El benvolgut amic Antoni Flaquer Obrador, en Toni “Coix”, infatigable investigador del passat gabellí, ens va fer arribar el mecanoscrit d’Aurelia Canaan titulat Senyor Yesterday. Com ja s’ha dit, “Cap Vermell” s’ha implicat en la traducció de l’original, en anglès, i en l’edició del llibre.
Es presentarà al públic en data imminent.
Devuit capítols que parlen d’una història real, protagonitzada per un matrimoni americà, Carl Canaan i la seva esposa Aurelia, l’autora d’aquest relat, que descriu els inicis del desenvolupament turístic a Cala Rajada a partir del anys 50, a través de la construcció i posada en funcionament del primer establiment hoteler de la platja de Son Moll: “l’hotel El Castillo” – ja desaparegut, absorbit pel que fou el seu veïnat, l’hostal Gili, actualment denominat Na Forana –, narració que retrata l’entorn de la nostra contrada de forma emocionant, especialment per als que vàrem conèixer la parella i una gran part dels personatges que apareixen al llibre, alguns dels quals, malauradament, ja no són entre nosaltres.
És una història entretinguda, divertida i emocionant per als que vàrem tractar Aurelia Canaan i el seu marit Carl, “los señores del Castillo”, en tota aquesta aventura que els traslladà des de l’interior dels Estats Units fins a recalar a aquesta petita illa de Mallorca, amb els ulls d’una artista que parla de la singularitat dels mallorquins dels anys 50. Hem pogut fruir realment, gràcies a les recordances que ens depara l’obra i que ens han fet recular als jovenells anys de la nostra vida.
És curiós adonar-se de com apareixen a la història personatges molt coneguts de Capdepera i Cala Rajada, uns amb els seus propis noms i d’altres canviats, però que per la descripció són prou localitzables. Malgrat això alguns dels pseudònims que reben no resulten fàcils d’identificar, tal volta perquè no eren de Capdepera o perquè ja no els recordam.
Que algú ens corregesqui si anam errats – ho agrairíem- si entre els personatges que apareixen a Senyor ahir, amb altres noms, no hi trobam Anthony Wheeler, del “Miravista”; els senyors Cumberlege (Ca’s Millonari); Mr. Ross (California); Marcelino López “Marce”; mestre Antoni Puig; els constructors Massanet (“Sabaters”) amb el seu obrer en Pepe Fuster; l’arquitecte Alomar o Vicenç de la Botigueta. En Mateu Guiscafré (En Mateu del Castillo) i la seva esposa Pilar Celada, Maties Sancho, Gabriel Gamundí, mestre Pep de la Central; i els germans Joaquín i Casimiro són prou identificables. Un llarg etcètera de personatges de carn i os componen l’argument de Senyor ahir, que resulta ser un document viu sobre l’inici del turisme a Mallorca i, particularment, a Cala Rajada.
Pensar que Aurelia Canaan ha transcrit els catorze anys de les seves vivències amb el seu marit a Son Moll, consolidant l’Hotel El Castillo, i com uns dels pioners del naixement de l’activitat turística gabellina a través d’aquesta transcripció ha tingut ressò dintre cercles culturals molt allunyats de nosaltres ens omple de satisfacció. I mereix aquesta mena de reconeixement per part dels estudiosos del nostre passat i de l’entitat que ho sustenta en l’edició d’aquest llibre; tant de bo tengui l’èxit que li desitjam.
BARTOMEU MELIS