Isabel Peñarrubia presenta el llibre sobre la biografia de diverses dones gabellines al Teatre de Capdepera


 El llibre «Gabellines, de les primeres a emancipar-se» és un recull de nou dones gabellines que destacaren per la seva lluita i la seva tasca per fer-se sentir en un món dominat per homes i en una societat que no les tenia en compte.


La historiadora Isabel Peñarrubia,, amb l'ajuda de Miquel Flaquer i Josep Terrassa, ha estat investigant per tal de trobar informació sobre les protagonistes del llibre, com la mestra depurada, Maria Melis; les dirigents comunistes i feministes, Catalina Flaquer, i  Antònia i Maria Pasqual; la socialista i metodista amb discurs feminista, Magdalena Coll; l'espiritista i dirigent socialista amb discurs feminista, Maria Vaquer; la dirigent de la vaga de la llata durant la crisi de subsistències, Isabel Nebot; la socialista de base i metodista, Maria Lliteres, i l'espiritista i activista contra les guerres, Catalina Sirer. «Podri haver-n'hi moltes més, perquè Capdepera és un lloc especial on l'analfabetisme femení va anar desapareixent molt abans que en altres zones i perquè les gabellines exerciren el seu paper com a ciutadanes en una societat que no les tenia en compte legalment", va relatar Peñarrubia durant la presentació.

El llibre forma part de la campanya del Consell Insular Mallorca té nom de dona, que pretén donar a conèixer aquelles dones que per distints motius varen ser rellevants dins àrees que fins al moment havien estat relegades als homes. Aquesta campanya, durant tot l'any, vol donar a conèixer la figura de Dorothea Bate (1878-1951), paleontòloga, zoòloga i ornitòloga anglesa que va descobrir el primer fòssil de Myotragus balearicus a una cova gabellina.

A l'acte de presentació del llibre hi van assistir el vicepresident segon i conseller de Participació Ciutadana i Presciència, Jesús Jurado; la directora insular d'Igualtat, Nina Parrón; el batle de Capdepera, Rafel Fernández i l'autora i historiadora Isabel Peñarrubia.


El llibret es distribuirà tant des de l'ajuntament de Capdepera com des de la Direcció Insular d'Igualtat de forma gratuïta.






Clicau damunt la portada per accedir al llibret