Tres i no res, reflexiona sobre Comerç Just

Image

   Dissabte dia 10 de maig parlàrem, en el programa “El cafè dels dissabtes”, de Comerç Just. Era el dia internacional del Comerç Just i ho pagava. En el xerrameca que ens caracteritza i mancats de temps vàrem dir coses (jo vaig dir) que, o bé no s’entengueren  o no les vaig expressar correctament (darrerament això em passa sovint, m’ho de fer mirar!). Així, amb bones, davant el paper, voldria aclarir-les. Estic a favor dels conceptes que es mouen al voltant d’aquest moviment. Bàsicament que es dignifiqui la feina dels productors i que les relacions comercials siguin més equitatives. Ara bé, també crec que el comerç just (no m’acaba de fer el pes el nom) hauria de fer un salt qualitatiu al nostre país. Voldria que deixàs de ser testimonial (quin percentatge, respecte del comerç global, suposa?) i estigués més a l’abast dels consumidors. Això pot suposar entrar en la xarxa comercial actual? O bé ampliar la xarxa actual, per fer arribar aquests productes a més consumidors? Jo no sé quina és l’opció més adequada, pperò crec que s’ha de treballar en aquest sentit. Evidentment, sé que no és fàcil. A més, no critic la feina que fan algunes ONG en aquest camp, ben al contrari.  Ahir escoltava un membre d’una organització dedicada al comerç just que..., oh sorpresa!, parlava en aquests mateixos termes. Aquest senyor plantejava la necessitat d’entrar en canals de comerç ordinaris “malgrat que suposàs una rentada de cara d’algunes multinacionals”.
   Insistesc, la meva opinió és que hem d’anar més enllà de l’actuació purament testimonial. S’ha de treballar per crear consumidors responsables, però també s’ha de ser realista. S'ha de valorar la feina voluntariosa i la dedicació altruista, però m'agradaria  (és simplement un desig) que el comerç just suposi un percentatge significatiu del comerç mundial, pel bé dels productors i per bé dels propis consumidors.
   Vagi aquest aclariment, per evitar dubtes i malentesos.
   Aprofit per convidar-vos a passar per la botiga Filosa de Cala Rajada i sa Botigueta de Capdepera, on trobareu productes de Comerç Just, i a més convid a participar a la campanya DÓNA LA CARA PEL PLANETA. TRIA COMERÇ JUST, que consisteix a enviar una postal al president del Govern. La campanya està patrocinada pel propi govern de l’Estat.

   Tres i no res