Les Illes Balears han fet front aquesta temporada a l'arribada en massa de turistes de tot el món. La comunitat balear es consolida, un any més, com una de les destinacions europeus més populars. Les previsions dataven en més de 26 milions els turistes que arribarien a través de l'aeroport de Palma de Mallorca per gaudir de les seves vacances a les Balears, la qual cosa és una notícia molt positiva per a l'economia local. No obstant això, els tot just 5000km2 de la comunitat balear arriben a la saturació amb l'arribada dels turistes que, amb els seus aparentment inofensives tovalloles de platja, creen una armadura quilomètrica que, metafòricament, asfíxia el delicat ecosistema de les illes i destrueix l'equilibri entre el positiu auge del sector turístic per a l'illa en termes econòmics i la seva sostenibilitat a nivell ecològic i humà.
El polifacètic i provocador artista portuguès Hugo Israel, ha decidit expressar la seva frustració i la de milers de persones creant a la platja d'Es Molinar, Portitxol a Palma de Mallorca, una armadura amb les mateixes tovalloles que amenacen amb asfixiar les platges de les illes. Amb aquesta acció vol reclamar una major regulació i control del turisme per protegir els recursos naturals i l'ecosistema de les Illes Balears i aconseguir una solució sostenible perquè, tant els turistes com els residents, puguin seguir gaudint de la bellesa de la comunitat balear sense aconseguir que la seva petjada destrueixi la bellesa natural de les Illes.
Les dades confirmen els pitjors presagis; el delicat equilibri a les Illes està arribant al seu final. A Espanya s'estima, en dades generals, que la construcció del litoral avança a raó d'uns 23 km. a l'any, constrenyent així els recursos naturals i destruint els paisatges.
Hugo Israel va decidir submergir-se en les infraestructures del turisme a les Illes Balears per realitzar la seva investigació i com a part del seu procés creatiu va començar a treballar com a ajudant de cuina. Així, va poder experimentar en primera persona les conseqüències humanes de l'explotació salvatge del turisme a les Balears i de les, de vegades, precàries infraestructures que comporta el manteniment d'una explotació descontrolada: el col·lapse de les infraestructures de mobilitat, els lloguers prohibitius per matalassos o banyeres, jornades laborals de més de 12 hores, salaris fora de tot control legal i unes condicions laborals precàries i extremes que freqüentment no tenen regulació. Per a l'artista, un turisme sostenible és possible i a hores d'ara, absolutament necessari per protegir les illes, ja que si l'explotació turística segueix a aquest ritme acabarà destruint els paisatges que han enamorat el món sencer i l'ecosistema que els envolta.