Antoni Amer "Garanya", molt més que un batle,
a partir de l'emotiva representació de "La fornal"
El passat divendres dia 8, arribà a Capdepera "La història robada", un muntatge teatral avalat pel premi Projectes Escènics Ajuntament de Palma 2010, premi del públic al millor espectacle balear de la XV Fira del Teatre de Manacor, i seleccionada per al Projecte Alcover 2010. Però, amés, ens trobàvem davant d'una obra que venia a fer la seva valuosa aportació a recuperar la memòria històrica i a reivindicar una figura política com la d'Antoni Amer "Garanya", el batle republicà de Manacor que fou vilment assassinat al cementeri de Son Coletes l'any 1936.
A partir del text d'Antoni Tugores, “El batle Antoni Amer “Garanya”: La història robada”, el director Joan Gomila en fa una lectura dramàtica i posa sobre l'escenari tot el pes de la història i ens apropa uns fets que, des de fa més de 70 anys, o bé se'ns han ocultat sistemàticament o bé han estat falsejats. Un grup d'actors molt joves, els membres de La fornal, el nom dels quals bé es mereixen que citem (Rosa Forteza, Tomeu Amer, Toni Lluís Reyes, Francesca Vadell i Salvador Miralles), és l'encarregat de donar vida als protagonistes d'aquests fets ominosos. I tots ells se'n surten amb gran solvència i ens posen cara a cara amb un passat que ha podrit la convivència amb massa freqüència.
Com estava anunciat, al final de la representació hi hagué un col·loqui amb els responsables d'aquesta representació, els quals, amés d'explicar-nos-en les vicissituds, es referiren a aquesta necessitat que hem dit d'orejar la nostra història recent per tal d'evitar haver de passar pàgina sense que figures com la d'Antoni Amer, Emili Darder, Antoni Mateu, Climent Garau, i tants d'altres, siguin restituïdes al lloc que la seva dignitat democràtica exigeix. Ells defensaren la legalitat i això els va dur a la mort.
Afortunadament, obres com "La història robada" lluiten contra un oblit ominós.