AIRES GABELLINS DE CAPDEPERA


Segons el que hem pogut saber, datam el naixement del grup de ball de bot Aires Gabellins cap a l'any 1945, quan de la mà de l'amo en Joan de sa Posada, que fou un gran ballador i mestre, començaren a convidar els seus balladors a participar a les festes dels pobles de la contrada, com Artà, Son Servera i Sant Llorenç. Fou en aquells moments quan començaren a preparar algunes coreografies perquè les ballassin les distintes parelles, en conjunt i coordinades.

Uns anys després que l'amo en Joan deixàs aquesta activitat, na Francisca Tous “Cetra” fou la que va continuar amb la tasca d'ensenyar a ballar i a estimar els nostres balls, a unes noves generacions. De la seva mà, Aires Gabellins va créixer en tots els sentits: artísticament, musicalment i en la recerca dels passos de ball mes típics del nostre poble i de diferents indrets de l'illa. L'amo en Joan ens va recordar les mateixes i copeos de Capdepera i altres passes de ball seves, i ens ajudà a recuperar-los (no hi ha altre grup en tot Mallorca que les balli). Gràcies a l'amistat de na Francisca amb don Bartomeu Calatayud i a una lletra del nostre músic, ballador, poeta i pintor, Pere Orpí, escrigueren una variant del ball de L'Oferta per al nostre grup. Actualment, aquesta mateixa que es titula “CASTELL DE CAPDEPERA”, s'ha convertit en la senya d'identitat de l'agrupació, ja que per norma hi començam la majoria de les nostres actuacions.
 

La recerca i la tasca de l'agrupació durant els anys ens han duit balls del Parado de Valldemossa, Aires de Muntanya de Selva, Tall de Vermadors de Binissalem o Cofre Antic d'Inca, i algun ball de Lloret de Vista Alegre i Sineu.

La trajectòria de l'agrupació és molt llarga, ampla i extensa. Na Francisca, com a gran artista, organitzà molts i diversos espectacles de música, ball i cant, amb grans coreografies i vestuaris, fins al moment que va decidir retirar-se; això passà a l'any 1993. Des d'aquest moment, continuà amb la tasca de dirigir el grup en Climent Crespo.

Durant molts d'anys, el grup de ball de bot Aires Gabellins ha mostrat a milers de visitants de la nostra illa una petita part de la nostra cultura, i als nadius i residents els ha mostrat que no podem ni volem deixar perdre aquesta cultura .

Aires Gabellins hem representat el nostre poble i la nostra illa en molts de llocs de la geografía d'Europa i d'Espanya, com són: 2 vegades a Anglaterra, 2 a Brussel·les, 3 a França, hem tengut una representació a Turquia i hem ballat també a Portugal, València, Múrcia, Aragó, Màlaga i Astúries.

El 1999, aconseguírem el 3r Premi en categoria infantil al Festival Mundial de Folklore a Palma, i el 1r premi en la categoria de vestuari.

Actualment, la tasca d'Aires Gabellins es manté en la cura dels nostres balls i coreografies, i amb l'ensenyança a noves generacions de nins i nines (tant nadius com nouvinguts) d'aquestes arrels nostres que tant estimam i preuam.