En el marc del 25è aniversari de l’Associació de Publicacions Periòdiques en Català (APPEC), el Palau Robert de Barcelona acollirà l’exposició “Un país de revistes”, en reconeixement a la tasca que aquestes publicacions porten a terme per informar i per cohesionar el país des de la pluralitat
Image

   En el marc del 25è aniversari de l’Associació de Publicacions Periòdiques en Català (APPEC), el Palau Robert de Barcelona acollirà l’exposició “Un país de revistes”, en reconeixement a la tasca que aquestes publicacions porten a terme per informar i per cohesionar el país des de la pluralitat.
   El conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, inaugurarà l’exposició el dimarts 15 de juliol, a les 19.30 hores, a les Cotxeres del Palau Robert de Barcelona. També hi assistiran el president de l’APPEC, Lluís Gendrau; els anteriors presidents de l’associació i el director general de Difusió Corporativa de la Generalitat, Jordi Fortuny.
   L’APPEC es va crear el 1983 amb un total de 14 publicacions associades. Actualment,  n’aplega 150 que tracten temes molt diversos des d’una perspectiva catalana: política, cultura, salut, història, religió, esports, música, decoració, publicacions infantils i juvenils. L’APPEC és el primer grup de comunicació escrita en català amb 150 revistes d’informació general i especialitzada, un tiratge conjunt de 500.000 exemplars mensuals i 2 milions de lectors de revistes en català
   La comissària de la mostra, que estarà oberta fins al pròxim 24 de setembre, ha estat la periodista Laia Altarriba. L’exposició comença amb una mirada retrospectiva a les primeres publicacions en català, de les quals l’APPEC es declara hereva, n’exposa la situació actual i mostra la finestra cap al futur que obren les noves tecnologies i la professionalització de les revistes.
   La mostra recull les reflexions dels set presidents que ha tingut l’APPEC sobre l’evolució de l’entitat i de les revistes en català, el sector de la indústria cultural que més ha crescut en els darrers anys. Els presidents de l’APPEC han estat Ferran Mascarell, Antoni Zabala, Manuel Sayrach, Roser Bofill, Humbert Roma, Francesc Dalmases i Lluís Gendrau.
   L’apartat central de l’exposició mostra la diversitat de les publicacions periòdiques en català i com les publicacions han recollit els esdeveniments polítics i socials més rellevants, han retratat  la geografia física i humana del país i han esdevingut un aparador per a l’art i la cultura de Catalunya. També s’hi fa esment de l’aposta que fan les revistes en català per ser presents de forma activa a la xarxa, amb l’objectiu de ser un producte de futur.
Barcelona, 9 de juliol de 2008



---------------------
APPEC 25 ANYS

INTRODUCCIÓ.

   L’any 2008 l’Associació de Publicacions Periòdiques en Català (APPEC) celebra el seu 25è aniversari. Durant aquests anys l’APPEC s’ha transformat en una de les entitats referents de l’àmbit comunicatiu del país, tant per la feina duta a terme envers les publicacions associades com pel treball que ha fet pel seu reconeixement i la seva difusió. En aquest sentit, entre les activitats promogudes, cal destacar el Quiosc.cat, la creació del portal web www.lesrevistes.cat, i en aquest últim any l’esforç per ser el primer grup de comunicació en iniciar el procés de digitalització de totes les seves capçaleres, entre molts altres projectes.
   Fruit de l’experiència extreta d’aquesta tasca i amb motiu de la data, l’APPEC vol celebrar aquest quart de segle d’història organitzant diverses activitats commemoratives a les que vol fer partícip a tota la societat. L’objectiu és repartir activitats al llarg de tot l’any 2008 per tal de poder celebrar el 25è aniversari de la nostra entitat amb el màxim nombre de persones, entitats i administracions d’arreu de la geografia catalana. Així hi hauran tres grans activitats que marcaran aquest aniversari:
   1.Exposició. Catalunya, un país de revistes
   2.Primer congrés de revistes. BCN World Magazine
   3.La Nit de les revistes. X Premis APPEC

