Recentment, “Cap Vermell” va visitar les senyores Veronica i Cordelia Weedon, viuda i filla respectivament de Tom Weedon, fotògraf anglès, a la casa on estiuegen a sa Pedruscada. Els Weedon, l'any 1956, van arribar per primera vegada a Mallorca i avui el llegat fotogràfic de pare i filla constitueix un magnífic fons documental cedit a l'Arxiu del So i de la Imatge, del Consell de Mallorca.
Veronica és una venerable senyora de més de 90 anys d'edat, amable i plena de lucidesa, que ens parla de la seva arribada a l'illa, però qui més ens apropa a la figura de Tom Weedon és la seva filla Cordelia, la qual agafà el relleu del seu pare en l'art de la fotografia i que, d'alguna manera, ha completat una visió molt poètica d'aquesta terra, en forma d'imatges. Ens conta que, finalment, al 1959 decidiren traslladar-se definitivament a Mallorca, on havien comprat una casa, concretament a Fornalutx. El seu pare es trobava delicat de salut i creien que el clima mediterrani, més amable, li seria favorable. Lamentablement, la malaltia que patia era més greu que no es pensaven i va morir quatre mesos després d'establir-se.
Ens conta Cordelia, que, després de la Guerra, son pare exercia de fotògraf independent i de professor de fotografia a Anglaterra, concretament a l'Escola d'Art de Guilford. A Mallorca, entre 1956 i 1959 va ver excursions arreu, captant imatge de tota l'illa, especialment de la zona nord, però també de Capdepera. Després de la mort de Tom, Veronica va creure que a l' estiu seria bo per als seus fills passar uns mesos a vorera de mar, i així fou com arribaren a Cala Rajada, concretament a la zona de sa Pedruscada, on llogaren una casa. Aquest ritus estiuenc s'ha mantingut d'aleshores ençà, per bé que el domicili habitual continuï sent el de Fornalutx. En aquells primers anys, ens diu Cordelia, les condicions de la casa de sa Pedruscada eren precàries, sense aigua ni vàter digne d'aquest nom.
Al cap de dos anys de la mort de Tom, Veronica va decidir que havien de tornar a Anglaterra, tant perquè a Fornalutx no hi havia res que fer com pensant en l'educació dels fills. En qualsevol cas, aquesta decisió no suposà deixar la casa de Mallorca, que van mantenir per a les vacances. A Londres, Veronica treballà d'assistent social, fins a la seva jubilació, al 1979, que fou quan ja es va establir definitivament a l'illa i continuà amb els seus estiuejos a sa Pedruscada. Es tracta de combinar, com diu Cordelia, la muntanya i la mar. A més, aquesta part del nostre municipi, ens diu, no ha canviat gaire.
Els Weedon no van tractar els Canaan, tot i compartir la passió per la fotografia, ja que l'hotel “El Castillo” era per a gent d'un estatus superior, ens diu Cordelia. De fet els han conegut per mitjà del llibre editat per Cap Vermell. Pel que fa a l'arxiu fotogràfic de son pare, Cordelia manifesta que ella volia fer alguna cosa, no volia que caigués en l'oblit. Va ser des del Consell de Mallorca que, fa tres anys, es posaren en contacte amb ella i li oferiren la possibilitat de fer-se'n càrrec i de donar-li l'oportuna divulgació. Ara, aquest fons documental es troba dipositat, com hem dit, a l'Arxiu del So i de la Imatge del Consell. Això s'ha traduït en la publicació del llibre d'imatges que duu el títol de “Ulls del temps”, la introducció del qual va ser escrita per Veronica. Igualment, hi ha en marxa una exposició itinerant, que es va presentar a la Misericòrdia a l'octubre de 2013 i que posteriorment ha passat per Sóller i Fornalutx, i que des del 12 de juliol es pot veure a Manacor. És previst que l'any que ve arribi a Cala Rajada. Es tracta, evidentment, d'una part de l'arxiu, un total 140 fotografies en blanc i negre, tant de Tom com de Cordelia Weedon. Aquesta, seguint la petjada del seu pare, ha esdevingut una de les artistes gràfiques més destacades de la seva generació.
Cordelia, a banda de la seva activitat professional, com a professora de fotografia ha treballat amb grups marginals, cosa que, com diu ella mateixa, li ha suposat una gran experiència, molt distinta de la que es dóna en ensenyaments reglats. Actualment també duu aquestes experiències a Àfrica. Accepta la nostra opinió que molts de visitants arribats de l'altre costat de la mar ens han ofert una visió de Mallorca que potser no havíem descobert, però insisteix que aquí hi ha hagut bons professionals de la fotografia que han deixat una obra admirable.
En fi, tota una nova descoberta, aquesta dels Weedon i el seu llegat fotogràfic. Un llegat que, afortunadament, es troba en bones mans, en el Consell de Mallorca, i que tot i que sigui de forma antològica podrem veure, si no hi ha res de nou, l'any que ve a Cala Rajada.
Cornèlia Weedon ha posat a l'abast de Cap Vermell molt de material gràfic, que ens és impossible reproduir. A la llibreria LLetres de Capdepera és a la venda el llibre "Ulls del temps" editat pel Consell de Mallorca.