Una plataforma d’accés obert que posarà a l’abast de la ciutadania les publicacions periòdiques i la producció científica, erudita i cultural de l’illa. Una iniciativa de la Universitat de les Illes Balears i del Consell de Mallorca.



 

En la primera fase d’aquest projecte s’han digitalitzat vint-i-vuit mil pàgines, que inclouen algunes de les publicacions més emblemàtiques en el seu moment pel que fa a la divulgació cultural, com és el cas de la revista Tresor del avis, editada per Andreu Ferrer entre 1922 i 1928, dedicada al folklore i a la cultura popular, digitalitzada a partir dels originals de la Biblioteca de Cultura Artesana de Mallorca. La revista Lluc, de divulgació cultural, editada pels Missioners dels Sagrats Cors, també està disponible, concretament els números publicats entre els anys 1971 i 1985. També s’hi troba digitalitzada la revista Palau Reial, editada pel Consell de Mallorca entre 1984 i 1988. La revista Latitud 39, de crítica i divulgació literària, publicada entre 1981 i 1983, també s’ha digitalitzar per a la consulta a partir d’originals donats per Joan Melià i Miquel Company. Així mateix, s’hi inclouen els diaris La Almudaina i Correo de Mallorca, del període de la Guerra Civil, gràcies a les donacions d’originals que varen fer la família Andreu Busquets i Joan Francesc Rullán. Aquesta primera fase també donarà accés a la col•lecció de gramàtiques bilingües i trilingües del fons de la Biblioteca de la Real i al manuscrit Vertaderas traces del art de picapedrer de 1653, de la Biblioteca Artesana.

La Biblioteca Digital de Mallorca, integrada dins la Plataforma de la Biblioteca Digital de les Illes Balears, és una iniciativa del Servei de Biblioteca i Documentació i del Servei d’Activitats Culturals de la UIB gràcies al finançament rebut mitjançant una subvenció del Departament de Cultura, Patrimoni i Normalització Lingüística del Consell de Mallorca.

L’objectiu és posar a l’abast de la ciutadania, en una plataforma d’accés obert, publicacions d’interès científic i erudit editades a Mallorca, perquè tothom hi pugui accedir de forma fàcil i gratuïta a través d’Internet.

Al llarg de la presentació, Busquets ha apuntat que «aquest és un exemple de la bona feina que podem fer les institucions si treballam de forma coordinada i tots remam cap allà mateix. La UIB, les biblioteques, les col•leccions particulars i el Departament de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística del Consell de Mallorca hem posat les mans en aquest projecte que comença amb un fons inicial molt interessant i que multiplicarà la difusió de publicacions periòdiques especialitzades, antigues o que es troben a poques biblioteques. Estic segura que els mallorquins i les mallorquines en podran treure profit. I aquest, al cap i a la fi, és l’objectiu de la nostra tasca».




Està composta per aquestes col·leccions:

- Els diaris La Almudaina i el Correo de Mallorca. En un primer moment, inclouen els nombres editats durant la Guerra Civil.
- Les publicacions periòdiques LlucPalau Reial, 1Latitud 39 i Tresor dels avis, revistes fonamentals per entendre la nostra cultura i tradicions.
- Les gramàtiques del Fons del Monestir de la Reial. És un recull de compendis que emprava l’Església per ensenyar les llengües clàssiques, a més de la catalana i la castellana.
Vertaderes traces de l’art del picapreder, un valuós manuscrit del segle XVII que es pot considerar un manual de la construcció de l’època.

La intenció de la Universitat de les Illes Balears i del Consell de Mallorca és incorporar publicacions a aquestes col·leccions, sempre amb l’objectiu de posar-les a l’abast de tota la ciutadania.





Col·leccions disponibles



Aquesta és l'adreça d'inci:

https://ibdigital.uib.es/greenstone/mallorca







Aquesta és sols una part de la Biblioteca digital de les Illes Balears que ha creat la UIB (on hi podreu trobar la revista Cap Vermell des dels seus inicis)







També hi trobareu:



Publicacions de Departaments, Instituts d'investigació i Fundacions

Publicacions Periòdiques

Monografies

Tesis, memòries i treballs


PUBLICACIONS CIENTÍFIQUES DE LES ILLES BALEARS
Publicacions Periòdiques


HEMEROTECA DE LES ILLES BALEARS

Hemeroteca de Sineu


HEMEROTECA GENERAL


PARTITUROTECA I CENTRE DE DOCUMENTACIÓ MUSICAL
Llegat d'Antoni Torrandell (donació feta per Bernat Torrandell)


DOCUMENTS MANUSCRITS I ANTICS
Llibres


CARTOGRAFIA DE LES ILLES BALEARS
Pere d'Alcàntara Peña: Pla General Parcel·lari Estadístic


COOPERACIÓ AL DESENVOLUPAMENT I AFERS SOCIALS


ART


ALTRES PORTALS D'AQUESTA BIBLIOTECA