1. EXPOSICIÓ. CATALUNYA, UN PAÍS DE REVISTES
   En el marc del seu 25è aniversari, l’APPEC també organitzarà una exposició retrospectiva sobre la història i el futur de les revistes en català, plantejant la situació de les revistes en català com un mirall de la situació en cada moment del país.
   L’exposició serà al Palau Robert de Barcelona. Estarà al vestíbul i sala d'actes de cotxeres d’aquest edifici entre el 15 de juliol fins al 24 de setembre. Els últims dies que l'exposició estigui instal•lada coincidirà amb el Quiosc.cat de revistes (abans Supermercat de Revistes) que l'APPEC munta durant les Festes de la Mercè, que enguany l’APPEC també transforma i renova i que porta el nom de Quiosc.cat.  Aquest s’instal•larà a les immediacions del Palau Robert.
   Posteriorment, l’exposició començarà un recorregut itinerant que la portarà a diferents destinacions del territori de parla catalana.

Continguts de l'exposició:
   o Continguts: el continguts de les revistes són una fotografia del país. El país s'expressa millor a través de les revistes que a través d'altres suports.
   o Publicitat: les revistes han estat un bon suport per a les empreses del país a l'hora de publicitar-se (exemple: època de la República)
  o Professionals de referència: els professionals de moltes disciplines han treballat o col•laborat amb les revistes, especialment escriptors, impressors, fotògrafs, il•lustradors, pintors, dissenyadors i lògicament periodistes. Per exemple: la portada de Cavall Fort feta per Miró en exclusiva.
  o Futur: les revistes són un producte de futur que s'adapta als canvis i, per tant, també a les noves tecnologies, és per això que també salten a la xarxa Internet.

   L’equip de treball que ha desenvolupat l’exposició Catalunya un país de revistes ha treballat amb la idea de que sigui una exposició molt visual que defugi de fer una mostra de portades històriques, sinó que sigui atractiva i interactiva pel visitant. Així aportarà els següent recursos per tal que el visitant tingui aquesta interactivitat:
  oDemostracions pràctiques: com es feia un gravat
  oAudiovisual: que mostri el procés d'elaboració d'una revista.
  oDedicar un espai a les publicacions infantils, amb activitats per atreure’ls.
  oPantalles d'ordinadors on es puguin consultar les webs de les revistes... o consultar les revistes digitalitzades a traves del www.quiosc.cat.

   Per reforçar el caràcter divulgatiu de la mostra i la rellevància cultural i comunicativa de les revistes periòdiques en català l’APPEC editarà un catàleg que, de fet, servirà també com a llibre commemoratiu de l’aniversari i que durà per títol Catalunya un país de revistes. A més, part de la tirada es distribuirà a les principals llibreries, ja que el llibre es planteja com a obra de referència i consulta.
   El llibre serà harmònic amb l’exposició i compta amb quatre apartats fonamentals:
   El passat. Una visió històrica, des de l’aparició de la primera revista en català fins a la fi del franquisme.
   El present. Els últims 25 anys, que corresponen amb el període d’activitat de l’Appec, explicant la important evolució en títols i lectors, fins arribar a les més de 150 capçaleres associades que té l’entitat en l’actualitat.
   El futur. Anàlisi dels reptes que plantegen les noves tecnologies i la globalització per a les revistes en català.

   Cens de revistes. Compendi exhaustiu de les capçaleres aparegudes al llarg de la història. Convé recordar que, des de l’edició dels dos volums de Història de la premsa catalana, de Joan Torrent i Rafael Tasis, l’any 1966, no hi ha hagut cap altre intent de sistematitzar tots els títols apareguts en el camp de les revistes en català.


