Des de Ses Pedreres cap al castell











 

Carrer de Ses Pedreres.- Antigament, s’anomenava "d’es Clot Gran”: Clot immens d’una pedrera, als voltants de Ca’n Pau.

Actualment: Fusteria / Gestoria

Carrer Jaume III.- Antigament anomenada “de ses Roques” i, més tard, “d’es Bosc”. Els històrics Reis de Mallorca, íntimament lligats al Castell de Capdepera, Jaume I, Jaume II, Jaume III i Sanç I , mai -- mig segle enrere – no havien tingut cap indret que els recordàs com a conqueridors. A la fi, fa 6 lustres, es va corregir la mancança. El carrer que ens ocupa, rebé el nom de Jaume III ; a la part de Vila Roja ( ja n’hem parlat a anteriors capítols) i a una travessia del carrer de la Mar, els altres Reis en Jaume tenen la seva adscripció, a més de Sanç I, per devers el Recreo.

C/.Jaume III 

Temps enrere.- Magatzem d’autos i camions Bartomeu Melis “Saletes”. Actualment, cap negoci.

Carrer Soledat.- Temps enrere: Perruqueria de senyores. A l’actualitat: Bar-Cafeteria.

Carrer S’Auba.- Sense cap tipus d’activitat coneguda, ni abans ni ara.

Camí dels Rentadors.- Una petita plaça, amb cotxeres, inicia aquest camí sense espedregar – joia oblidada de l’antiga història de Vila Nova – que té, al començament, una cisterna que els veïnats d’aquell entorn utilitzaven per a us domèstic, pou que manava – en temps de pluja – dels viaranys de Ses Penyes cap avall. Una conducció subterrània vessava cap a una alta nau on, encara ara, es poden contemplar les piques o rentadors i safareig per aigua que les dones, manualment amb l’ajut de sabó fluix, utilitzaven per a la higiene de la roba o similars. Un lloc, sí, oblidat per uns i desconegut per a les noves generacions. ¡Qui oblida la seva història, condemnat resta a repetir-la!, deia el filòsof i poeta Santayana.


Rentadors

Carrer Baptista.- Nom en honor a Sant Joan Baptista que fou posat fa manco de dos centenars d’anys gràcies la influència, religiositat i popularitat de la família de Juan Alzina, de sobrenom “de Ca’s Baptista”, que ha anat perdurant en el temps. Aquest nom del carrer es va anar conservant com una mena de rèplica per part del clergat local de l’època, enfront de l’existència de protestants, espiritistes i esquerrans què, en aquesta via, paral·lela a la següent, hi tenien el seu domicili.

Antigament.- Botiga Ca Sa Bessona / Cosidores Bàrbara Baptista/ Transport de camió-cisterna/ Mel i cera Tomeu Saletes /Neteja de pous negres.

Joan Baptista Alzina 

Carrer de Sant Pere.- La Capella Evangèlica encara està en funcionament, tot i haver-se expandit per zones de Vila Roja i Cala Rajada, els cultes religiosos de l'església protestant. La casa central des de sempre instal·lada en aquest carrer, comptà amb la Escola Metodista de Bartomeu Alou. Sempre suposà una mena d’entrebanc per a la religió catòlica i el clergat que dirigia la parròquia de Sant Bartomeu, la existència dels protestants a Capdepera, poble què, al llarg de cent anys enrere, estava considerada com a la capital del protestantisme luterà a la illa.


 Comunitat metodista

La família Moll Bibiloni de “So n'Amoiana” visqué a aquest carrer i el seus membres i descendents tingueren cura, al llarg dels anys, del servei de la Capella, sempre dirigida per un pastor evangèlic. Un dels germans Moll, Joan, tingué obert un negoci d'instal·lacions elèctriques i Miquel va desenvolupar amb èxit el negoci de manufacturació d’estris i material per a la construcció a “Sa Gravera” o “Clot Gran”, del carrer d’es Port.

Carrer de S’Embat.- Temps enrere.- Forn-pastisseria alemanya.

Carrer Cervantes.- Antigament: Mestre d’obres de construcció / Rellotgeria / Assegurances/ Aiguardents. Actualment: Objectes de regal.

Carrer Estrella.- Temps passats: Fusteria/ Mercader/ Sabateria/ Magatzem de fustes / Obra de pauma Ca’n Barruà/ Serradora. Actualment: Peixateria.

Carrer dels Molins.- Temps enrere: 2 empreses d’albanyilería/ Fusteria Terrasa/ Lleteria Ca’n Gustí.

Carrer Jaume I.- Escalonada què, des del carrer de la Mar porta a Sa Roteta, i d’allí s’adjunta al carrer dels Molins que apuja el feixuc coster que arriba a les portes del Castell.

Carrer de Sa Roteta.- Uneix el carrer dels Molins amb el de l’Estrella. Temps enrere, mestre Antoni Ginard “Niu” hi tenia allí el magatzem de la seva fusteria, ja desapareguda.

I arribam al cap caracull de la muntanya del Castell, desprès d’haver deixat a la dreta el molí de ca’n Gerardo Thumler, personatge relacionat amb l'hoteleria incipient de Cala Rajada -- ni més ni manco que l’hotel Castellet -- i, a més, amb la manufacturació d’obra de pauma, de la que Thumler fou exportador, una mena d’ambaixador a terres llevantines peninsulars de l'artesania de Capdepera. Feim un breu recorregut per l’interior del recinte emmurallat i visitam el Museu de la Llata.


Portalet


 Museu de la llata 

I, a continuació, davallam pel Carrer del Castell , passant per davant l'antiquíssima construcció medieval de “Es dos Sostres” , entrant a l’empinada Plaça Vella , la qual conflueix, per l’esquerra amb l’estret Carrer Alt i, per la part baixa, dona al inici de Sa Creueta --- a aquest indret hi va haver, una pastisseria de “solera”, fa pocs anys tancada. I fa temps immemorials una farinera al molí de Sebastià Ferrer “Cofeta”.
ActualmentRestaurant / Estudi de fisioteràpia.


Plaça Vella


Carrer del Castell 


Carrer Alt


Escalonada cap al Castell i els 2 Sostres

Tot seguit , baixam l'obtusa escalonada del “Camí Real” què, al mateix del coster de Sa Creueta , desemboca a una esplanada que condueix a la rotonda “ dels Quatre cantons” què, ara, anomenen de “Sa barca trencada”, creuer que formen la via de circumval·lació, la carretera a Cala Mesquida i el carrer Nord.


 “Camí Real”.

Bé, al pròxim capítol, reprendrem itinerari a partir de l’escalonada del Castell i vies adjacents--

Fins aviat!