Quinze escultures al passeig Marítim evoquen la condició de transeünts



Vicente Barón va inaugurar dissabte matí l’exposició Passeig del transeünt al passeig Marítim de Cala Rajada. La mostra és un  conjunt de 15 escultures de ferro de grans dimensions fetes i pensades per a cada espai en concret del passeig i es podrà visitar fins el 2 de novembre.





Aquesta exposició ve complementada amb una mostra d’escultures dels darrers anys a les sales d’exposicions del Centre Cap Vermell que s’inaugurarà el proper mes de juny. A més, es preveuen realitzar converses sobre art i visites guiades amb l’artista que mostrà un sòlid discurs artístic que el va fer molt proper.

Vicente Barón (València, 1968), és professor Titular del Departament d’Escultura de la Facultat de Belles Arts de la Universitat  Politècnica de València; a més de Doctor en Belles Arts per la mateixa universitat. Ha estat premiat en diverses ocasions en certàmens com  INCUBARTE 6 V Biennal d'Escultura Agulló de Cocentaina (Alacant) o el Premio Internazionale di escultura Umberto Mastroianni. II Edizione. Regione Piemonte; entre molts altres. 



Les verticals que funcionen com a tòtems per reforçar la idea d'horitzó. Les escultures sorgeixen a partir de l'anàlisi de l'arquitectura i l'urbanisme contemporani i fan èmfasi en els elements arquitectònics que possibiliten la contemplació, com poden ser els balcons, escales, finestres o portes; així com en elements quotidians del mobiliari com les cadires o els bancs urbans.



Aquests elements, segons la seva ubicació, escala o disposició poden funcionar com a metàfores de l'aïllament, de la incomunicació i de la gradual pèrdua del sentit de pertinença al lloc. Són balcons o talaies innaccesibles, escales que no arriben enlloc o cadires tan altes que no s'hi poden seure. Fan referència a l'ésser humà, però per mitjà de la seva absència, així cadires o bancs buits on només hi ha una tovallola o un mocador abandonat, en referència al seu últim usuari o als emigrants que arriben i son coberts a vorera de mar amb les mantes tèrmiques de paper.



A la inauguració hi ha estat present el batle de Capdepera, Rafel Fernàndez, la regidora de Cultura, Carmen Corraliza, així com altres regidors del consistori gabellí, el president de l’associació hotelera Cales de Capdepera, Joan Ferrer, a més de l’artista i amics. El temps no acompanyà la presentació, tot i que els assistents quedaren gratament impressionats de les propostes.







En breu vos oferirem una entrevista amb Vicente Barón per aprofundir en el seu concepte artístic i convocarem, com l'any passat, un concurs fotogràfic on els primers premis seran una escultura de l'artista.



La realció de les escultures amb el moll i, en concret, amb els murals de Gustavo és espectacular. Així com amb les sortides de sol des del mar.



Sis anys d’art al carrer

Amb aquesta nova mostra artística l’Ajuntament de Capdepera segueix fomentant l’acostament de les arts escèniques als ciutadans residents i turistes, acosta l’art a la gent i aprofundeix en el concepte d’espai públic com a lloc de convivència i de participació ciutadana. Des de l’any 2012 la relació entre en Centre Cap Vermell i els carrers de Cala Rajada es concreta amb exposicions d’artistes de renom: Norbert Schafer (2012); Gustavo (2013); Manolo Coronado (2014); Joan Bennassar (2015); Moises Gil (2016); i Miguel Sarasate (2017).