L’amic Pedro Riera (Pedro Fotosub) ens ha remès algunes imatges i informació d’un submarí B-1 enfonsat en aigües de Mallorca, concretament davant el cap de Ferrutx.


 

Aquest  submarí va ser el primer de la classe B construït a Espanya. Concretament va ser construït a les drassanes de Cartagena per la Societat Espanyola de Construccions navals de Cartagena. La quilla se posà dia 1 de febrer de 1917 i va ser botat el 2 de juny de 1921. Va ser lliurat a l'Armada el dia 11 de gener de 1922, sent el seu comandant el TN. Regalado Fernández. Una de les seves efemèrides més destacables, va ser el viatge submarí de S.M. Alfonso XIII, entre Pasajes i San Sebastiàn el 9 de setembre de 1922.

El seu baptisme de foc va ser a la primavera de 1922 en el conflicte del penyal de Vélez de Gomera, en el context de la Guerra d'Àfrica. El submarí B-1 ara enfonsat a Mallorca va anar a evacuar la població civil d'aquest penyal conjuntament amb el submarí Isaac Peral i el cuirassat Espanya. En els mesos següents el submarí B-1 va estar destacat a la zona i va efectuar diverses accions militars de defensa i proveïment del penyal.

Quan va començar la Guerra Civil Espanyola, es trobava a dic sec en la base de submarins de Maó on va romandre fins a l'11 de desembre de 1936.

Després de diverses missions en aigües del Mediterrani arribà al port de Cartagena l'11 de novembre de 1937, avariat per un abordatge sofert contra un vaixell anglès. Romandrà en aquest port gairebé enfonsat fins que en 1949, va ser enfonsat en ser usat com a blanc de bateries costaneres.  

 

 

Detall de les restes:
Profunditat: 50 metres
Any enfonsament: 1949
Eslora: 64 metres
Màniga: 6 metres
Puntal: 5 metres
Causes naufragi: canonejat en maniobres militars, per les bateries de costa.