LA PRÀCTICA DE JUDO A L'IES CAPDEPERA

El judo és una art marcial japonesa fundada per Jingoro Kano a la fi del segle XIX. L'objectiu de Kano era la millora de les persones mitjançant la seva pràctica.

Amb el judo s'intenta explicar que la forma de vèncer una força no és oposar-s'hi, sinó tot el contrari, donar-li suport i dirigir-la per al propi fi. Seria com una fulla que sosté una mica d'aigua i quan no aguanta més s'inclina i la deixa caure en lloc de trencar-se.

Durant aquestes setmanes d’octubre, el club de judo Renshinkan (amb escola a Cala Rajada) i el seu mestre, Pep Mascaró, ha vengut a l’institut per mostrar-nos aquest esport a través de l’explicació i la pràctica. No només hem après postures, claus i moviments, si no que amb el judo es desenvolupa la coordinació, la flexibilitat, l’equilibri i, en general, l’ús de tots els músculs del cos de manera harmoniosa. A més, és positiu perquè afavoreix el sa creixement dels óssos, l’enfortiment de les articulacions i la resistència del cos front al cansament.


El judo és un esport que ajuda a respectar els companys i contrincants, a confiar en les possibilitats pròpies i alienes, adaptar-se, cooperar, aprendre a cedir algunes vegades i a resistir les altres, i sobretot a responsabilitzar-se de les accions de cadascú i saber posar-se al lloc dels companys.


* * * * * 


Formació Professional de Cuina

Enguany l’FP de Cuina de l’institut de Capdepera utilitza les instal·lacions de l’escola s’Alzinar. Hi ha 16 alumnes de primer i 5 de segon. Gràcies a això, l’alumnat posa en pràctica allò que aprèn i permet als professors degustar, cada dijous, els seus plats. Les instal·lacions s'empren dimarts i dimecres per preelaborar els menús, i dijous per acabar-los i posar-los a la venda.


   

El preu dels menús és simbòlic, però permet augmentar la dotació per la comprar del material necessari.

Així mateix, els dijous els alumnes de segon d'FP, que fan Restauració, s'encarreguen de fer les taques de cafeteria a s'Alzinar, fent que els professors de primària puguin passar el seu temps d'esbarjo amb refrigeri i berenar.

La resposta, tant de professorat com d'alumnat, és molt positiva. L'alumnat gaudeix d'una bona educació pràctica, i el professorat que la pot rebre també, a més s'alegren de veure com, en molts casos, ex-alumnes seus s'estan formant dins l'àmbit laboral. 

* * * * * 

Roma Femenina

Durant el matí del dilluns 3 d'octubre els alumnes de l'institut de Capdepera visiten l'exposició de Dones Romanes a Palma.

Els alumnes de Cultura Clàssica de tercer d'ESO, de llatí de quart i llatí i grec de batxillerat varen anar al Caixa Fòrum de Palma per presenciar l'exposició de dones romanes, dutes del museu Louvre de França, on la mitologia està present en tot moment.

En primer lloc es varen veure les tendències físiques com els pentinats; recollits difícils de fer, la vestimenta, túniques, estoles i colors difícils d'elaborar, i el maquillatge, pell i cabells clars, galtes vermelles i celles juntes i negres.

Més endavant es veien les referències clàssiques de les dones en aquella època: les Muses, dames de la intel·ligència i companyes d'Apol·lo; Venus, més coneguda pel nom d'Afrodita, acompanyada per les tres Gràcies, en la representació de la bellesa; i Demetre, la bona mare.

També hi havia el seu contrapunt: les deesses de la guerra, caça, sense fills, que no estaven ben vistes en la societat, Juno, Minerva i Diana. En la societat tampoc estava ben vist el déu Dionís, déu del vi i la festa. Tot el contrari que en la societat actual, en què aquests aspectes estan alabats i normalitzats.

El final de la visita comptava amb dones malvistes i monstres, com les Amazones, dones que mataven els homes després de procrear i que es tallaven un pit per poder tensar millor l'arc, o les arpies, les sirenes d'aquell temps, amb cos de dona i cames i ales d'ocell. També hi havia les Gorgones, amb Medusa com a protagonista, amb cabells de serp i mirada petrificant.

Com a final hi havia Hermafrodito, història que explica com els déus varen unir una nimfa amb el fill d'Afrodita en una font, literalment.

Aquesta exposició va tenir molt bones crítiques entre els alumnes, per als quals va merèixer totalment la pena, i que sense cap dubte alguns repetirien, això sí, no repetirien estar tres hores en un dia, dins d'un autobús, per anar-hi.

Yoanna Doncheva Kostova 3C