Bon vespre a totes i a tots, amigues, amics, revetlers i revetleres...
Així diuen normalment els encapçalaments a les biografies que jo he llegit:
PERE ORPÍ FERRER
Capdepera, 1936
Eclesiàstic, escriptor, músic, musicòleg, excursionista, fotògraf i pintor.
Caldria afegir també que Pere Orpí és una persona entranyable i afable, és feiner i inquiet com ell tot sol; si no, com podria haver duit endavant una obra tan rica, tan variada i tan vasta?
A l’hora de fer una semblança des seus treballs –ho dic humilment jo m’hi he perdut.
Ell ha estat, és, un gran trescador, un trescador dins tots es àmbits de la vida –no tan sols com a excursionista. Ell ha estat, és, també, un trescador de la paraula: en Pere Orpí ha caminat entre prosa i vers tota la seva vida i s’ha endinsat dins totes les contrades, turons, comes, barrancs, torrents, viaranys, cingles, camins, caminois i dreceres, i ha pujat tots es capcuruculls de la nostra llengua i cultura i no ha deixat cap racó sense la seva petjada.
De sempre ha estat vinculat a diferents grups i molts diversos: des del ball de bot a l’excursionisme, la fotografia , l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, l’Obra Cultural Balear, el GOB i molts més.
En poesia i prosa té molta obra escrita, publicada i en molts casos premiada i l’ha escrita en un català culte, ric i precís, i a més quan escriu en català de Mallorca -el nostre preciós mallorquí- és quan la seva ploma es torna falaguera, enginyosa, culta i plena de coneixements de la nostra cultura.
El nom d’en Pere Orpí el vaig sentir per primera vegada en veu de na Margalida Nebot.
I el seu nom a Son Servera estarà sempre lligat al de Bartomeu Calatayud.
Quan jo impartia classes de guitarra incloïa una peça fàcil d’una partitura adquirida a Can Perelló de Ciutat amb el títol de:
CANCIÓN DE CUNA
Canción popular mallorquina
Autor: Bartolomé Calatayud
(Cantat)
Amb el temps la cançoneta esdevindria una nadala titulada: BONA NIT
Lletra: Pere Orpí. Música: Bartomeu Calatayud
(cantat)
Bona nit estel de la terra
bona nit esqueix de cel blau
dins el fred d’un món en guerra
has encès festers de pau
Moltes i molts dels aquí presents la recordaran de quan la fèiem a l’Escola de Música i a les Nadales del Port. D’aquesta senzilla i preciosa nadala neix el meu primer contacte amb el treball d’en Pere Orpí.
Anem però ara a parlar del llibre que avui presentam: VERSOS PER CANTAR, de la col·lecció «CAP VERMELL» amb la col·laboració dels FRANCISCANS DE LA 3a ORDRE, de la FUNDACIÓ BALTASAR COLL i de l’AJUNTAMENT DE CAPDEPERA, en una cuidada edició de DOCUMENTA BALEAR. Tota una obra de 500 pàgines, sense palla, un d’aquests llibres que un va llegint i està engirgolat de tal manera que et fa botar de pàgina en pàgina, confirmant tot allò que cercaves i induint el cercador a endinsar-se dins els versos i les cançons.
Dins el llibre VERSOS PER CANTAR, que inclou tres CD, trobam sobretot la temàtica de caire religiós i litúrgic (es diu així?); cal no oblidar que en Pere Orpí és prevere, així que trobam, idò, temes de Nadal, Quaresma, Setmana Santa, Temps Pasqual, Festes del Senyor, Eucaristia, Comiat, Santoral, Sants, Beats, Balls, Cançons i molt més. Tots els apartats estan completament classificats, amb molt d’esment i sense possible confusió, i fan que el lector trobi de seguida tot allò que cerca. I endemés dels texts inclou també les músiques amb compositors de la categoria de Francesc Batle, Baltasar Bibiloni, Antoni Martorell, Bartomeu Calatayud i un llarg etc. de bons músics, -a alguns d’ells vaig tenir es plaer de conèixer-los.
El llibre inclou les cançons que en Pere Orpí i en Bartomeu Calatayud varen compondre en relació amb el nostre poble, compostes de quan la fundació de Sa Revetla per don Joan Font i na Margalida Nebot l’any 1964. Quina sort tenim tots es serverins de guardar aquestes joies de cançons.
Bon moment per donar les gràcies a les revetleres i els revetlers que any rere any segueixen sonat, cantant i ballant i també a na Bàrbara Tous per la tasca que realitza.
En el baix relleu de l’entrada, donat per l’Ajuntament de Son Servera i realitzat per l’artista Tomàs Barceló, apareix la primera estrofa de la CANÇÓ DE SA REVETLA -que heu sentit ara fa uns moments- i que es canta sempre com a introducció a l’actuació de Sa Revetla.
Figuren també els relleus d’un flautista i d’una pagesa: en Tomeu Pons i na Francisca Servera Prima, que quedaran d’aquesta manera lligats per sempre amb els versos d’en Pere Orpí.
El repertori de Sa Revetla inclou sa
MATEIXA SERVERINA
(llegit)
Sa mateixa mallorquina
és un ball que molt m’agrada
i sobretot si la balla
una al·lota serverina
Es COPEO DES PUIG DE SA FONT
Hi ha una estrofa que m’agrada –per sa part que hem toca:
(cantat)
(llegit)
ses al·lotes guapes
són pes sonadors
En Pere Orpí i en Bartomeu Calatayud rendiren un preciós tribut a la persona que juntament amb don Joan Font ha fet possible que avui, 55 anys després, siguem aquí; sabeu que estic parlant de na Margalida Nebot. Li dedicaren la cançó
NA MARGALIDA
(Llegit)
Si vols ballar Margalida
aquí tens un ballador
com podràs mai dir que no
si es ball és sa teva vida
(Contestació - llegit)
De quan era petitona
sempre m’ha agradat ballar
som com s’aigo de la mar
que pega un bot amb cada ona
(cantat)
(cantat)
Quan tu balles Margalida
ets airosa com ningú
tot lo que tenc donaria
per sebre ballar com tu
(i acaba - llegit))
Balla balla sa mateixa
sense por des cansament
com ballen es brins de xeixa
un dia de molt de vent
Crec que és es un punt immillorable per acabar la meva xerrada i dir-vos una vegada més que aquest llibre és una joia, és un llibre per llegir, guardar i consultar, i segur que vos captivarà.
Moltes gràcies Pere Orpí pel llibre i per incloure la lletra, la música i 3 CD d’aquestes cançons teves, i que sobretot les que fan referència al nostre poble, ja fa molt de temps que també són nostres.
Per acabar voldria dir –perdonau-me la frase feta, perdonau-me el clixé- voldria dir que d’aquí un parell d’anys -quan torni vell, bé quan torni més vell, m’agradaria ser com en... Pere Orpí.
Moltes gràcies!
Pep Alba