Conferència del prof de la UIB, Gabriel Ensenyat:
«Ramon Llull: l’autor, l’obra, i el seu pensament innovador»
i a continuació, 20h, inauguració de l'exposició
(Re)lectura de Ramon Llull.
L’objectiu d’aquesta exposició és acostar Ramon Llull, un mallorquí universal, a través del Breviculum, al públic en general, de totes les edats i condicions. A aquesta exposició diferents autors de còmics interpreten les miniatures medievals del Breviculum de Karlsruhe que representen escenes de la vida de Ramon Llull.
L’exposició estarà oberta del 2 al 18 de desembre a la Sala d’Exposicions del centre Cap Vermell. L’horari de visites serà de 9 a 14 h i de 16 a 21 h.
Centre Cap Vermell Avinguda de cala Agulla, 50 Cala Rajada
Ho coordina: UIB. Ho organitza: Cultura en Xarxa. Consell de Mallorca. Obert els dies laborables de 9h a 14h i de 18h a 20h fins dia 18 de desembre.
El professor Gabriel Ensenyat és un vell conegut de Capdepera. Participà com a ponent a les Jornades d'estudi i debat: El Tractat de Capdepera i la independència de Menorca que es feren l'any 2008. El seu currículum és molt extens. A continuació el teniu resumit:
Llicenciat en Història (1984). Doctor en Història Medieval (1990), amb la tesi La reintegració de la Corona de Mallorca a la Corona d´Aragó (1343-1349). Professor Titular de la UIB, al Departament de Filologia Catalana. Especialista en història política, cultural i literària de l´edat mitjana.
És autor o coautor de 18 llibres o capítols de llibre sobre aquestes matèries, referits tant a estudis com a edicions de textos. Cal destacar els llibres realitzats amb Maria Barceló: Ferrando Valentí i la seva família i Els nous horitzons culturals a Mallorca al final de l´Edat Mitjana. També la seva participació en l´edició del Cançoner Aguiló. I el manual Història de la literatura catalana a Mallorca a l´Edat Mitjana. L´últim llibre seu és la monografia Jaume I. El rei que forjà una corona (2008). I la darrera publicació rellevant, el capítol titulat «La cultura escrita al regne de Mallorca en temps de la redacció del Llibre dels Reis», al volum Llibre dels Reis. Llibre de franqueses i privilegis del regne de Mallorca (2010). Així mateix ha publicat nombrosos articles d´investigació en revistes especialitzades, més d’una cinquantena, i també més de 30 ponències i comunicacions a congressos. També ha publicat un gran nombre d´articles breus de divulgació, per exemple a la Gran Enciclopèdia de Mallorca i d´altres.
Entre les nombroses activitats culturals en què ha pres part, cal destacar que ha estat membre de la Junta de Govern i Secretari (1991-2000) de la Societat Arqueològica Lul·liana. També és «magister» de la «Maioricensis Schola Lullistica».
Les seves investigacions actuals se centren, a més de Ramon Llull, en les figures culturals i literàries de la Mallorca medieval i en la recepció de la cultura humanista a l´illa, entre els segles XV-XVI.