2.PRIMER FÒRUM ESPAI CATALÀ DE COMUNICACIÓ
   Primer Congrés de Publicacions Periòdiques. BCN World Magazine
   Tercera Convenció de Premsa Comarcal i Local
   Un dels actes destacats de la celebració del 25è aniversari és el Fòrum que se celebrarà els dies 5, 6 i 7 de novembre de 2008 amb el nom de 1r. Fòrum Espai Català de Comunicació que actuarà com a paraigües del 1r. Congrés de Publicacions Periòdiques. BCN World Magazine i per la 3a Convenció de Premsa Comarcal i Local que estaran organitzades per l’APPEC i l’ACPC i que busca convertir-se en un dels referents a nivell internacional de les trobades protagonitzades pel sector de les revistes. L’objectiu de la trobada és afavorir l’intercanvi d’experiències i coneixement, a través de la celebració de diverses taules rodones i seminaris, amb un marcat accent professional. La durada del Fòrum serà de dos dies i mig.
   El Fòrum s’adreça, fonamentalment, a tres grups d’interès:

   -Professionals de les revistes
      oDirectius
      oPeriodistes
      oDissenyadors
      oFotògrafs
      oComercials
 
  -Àmbit acadèmic
      oProfessors
      oEstudiants


  -Sectors empresarials d’activitats relacionades amb el sector
     oImpressors
     oServeis tècnics
     oProveïdors informàtics
     oProveïdors de telecomunicacions


   És per això que les taules rodones s’organitzen també en base a aquesta triple tipologia i, per tant, conviden a representants dels tres àmbits, a nivell internacional, perquè en formin part. Per tal d’assegurar l’èxit mediàtic de la trobada s’està negociant amb una figura de ressò internacional, dins l’àmbit de revistes, perquè sigui l’estrella convidada d’aquesta primera trobada.
   Pel que fa a l’àmbit estrictament sectorial, es disposarà d’una àrea d’estands perquè les empreses interessades puguin comptar amb un aparador dels seus serveis i productes.
    En l’àmbit de la participació, la previsió és comptar amb uns 300-350 inscrits, que sufragaran una part significativa de les despeses associades al World Magazine. L’acte, a més, es beneficiarà (en les activitats comunes organitzades per les tres associacions) de l’assistència dels inscrits en les altres dues trobades concurrents.
    El Congrés vol que sigui un punt d’inflexió per la seva celebració bianual per tal de perpetuar una eina que pot servir d’anàlisi i reflexió sobre diferents temes que segons el  context de cada moment  poden preocupar a les publicacions periòdiques i les entitats que les aglutinen.


3. NIT DE LES REVISTES EN CATALÀ / PREMIS APPEC
   Cada any l’APPEC celebra la Nit de les Revistes en Català, en el transcurs de la qual lliura els Premis APPEC corresponents a l’any exhaurit. En el marc dels actes organitzats amb motiu del 25è aniversari de l’APPEC, la Nit de les Revistes corresponent a l’any 2008 serà l’acte escollit per la clausura de l’aniversari. La nit se celebrarà el gener de 2009, en un lloc emblemàtic de la ciutat de Barcelona.
   El 2009 serà la desena edició de la Nit de les Revistes. Al sopar de La Nit es reuneix al voltant de 400 persones vinculades a l’associació, representants de la classe política, així com també representants del sector econòmic, cultural i universitari català. Per tot plegat, l’APPEC treballà pel seu ressò mediàtic en els principals mitjans de comunicació escrits i audiovisuals, atès la seva incidència en el sector.
   En el transcurs de la Nit de les Revistes es lliuraran els X Premis APPEC a la trajectòria d’una persona, a nova publicació, a una editorial  i a la millor revista de l’any.  .
    A la Nit de les Revistes també es presentarà l’Anuari de l’Espai Català de Comunicació, que edita l’APPEC. L’Anuari sempre es fa ressò dels esdeveniments de la comunicació que més han destacat al llarg de l’any i on hi col•laboren els professionals més reconeguts en la matèria.