Els alumnes de 6è de primària del CEIP s’Alzinar realitzaren una magnífica escenografia i una interpretació entusiasta en la XIX Mostra de les Arts Escèniques de Capdepera 2022


Els dies 8, 9 i 10 d’abril al Teatre de Capdepera, els alumnes de 6è de primària del CEIP s’Alzinar, representaren l’obra Pirates: El misteri dels tatuatges, dirigida per Elionor Orpí i Héctor Arranz, una obra on la llum, el color i el teatre negre es donaren cita en un edifici gairebé ple de gom a gom i amb un gran nombre d’actors sobre l’escenari.

Primerament, cal destacar aquella escenografia que es presentà, tota una feinada que va veure la seva recompensa en un muntatge espectacular que va ser la joia de famílies senceres que s’aproparen al teatre per veure l’espectacle, que també comptà amb una gran col·laboració per part de les mares, així com de Margalida Jaume, Xisco Pons i la del nostre company Paco Galian, que ajudaren a realitzar diversos elements escenogràfics. I és que el muntatge dels vaixells en escena, així com els grumers fosforescents, amb la tècnica del Black Theatre, que recordem que s’inicià en un teatre de Praga, crearen un efecte ple de llum i color, que va ser la dèria de petits i grans. La il·luminació, el ball i els efectes sonors, també foren notables.
 

Seguidament, algú pot considerar que tal vegada el nombre de balls fou excessiu, i que la banda sonora amb la cançó de la pel·lícula Piratas del Caribe  ja s’ha repetida fins a la sacietat en altres espais. Tot i així sol donar bons resultats, car el públic s’emociona d’allò més. En aquest sentit, trobo a faltar certa originalitat temàtica i un abús dels temes en anglès, amb poca elaboració dels diàlegs, poca presència de la música en català, però amb un resultat estètic que crec va agradar a tothom. A més cal valorar que es tracta d'una creació col·lectiva dels propis infants.
 

Posteriorment, cal subratllar que es nota a faltar la creativitat argumental d’aquesta i de moltes composicions teatrals que s’han vist durant aquesta mostra tot i que encara pot donar sorpreses, no sé si és perquè la fàbrica Disney ha fet molt de mal. A més, aquesta creativitat sí que es donà a la creació de l’escenografia, repeteixo, brillant i que deixa una tasca al darrera que sobrepassà les expectatives. D’altra banda, la declamació de «La canción del pirata» d’Espronceda va ser molt potent, escaient i original, un dels poemes més representatius del Romanticisme Espanyol i que es va recitar com mai no s’havia fet al teatre de Capdepera. Aquí teniu el fragment:




 

Finalment, cal destacar l’entusiasme i la força interpretativa de tot l’elenc actoral, amb una coreografia molt ben coordinada i una interpretació amb la participació conjunta de cada un dels components de l’actuació, en definitiva un treball en equip immillorable i ben dirigit. L’actuació acabà amb el sorteig d’una panera que alegrà encara més la funció. Tot i que no ens tocà, ens sentim afortunats d’haver pogut ser assistents d’aquesta representació!

Joan Cabalgante i Guasp