És  difícil entendre la situació processal d’un expedient al jutjat.

 En el cas de l’Hotel Son Moll i de la imputació del Sr. Bartomeu Alzina, sovint podem llegir, als mitjans de comunicació,  titulars i notícies erronis o, si més no, inexactes. En uns casos per ignorància i d’altres amb més mala intenció. Qüestions a part són les interpretacions que en fan els polítics, especialment els adversaris.

 

Voldria, amb el present escrit, intentar aclarir la situació processal de l’exbatle, Sr. Bartomeu Alzina.

El procés que s’ha obert contra l’exbatle per prevaricació administrativa és conseqüència d’una actuació d’ofici de la jutgessa del Jutjat d’Instrucció nº2 de Manacor. Una nova causa, tot i que relacionada amb la de l’hotel Son Moll.

Els jutges, com el Ministeri Fiscal, poden obrir o iniciar diligències per un suposat delicte, quan creuen, o poden intuir, que pot haver-hi indicis que una conducta concreta es pot incloure dins d’una de les previstes en el Codi Penal.

El Codi Penal és una norma en què es descriuen les accions constitutives de delicte i de faltes. Són les accions prohibides, les accions que es castiguen amb una pena.

Si les conductes no es poden incloure dins aquests preceptes, no són delictes.

Quan algú pot ser l'autor d’un presumpte delicte, se’l considera imputat  (no acusat). Aleshores s’inicia el procediment, amb la declaració de l’imputat (el Sr. Alzina va declarar el passat dia 28 de maig) i se seguiran fent les actuacions que es considerin oportunes, tant per part de la jutgessa, com del Ministeri Fiscal o de la defensa. Això s’anomena la instrucció del cas.

Una vegada acaba la instrucció, es quan el/la jutge/essa demana al Ministeri Fiscal si s’ha d’obrir Judici Oral o s’ha de decretar el sobreseïment (arxiu de la causa).

Si el Ministeri Fiscal sol·licita l’obertura del judici oral, és quan ha de fer l’acusació.

L’acusació consisteix a classificar la conducta en un determinat delicte i demana una pena concreta. L’imputat passa a ser l’acusat.

Després de l’acusació, la jutgessa instructora deixa d’intervenir (en el cas que ens ocupa és el Jutjat d’Instrucció nº 2 de Manacor). La causa es remet a un altre jutjat (el Jutjat de lo Penal o l’Audiència Provincial, segons el tipus de delicte  que s’ha de jutjar i la pena sol·licitada). Serà aquest jutjat el que celebrarà el judici oral i finalment dictarà la sentència, condemnatòria o absolutòria.

Per tant, a dia d’avui, el Sr. Alzina no està acusat de cap delicte. Està imputat d’una presumpta prevaricació administrativa.

La prevaricació administrativa està tipificada a l’article 404 del Codi Penal i és un delicte que només el pot cometre una autoritat o un funcionari públic que dicta una resolució arbitrària sabent de la seva injustícia, en un assumpte administratiu. Per aquest delicte se’l castigarà amb la pena d’inhabilitació especial de feina o càrrec públic pel temps de 7 a 10 anys.

Una altra qüestió és la responsabilitat política que de tot aquest cas se’n pugui derivar i que no té cap relació amb la justícia.

 Esper que aquesta col·laboració pugui servir per a resoldre els dubtes que sovint els companys del Cap Vermell em plantegen i consideren que podria ajudar a aclarir un tema que per desgràcia està en boca de tota la gent de Capdepera.

 

Carme Mut
Advocada, col. nº 1357 ICAIB