Antigament a Mallorca era costum al vespre, es deixava un llum a la casa encès en sufragi dels morts de la casa. “Tal vespre com a aquest en què els morts tornaven a ca seva, el llum oberta era per veure-hi. Anaven a recollir les oracions dels seus familiars.”
La revetlla de Tots Sants és coneguda com la Nit de les Ànimes, ja que hi ha la creença que és en aquesta data quan les ànimes dels avantpassats tornen a la llar on han viscut. Per això era costum encendre espelmes i altres llums de flama, sovint a l’interior de càntirs i fruits del temps, com les carabasses, que s’acostumaven a decorar i que es col·locaven a la porta de la casa, a les habitacions o a la cuina perquè les animetes trobessin el camí.
La celebració de la Nit de les Ànimes també propiciava en alguns indrets processons carnavalesques, amb representacions dels esperits que la tradició popular ha creat al llarg del temps: fantasmes, ànimes en pena i altres éssers. Aquesta expressió de la dimensió terrorífica de la festa és el que connecta més avui dia amb les celebracions del ‘Halloween’ anglosaxó, implantades a Mallorca en els darrers anys com a fruit del procés de globalització. Les carabasses, que en són element tan característic, ho són ben igual de la Nit de les Ànimes tradicional mallorquina. Es retallaven i decoraven, fent-los talls a mode d’ulls i boca, i s’usaven com a fanals que en la nit, amb espelmes a l’interior i col·locats darrera dels vidres de les cases, feien por a la gent que passava pel carrer. La polpa era estotjada i aprofitada per fer-ne confitura de cabell d’àngel.
Més informació:
Fundació Mallorca Literària