Metzines ( o metzines de pometa)  Solanum linnaeanum, és una planta que es pot trobar a les Illes Balears originaria de Sudàfrica, que es troba en llocs assolellats, prop de les cases de fora-vila i possessions. En castellà se’l coneix com tomatera o manzanilla del diablo.

La planta és fàcil de reconèixer per les seves fulles lobulades amb espines damunt els nirvis. A  més, els seus fruits arrodonits són semblants a petites tomàtigues grogues que arriben a agafar el color negre quan són molt madures. Floreixen entre el febrer i el juny.

És una planta verinosa, la seva toxicitat prové de la presència d’alcaloides tropànics que poden afectar el sistema nirviós i el sistema respiratori. Ens han comentat que antigament es posaven sota el llit del malalts amb dificultats respiratòries per ajudar a dormir. Per les seves propietats narcòtiques, actualment s’usa a nivell farmacològic per tractar neuràlgies i alguns dolors.
 

Així i tot se’ls tenia molt de respecte i el seu ús era molt limitat per la seva toxicitat que, depenent de la quantitat presa, pot provocar la mort. Pel al seu maneig s’aconsella l’ús de guants.

 

El seu nom, “metzina”, fa referència a aquesta toxicitat ( Recordeu que una metzina és una substància que, en ésser introduïda en l’organisme animal, pot produir un efecte morbós o causar la mort).