Aquesta iniciativa, organitzada pel PN de la Península de Llevant i Art de la Pauma, recupera el que va ser, antigament, una de les principals activitats econòmiques d'Artà i Capdepera.

La fira nocturna va posar punt i final, aquest divendres, a la III Setmana de l'art de la pauma que s'ha celebrat a Artà i Capdepera per recordar i fer visible aquesta activitat artesanal tan arrelada a la nostra terra. Organitzada i impulsada per l'equip d'educació ambiental del Parc Natural de la Península de Llevant i l'Associació Art de Pauma, i amb la col·laboració dels ajuntaments d'Artà i Capdepera, aquesta iniciativa recupera el que va ser, antigament, una de les principals activitats econòmiques de la contrada. De fet, fins als anys 60 esdevingué una autèntica indústria per a moltes famílies d'Artà i de Capdepera.



III Setmana

S'han muntat paradetes als mercats municipals, dimarts a Artà i dimecres a Capdepera, on s'ha mostrat la llata i com s'elaboren les peces. El procés sencer (recol·lecció, assecat, ensofrat i confecció) es va dur a terme dimecres al Parc Natural, amb la celebració d'un taller en què hi varen participar un bon nombre de persones. 



Fotografies dels tallers de dimecres al Parc de Llevant






Finalment, la fira nocturna, que complia la segona edició, va ser un mostrari de la producció d'obra de pauma amb la presència destacada d'artesanes i artesans de la pauma que varen exhibir una gran varietat de peces. N'hi havia d'Artà, Capdepera, Pollença, s'Arracó i del Secar de la Real. L'edat mai ha de ser problema.

L'acte va ser molt participat i amb molta assistència de públic, que va poder gaudir també de música (amb les actuacions de 3 Guiterres, For Fiesta, Xaranga), d'una exposició de pintura i joieria relacionada amb l'obra de pauma (a càrrec de Fina Massanet i AFuster), d'un espai per als més petits per aprendre a fer llata, i hi havia menjar i beure. I tot això va possibilitar una trobada de pobles veïnats, de gent d'Artà i Capdepera. Tot un èxit.

Va ser un homenatge a les vetleries d'un temps, donant visibilitat a un ofici que s'està perdent. Col·laboraren tots els artesans que encara es dediquen a n'aquest art (Pollença, s'Arracó, Secar de sa Real, Artà i Capdepera)
La nit va ser molt animada es varen fer tallers per infants, venda d'artesania, exposicions de pintura i joies, tapes, beure i bona música. 

El treball ha evolucionat des de l'elaboració de peces d'ús domèstic o laborals més corrents que, anys enrere eren la base de l'obra de pauma, a la creació d'objectes de més complexitat i dissenys nous amb ambició artística que tenen molta acceptació, fins i tot, a mercats internacionals.

Les artesanes actuals conjuguen oci i ensenyament a les persones més joves amb una forma incipient d'activitat laboral que podria obrir-se a camí, sobretot, per a la gent jove que aprèn tot el procés.
 


Una fira que són cent cavalls de força i així ho manifesten des d'Art de la Pauma: "El cor mos explota d'alegria. L' acte d'ahir mos reafirma un cop més que la llata i les fibres vegetals estan en el seu millor moment, que a poc a poc tornen a recuperar el lloc del qual no haurien d'haver sortit mai quan va arribar la revolució industrial amb tota la seva càrrega tcnològica, i que, sense cap dubte ni una, anam en la direcció correcta en la millora d'un món més sostenible i lliure de residus, món que al cap i a la fi, és el que heretaran els nostres fillxs, netxs, nebotxs..."



Com es comentà a llarg de l'any; podem viure del turisme però és responsabilitat de tots mantenir viu el teixit artesà i les tradicions que formen part de la idiosincràsia de la nostra terra. I recolzar vol dir emprar aquests productes i donar-los a conèixer. I evidentment comprar-los.