(1 i 2)
Vicenç de Paül (1581-1660). El 1605, mentre viatjava en una nau de Marsella a Narbona, va ser capturat per pirates turcs i venut com a esclau a Tunis; va ser alliberat dos anys després pel seu amo, a qui havia convertit al cristianisme. A demanda de la marquesa de Gondi, que volia millorar les condicions espirituals dels pagesos de la seva terra, va crear un grup de preveres, el 1625, que es dedicarien a l'apostolat rural i que van ser el primer nucli de la Congregació de la Missió(1) que es coneixeran com a paüls El 1633, amb Louise de Marillac, (2) va reorganitzar les confraternitats assistencials que aquesta havia fundat, formant la Companya de les Filles de la Caritat, les monges franceses, responsables de la tristíssima presó de dones de can Sales i del manicomi (3).
El 1736, el temps en que Benet Panyelles era bisbe de Mallorca, la Congregació de la Missió arribà a Mallorca i van bastir un convent i un temple, a partir d’una primera donació dels bens de Miquel Sastre Palou, ardiaca de la Seu. El temple es va inaugurar el 9 de juliol de 1764, i va patir una darrera reforma, projectada per Antoni Garcia Ruiz el 1946, que afectà l’atri i el portal d’entrada.
Pere Borguny Castelló va néixer a Palma el 1628, ben jove començà a navegar i es capturat i esclavitzat durant tres anys a Alger. La seva família pagarà el rescat i tornat a Mallorca es casarà, la dona mor molt aviat, i es veu embolicat en un assassinat que provoca que li prohibeixin viure a Mallorca. S’establirà a Valencia dedicat a la mercaderia, capturat de bell nou i per evitar el càstig, renegarà del cristianisme. Enrolat en una nau corsària i navegant prop de Cádiz s’apodera del timó i posa rumb a les costes andaluses, els sarrains s’adonen de la maniobra i el portaran a Alger on el cremaran el 30 d’agost de 1654, en presencia del paül Felip le Vacher que recollirà les seves cendres i les portarà al convent de la Missió a París el 1655. El 1750 les cendres de Borguny arribaran al convent de Palma on es conserven (4). A la sagristia palmesana es conserven dos quadres on es representen episodis de la vida de Borguny (5 i 6).
Els Paüls entre 1736 (Palma) i 1969 (Maria de la Salut), predicaren 1186 missions. I som testimoni directe, jo era escolanet, de la pressió a que sotmetien a la gent pel sol fet de no anar a missa, el Vaticà II acabà amb aquesta mostra del més abjecte nacionalcatolicisme, encara que a la seva web es segueixen trobant exaltacions al “glorioso movimiento nacional”.