Tertúlia i itinerari literaris: Dins el darrer blau, de Carme Riera












Com anunciàrem oportunament, el Club de Lectura de la Biblioteca de Capdepera participà de les activitats programades amb motiu de la designació de Carme Riera com a escritora de l'any 2010.



El passat divendres dia 11, va tenir lloc la tertúlia literaria al voltant de l'esmentada novel·la de Carme Riera, basada en un dels més foscos episodis de la nostra història. la repressió dels jueus conversos ("xuetes") del call menor de Palma a finals del segle XVII. A més de comentar aquesta obra, se'n presentaren algunes laltres, relacionades amb el tema i s'aclariren alguns aspectes referits a la comunitat jeuva mallorquina. Magdalena Melis ens preparà una selecció de llibres disponibles al voltant del problema "xueta" i una guia de lectura ben completa.
 Per acabar, gaudírem d'un sopar temàtic aportat pels mateixos lectors, com és habitual.





També es distribuí el proper llibre de lectura: "Historia del rey transparente",  de Rosa Montero, en versió castellana.



L'endemà, és a dir el dissabte dia 12, sota el guiatge de l'historiador i gran divulgador del passat de Palma i de tota l'illa, Gaspar Valero, poguérem seguir el relat de "Dins el darrer blau"  des  dels mateixos llocs on es produeixen els fets novel·lats. Amb encertats i aclaridors comentaris, anècdotes i lectures de paràgrafs de l'obra, seguírem les petjades dels protagonistes del llibre. En aquesta visita coincidírem amb un grup del Centre Cultural de Felanitx.





El matí va resultar tot un goig per als assistents, en una inoblidable passejada pel casc antic de Palma. Gràcies Gaspar.



En acabar, dinàrem tots junts al restaurant Mel d'abella, del Centre Cultural de Sa Nostra, del carrer de la Concepció. Un menú que agradà a tots els comensals en un marc incomparable.



Aprofitant aquesta visita al Centre Cultural, poguérem veure una exposició dedicada al compositor Isaac Albéniz.

Cap a les quatre del capvespre, l'autobús ens tornà a Capdepera, i tor plegat va constituir un dia ben complet, que molts comentaren que s'hauria de repetir.