Apunts de Biel Barceló al voltant de la figura de Sant Bartomeu


















El 24 d'agost es la festa de Sant Bartomeu i ho celebren a Capdepera, Montuïri, Consell, Sóller, Valldemossa, Ses Salines, que ha importat a Mallorca les festes amb cavalls de Menorca. Ferreries, a l’illa germana, i Sitges a Catalunya estan de celebració.


Imatges de Sant Bartomeu a Capdepera i Montuïri.

Bartomeu seria un patronímic “Bar Tolmaï”, que significaria “fill de Tolmaï o de Tolomeu”. Es possiblement el Natanael de l’evangeli de Joan. Després de la mort de Crist hauria evangelitzat Aràbia, Mesopotàmia i Armènia que seria el lloc on l’haurien escorxat de viu en viu per ordre del rei Astíages enfurit pel fet que Bartomeu havia convertit al cristianisme un gran nombre dels seus súbdits entre els quals es trobava Polimni, el germà del rei. 

Segons les tradicions orientals hauria mort crucificat, ofegat o decapitat. Però per individualitzar el seu martiri la iconografia cristianitzarà el tema d’Apol•lo escorxant Màrsies després de guanyar-li una competició musical trucada. (Les muses havien de jutjar però sempre empataven en la seua interpretació, fins que Apol•lo va introduir la necessitat de cantar mentre es tocava, cosa que ell podia fer doncs el seu instrument era una lira mentre que per Màrsies era impossible doncs ell tocava una mena de flauta doble). 

Un del fets més dramàtics vinculats a les grans violències que s’han fet en nom de la religió es l’anomenada “massacra del dia de Sant Bartomeu”. Els fets passen quan Caterina de Mèdici, viuda d’Enric II i mare del rei Carles IX de França, va concertar el matrimoni de la seva filla Margarida de Valois, catòlica de naixement, amb el príncep protestant Enric III de Navarra, Les noces, previstes per al 18 d'agost de 1572, no van ser acceptades ni pel papa Pius V ni pel seu successor, Gregori XIII, en funcions en el moment en el qual es va produir la matança d’uns dos mil hugonots a Paris i uns deu mil a França. Amb el temps el gendre de Caterina seria rei de França amb el nom d'Enric IV després de declarar-se catòlic i pronunciar aquell:"París ben bé val una missa” 



Biel Barceló Català