Dimecres 16 de desembre els arqueòlegs del castell, Catalina Garau i Bernat Oliver, van fer una xerrada explicant les intervencions que s’hi han fet darrerament, una pinzellada de com es troba tot plegat i quines són les previsions que hi ha a curt i a mig termini. Tothom hi era convidat.
La campanya d’enguany ha seguit ampliant les excavacions de l’esplanada que hi ha a la part baixa del castell. Al mateix temps que es treu aquesta terra que suposa una càrrega contra la muralla es van descobrint les restes del que deurien ser algunes de les cases que formaren part d’aquesta població emmurallada. Les feines del darrer estiu mostren un nou habitacle amb dos nivells diferents de trespols.
En consonància amb la diferència de nivell, les parets perpendiculars a la muralla semblen haver estat allargades en una època posterior a la seva construcció inicial. Això podria estar relacionat amb l’existència prèvia del corredor del qual tant se’n parla, que serviria de carrer i de zona des de la qual utilitzar les espitlleres més baixes de la muralla, moltes de les quals encara es troben soterrades.
Els arqueòlegs ens expliquen que les troballes actualment deixades a l’aire poden ser del segle XVIII, i que les poques restes aparegudes s’hi corresponen, trobant paral·lelisme i similitud amb estris de cuina apareguts a altres indrets de Mallorca.
La visita guiada va transcórrer des de les excavacions fins a la capella passant per la Torre de Nunis. A mig camí se’ns indica que hi ha dues actuacions necessàries a fer, a curt i mig termini. D’una banda, s’ha de canviar tota la instal·lació elèctrica del castell, passant tubs i cables nous, i aprofitant per canviar els llums actuals per altres de tipus LED. La inversió d’aquesta nova instal·lació permetrà, també, disminuir el consum elèctric. Els tubs hauran d’anar soterrats i protegits en zones concretes, per garantir unes condicions de seguretat tant per als visitants com per als treballadors del castell.
L’altra acció que s’ha de fer més endavant és aixecar el terrat que hi ha damunt la capella per a la seva impermeabilització, eliminant les goteres. També caldrà reparar el bocí de teulada de la capella que queda orientat al vessant nord, reposant les teules que hi falten i procurant que l’aigua de la pluja no caigui damunt la muralla.
Quant a algunes esquerdes aparegudes a parets de la capella, de moment segueixen sota control de l’arquitecte, mitjançant uns testimonis que mostrarien qualsevol possible moviment.
Encara no és segur que arribi a bon port, però vola en l’aire la idea d’ampliar les actuacions amb voluntaris a períodes de l’any quan no faci tanta calor com els mesos d’estiu, la qual cosa afavoriria la participació de gent que no pot fer-ho en temporada alta de feina, i també s’avançaria en les excavacions.