Per Felip Esteva Castro

Garballó de 14 branques i 4,5 metres de alçada

 

El solar de la Pedruscada de 22.000 m² i que ara pretenen construir amb un monstruós projecte que res te a veure amb les zones confrontants és una gran estafa política que cal denunciar per la seva  incoherent i absurda  permissivitat de usos i per així com es va dur a terme. És una aberració destrossar aquest terrenys per a la construcció d'un megaprojecte que se carregarà tota la zona, que no es per a res respectuós amb l'entorn i que no contribuirà a la tant necessitada sostenibilitat mediambiental . I si començam a parlar de destrucció jo voldria fer-ho per la part naturalista i que toca a la flora del lloc, típica de la màquia litoral. No entenc com es que ficaren ses màquines a arrasar gran part de la vegetació sinó tenien la llicència per a començar les obres i deixar el solar amb la destrossa feta. Que pretenien, marcar terreny com els cans quan pixen per deixar sa seva empenta? Fer una mostra de poder i salvatgisme? El cert és que amb la primera onada destructora s'endugueren per endavant  un bon grapat de pins, de mates, de ullastres , de aladerns, alguns arbocers, alguna sivina, carritxeres a voler, algun garrover, estepes de tot tipus, xiprells, alguna alzina, llampúdol bord, rotgetes, cirerers de betlem, aritjes, flora mes petita i alguns petits garballons.


Garballó de 24 branques i 5,5 metres de alçada

Però el que ens ocupa ara per la seva importància son els garballons ja que la zona 24.32 (solar de sa Pedruscada) encara pot presumir de tenir el redol mes nombrós i amb els garballons mes esponerosos del municipi; podem trobar garballons sols tant o mes grossos que els de sa Pedruscada a Son Cullera, Son Terrassa, Son Jaumell o a son Cabila, també podem trobar algun redol important com el de n'Aleix o a Son Jaumell mateix, però cap com el de sa Pedruscada i que per sort i sense saber el perquè se va salvar de la primera onada destructiva.


Fotografies fetes a l'any 2015 quan encara es vivia a ca Na Maria i cuidaven dels garballons, com podeu veure la diferència es espectacular ja que les tres corresponen a altres de l'article

El garballó – chamaerops humilis- és una planta família de les palmeres i és una de les dues especies d'aquesta família nadiua de la Europa meridional, se considera l'única palmera autòctona de la nostra flora. Dintre la regió mediterrània el trobam des de Portugal i el Marroc fins a Malta  i la seva distribució dins Mallorca es pot considerar erràtica, la trobam en abundància als dos caps de la Serra de Tramuntana ( Zona de Andratx i península de Formentor) i a la Península de Artà, sempre a llocs oberts i secs prop de la costa, molt resistent als incendis i molt adient per a evitar l'erosió del sol i la desertització. Cal tenir en compte que a les Balears és una espècie protegida pel Catàleg Balear i juntament amb les oliveres-ullastres, garrovers, alzines i garrics es pot considerar una planta representativa de les nostres illes.


Dues fotos de garballons on se veuen alguns morts per la plaga de la eruga, si no es tallen i se treuen del lloc, acabaran tots així

Per desgracia els garballons de la nostra illa han començat a patir l'atac d'un depredador, l'eruga invasora Paysandisia archon que està posant en una difícil situació les zones on aquesta espècie ha crescut durant anys sense cap tipus de problema. Aquesta espècie invasora ha estat introduïda a traves de plantes subtropicals i clar, en no ser d'aquí no compta amb depredadors naturals, fet que propicia la seva expansió. Només hi ha dues solucions per combatre aquesta eruga: la química i la tala dels troncs afectats i com vos mostraré veureu que els garballons de Ca Na Maria ( sa Pedruscada) tampoc se salven d'aquesta plaga, així cal que qualcú prengui nota i se n'ocupi del tractament dels exemplars afectats , abans de que sigui massa tard perquè que hores d'ara ja son molts. No ens podem permetre que la zona de garballons mes grossos i bells del municipi es morin per la inacció de la actual propietat o per la de  la institució que pertoqui (Conselleria Medi Ambient-Ajuntament) i encara molt manco que siguin arrasats per les maquines, seria una pèrdua irreparable i imperdonable. Tenim un motiu mes per lluitar perquè aquesta intolerable aberració urbanística no es dugui a terme. Volem urbanisme sense «pelotassos», respectuós amb el medi ambient i l’entorn. Actuar ràpid contra la plaga també és actuar ràpid contra la seva expansió i a favor de la sostenibilitat. Preneu nota i som-hi.

 

Felip Esteva Castro



Imatges dels garballons de Sa Pedruscada:


Garballó de 6 branques i 4 metres de alçada


Garballó de 23 branques i 5 metres de altura


Garballó de 12 branques i 4,5 metres de alçada


Garballó de 24 branques i 5,5 metres de alçada


Garballó de 13 branques i 6 metres de alçada


Garballó de 14 branques i 4 metres de alçada


Garballó de 16 branques i 4 metres de alçada


Garballó de 8 branques i 3,5 metres de alçada