El català, a l'UCI

 

Article 3, punt 3 de la Constitució espanyola: "La riquesa de les diferents modalitat lingüístiques d'Espanya és un patrimoni cultural que haurà de ser objecte d'especial respecte i protecció."

Avui, que sabem que el català és a l'UCI, aquest redactat constitucional sembla una broma de mal gust. Hi ha prou evidències que demostren el delicat estat de salut del català. Està malament a l'audiovisual, al carrer, a la feina i tant de bo que el 80% dels pares han triat el català com a llengua vehicular a l'escola. 

L'informe anual del català 2024 destaca a les Illes una dada esfereïdora: El 54,2 % dels habitants de les Illes Balears parlen sempre en castellà amb la família, i només el 27,3 % ho fan en català.

Hi ha res a fer?
Importa la militància individual quan tens l'administració en contra?

Tal volta alguns partits polítics s'han cregut allò de que reivindicar el català ja no donava vots, que a la gent te altres necessitats i prioritats. I que el català estava de més.

I si començàssim per llevar la pols a la Llei de normalització lingüística?

Una altra dada: A la Selectivitat (PBAU) del mes de juny de 2024, el 69,5% dels alumnes han respost en català. L'any 2014 ho va fer el 82,6%. Anam també aquí a la baixa.
Tornem al 2024: el 52,7% dels estudiants de Palma i el 86,3% dels de la resta de Mallorca han respost les proves en català. Per tant, entre uns i altres hi ha una diferència de 34 punts, un fet que confirma la diferència que hi ha entre la salut de la llengua pròpia en una zona i l'altra.

L'estat greu en què es troba el català ens interpel·la a tots. Començant per l'administració, que ha de tornar a trobar la imaginació i la determinació per revitalitzar el català. I que ha de trobar els consensos polítics i socials perquè el català es respecti i es protegeixi. Però seguint per tots i cadascun de nosaltres: perquè si volem una llengua viva, l'hem de fer anar. A tot arreu, sense renúncies i amb el convenciment que fer-la servir ens fa més rics.

L’InformeCAT 2024 (de molt recomanable lectura) també indica que, malgrat totes les dificultats, el català encara dona mostres d’una notable vitalitat. El juny de 2023 el grup The Tyets va convertir-se en el primer grup en català amb més d’un milió d’oients al mes a Spotify. A l’agost, després d’anys de reivindicacions de la societat civil, el Congrés dels Diputats va reconèixer per primer cop als seus integrants la possibilitat de fer les intervencions en català. Europa també sembla que ho reconeixerà....

També ofereix una dada de prestigi: El català és la dotzena llengua més influent del món segons el baròmetre del Ministeri de Cultura de França.

Hem de ser positius. Però vos imaginau si les coses anassin bé?


Miula