La pandèmia s'ha acabat i la cita prèvia ha quedat!
Capdepera. Mes de febrer. Departament d'urbanisme. Telefona un arquitecte: “voldria fer una consulta amb un tècnic municipal". De què es tracta? D'una ampliació…idò ha de demanar cita prèvia per a una consulta telefònica amb l’arquitecte municipal. El seu nom? .........D'acord. L’hi pas. Volia demanar cita prèvia per a una consulta telefònica amb l’arquitecte. Sí, com li va... (dona hora per d'aquí un mes) Perdoni, sols són cinc minuts i jo no puc donar la contesta al meu client al cap d'un mes…
És el que hi ha….
Els professionals que es relacionen amb les àrees d’urbanisme comenten sense embuts que Capdepera és digne d'estudi. Que es regeixen per altres lleis. Que són complicats, que no hi ha criteris clars i l’atenció al públic no és el seu punt fort.
En dotze anys no s'ha pogut solventar aquest problema (també passa a altres departaments, però d'això ja en parlarem més envant). Tot això s’ha vist agreujat per la pandèmia:
“Debido a la situación excepcional de COVID-19 y por razones de salud pública, se establece la cita previa obligatoria para todos los servicios prestados”.
La cita prèvia, que fins ara cercava evitar l'excessiva concentració de persones en espais tancats s'ha convertit en una «barrera» que dificulta l'accés a determinat serveis.
Els ciutadans vam pensar que la imposició de la cita prèvia era transitòria, L'acceptàrem a contracor, no hi havia més remei. Ja són molts a qui els ha passat allò de cridar per a sol·licitar la “cita prèvia” i s'han passat una bona estona esperant que els atenguin o que els pengen directament. En massa ocasions, al final hem acabat enviant a la “veu enllaunada” a fer punyetes.
Allò que és una bona idea torna a caure en la perversió del sistema. L’agilitat administrativa es veu llastrada pel teletreball funcionarial? O per la dinàmica política d’allò que diu: fes que un sistema no funcioni per després donar una solució més costosa i arreglar-ho.
Hi ha experts que diuen que la cita prèvia obligatòria sense cap motivació infringeix els principis de servei efectiu als ciutadans, simplicitat, claredat i proximitat que les Administracions Públiques han de respectar en la seva actuació segons l'art. 3 de la Llei 40/20145, «Mai pot ser una imposició, sinó una facilitat afegida, una alternativa més»,
Aleshores, perquè al departament de serveis socials han arribat a donar cita pel cap de dues setmanes o a la piscina es segueix demanant cita prèvia? Perversions del sistema…a Capdepera.