nines en edat escolar, prohibir el ball d'aferrat o retallar pel·lícules i espectacles perquè els protagonistes es mostraven un tant apassionats.

Els qui patíreu especialment aquella moral tan perversa fóreu els homosexuals, aleshores considerats uns pervertits i uns malalts. La repressió pretenia destruir tot tipus de relació sentimental i afectiva entre persones del mateix sexe; un objectiu del tot inútil i inabastable  però  especialment dolorós.

L'homosexualitat és una altra de les teves singularitats i volem agrair-te el fet d'haver-te mantingut orgullosament tal com ets. Segur que has ajudat, tal vegada inconscientment, a eixamplar i entendre el complex món de les relacions sentimentals i afectives.

Un temps tingueres de company n'Uli, un enginyer alemany. Aquella relació et va permetre conèixer Alemanya, on aprengueres corte i confecció; unes tècniques i coneixements que tan permès treballar tot tipus de teles i qualitats. Et convertires en un gran artesà de la confecció. Quan et casares amb en Til confeccionares uns vestits de pagès ric als quals no hi faltava cap detall.

En els anys cinquanta i seixanta col·laborares en els espectacles musicals que organitzava na Francisca Tous Cetra, confeccionaves part del vestuari i complements. En una ocasió feres un capell, a imitació del de na Carmen Miranda, amb flors de celofan i fruites que enlluernà els espectadors.

Més recentment disenyares i cosires les bruses i jaquetes de la Coral Gabellina.

Un altre camp artístic en el qual has excel·lit és en el de les composicions florals fetes al temple parroquial, damunt escenaris i, especialment, a l'església del Castell per la festa de l'Esperança; unes composicions sempre espectaculars, amb una imaginació desbordant, on has combinat fulles de garballó, flors fetes amb brins i espusims, canyes i altres elements ben nostrats. En aquestes composicions sempre has perseguit la perfecció, equilibrant formes i colors. Els primers anys que ornamentares l'església del Castell per l'Esperança et deixares dur per la devoció i pagares allò que, al teu entendre, mancava per embellir el temple.

Durant més d'un segle Capdepera ha estat un poble on a cada casa hi havia un artesà de l'obra de pauma. A partir de la dècada de 1960-70 el turisme ha arraconat aquesta tradicional artesania, però queden alguns artesans excepcionals, entre els quals hi ets tu. Aquests dies he vist fotografies de peces d'obra de pauma fetes teves que són gairebé perfectes: senalletes trencades, overes, estores immenses i làmpedes; tot allò que et passes pel cap ho aconsegueixes. Has fet obra de pauma per a la família March, per la reina Sofia, la qual posseeix una senalleta teva, i per Miquel Barceló una taula quadrada d'obra de pauma.

El primer a obtenir el certificat de mestre artesà d'obra de pauma; posteriorment has apadrinat altres mestres artesans locals que han obtingut tal reconeixement.

Molta de la teva obra és irrecuperable; una part perquè és efìmera, com les composicions florals; una altra part perquè està dispersa i fora del poble. Ens hem de proposar formar un arxiu fotogràfic que documenti aquelles obres més excepcionals fetes amb obra de pauma; sigui qui sigui el seu autor necessitam tenir-ne constància; no podem deixar-ho perdre.

En reconeixement a una feina feta durant tants d'anys, pròpia d'un mestre artesà que ha excel·lit, et concedim el premi Cap Vermell 2022.

 
Capdepera 1 d'abril del 2023