-
Les primàries de MÉS
Pere Sampol Director Fundació Emili Darder La participació de més de cinc mil persones en les primàries de MÉS ha estat extraordinària, l’ambient festiu, els cara a cara dels candidats amb els electors molt educatiu: en resum, una autèntica festa democràtica. Aleshores, perquè el president (...)
-
Unes primàries per recuperar el futur
Macià Calafat Fer unes primàries a totes les llistes, per primera vegada a les Illes Balears, era un gran repte. Fer-les obertes a tota la ciutadania ho feia encara més complex. A més, el sistema de votació -candidatures paritàries i numerades seguint el sistema Borda-, el fet que l’elecció (...)
-
MÉS per Menorca
Oriol Baradad Més per Menorca és un moviment polític menorquinista, ecologista i d’esquerres que neix després de veure que a Menorca en els darrers anys s’han impulsat, amb l’excusa de la crisi econòmica, polítiques contra els sectors més febles de la societat, contra els drets socials, contra les (...)
-
9N: Catalunya trena amb el règim espanyol
Macià Calafat El 9 de Novembre que, segons el govern espanyol, era impossible, finalment va tenir lloc. 2.305.290 catalans varen anar a votar. Certament la consulta, ja de per si descafeïnada, es va reconvertir en un procés participatiu sense validesa jurídica. Però sobretot va ser un gran (...)
-
Pebres de cirereta
Per què ho arreglen tot dient “ens hem equivocat, perdó” però segueixen ben ingual que abans? Per què nos ens diuen que “estabilitat” i “continuïtat” vol dir seguir robant i enganant. cuantos” del Gurtel, “fets puntuals” a Magaluf, els votants del 9N a Catalunya, les aventures d’en Monago, etc.? Per què el (...)
-
20 anys de Ben Amics
Jandrx Gómez President Ben Amics Fa un parell de setmanes Ben Amics, l’associació de Lesbianes, Gais, Transsexuals, Bisexuals i Intersexuals celebrava als seus 20 anys al Teatre Xesc Forteza amb una gala de la qual se’n va parlar molt. Entre els/les convidats/des es va comptar amb Vivian (...)
-
Tricentenari 1715-2015: del decret de nova planta al dret a decidir
Jaume Mateu i Martí La Guerra de Successió espaLa Guerra de Successió espanyola comença en morir l’últim rei de la casa d’Àustria, Carlos II, l’Embruixat, sense descendència, fent hereu el Duc d’Anjou. Carles d’Àustria, també candidat al tron, no accepta aquesta decisió, com tampoc no l’accepten els (...)
-
L’informe FOESSA
Biel Pérez Guillermo Fernández Maíllo, membre de l’Equip d’Estudis de Càritas Espanyola i de FOESSA, ha vingut a Mallorca per presentar el darrer, el VII, “Informe sobre exclusió i desenvolupament social a Espanya 2014”. Ens trobam a la seu de Càritas amb en Guillermo i na Margalida Maria Riutort, (...)
-
La “reforma” fiscal del govern de la CAIB pel 2015
Josep Valero Coordinador d’activitats de l’Ateneu Pere Mascaró Amb això que les eleccions estan ben aprop, el Govern del PP va tenir l’ocurrència d’anunciar en el debat de política general la proposta electoralista que sempre treu en els seus programes electorals: Baixar els impostos! Sembla (...)
-
Entrevista a Biel Barceló
Gabriel Barceló Milta Diputat i coordinador de MÉS Per Biel Pérez i Pep Valero En Biel neix a Palma. Té 46 anys. Casat i amb tres fills. És llicenciat en Dret per la Universitat de les Illes Balears. També és master en direcció d’empreses. És Tècnic Superior de la Comunitat Autònoma. Ha sortit elegit (...)
-
Vint anys de S’altra Senalla: una retrospectiva
Jean François Cuennet Al principi dels anys 1990, Mallorca semblava un viver d’iniciatives novedoses en els camps de la solidaritat internacional i de la economia solidària. En aquest context va sorgir de manera gaire bé natural un moviment que unia aquests dos aspectes, ja que projectava els (...)
-
Primeres jornades sobre historia del moviment obrer a Mallorca
Maties Bennàssar Els divendres 21 i dissabte 22 de novembre, tingueren lloc a Palma, les primeres jornades sobre història del moviment obrer a Mallorca. Es centraren en el tema del 90è aniversari de la inauguració de la Casa del Poble de Palma. Foren unes jornades organitzades per UGT, CCOO, (...)
-
Les Escoles de les Illes Balears en temps de la II República
Pere J. Carrió Villalonga Manel V. Domènech Bestard Antoni Ramis Caldentey El nostre treball, a més d’una introducció històrica i una educativa, inclou una relació de les escoles (128). Aquesta classificació s’ha fet per illes i municipis i inclou una documentació escrita i gràfica de cada un (...)
-
Rafel Sedano: Només parlar de Calvià a l’estiu és part del problema
Llorenç Carrió Aquest mes entrevistam a Rafel Sedano, persona conegudíssima per la meva generació i segurament per moltes posteriors. En Rafel és dinamitzador cultural, organitzador de concerts, treballador infatigable de l’OCB, emprenedor, mestre de formació i un llarg etcètera. Així, no és (...)
-
El tabú dels tabús: Assistència Sexual per a persones amb diversitat funcional. Obrim el debat. *
Raquel Oliva Cañellas * Article basat en el Treball Final de Grau de Treball Social a la Universitat de les Illes Balears titulat "Assistència Sexual per a persones amb diversitat funcional" Històricament, les persones amb diversitat funcional [3], han estat empetitides i (...)
-
Recontar Palma (I)
Amadeu Corbera Palma necessita ser reconstruïda. Repensada, reescrita, redibuixada: redefinida. Rescatada. Durant massa anys, Palma ha estat el gran forat negre per on s’ha escolat, com aigua dins una pica, qualsevol idea d’imaginar un país diferent. La nostra capital, que hauria de ser el (...)
-
Es Mestre, Guillem Gayà i Nicolau.
Lila Thomàs i Andreu Enguany es commemoren els vint-i-cinc anys de la mort d’en Guillem Gayà, Es Mestre,1902-1989. Lluitador antifranquista, comunista de socarrel, un home compromès amb el seu poble. Va néixer a Sant Joan i va estudiar magisteri. La seva primera destinació fou a un poblet (...)
-
Vivim temps de canvi
Miquel Rosselló President de l’Ateneu Pere Mascaró El model polític que sorgí de la transició està irremissiblement en crisi. Cada cop som més els que reconeixen aquest fet i parlen obertament de final de cicle i de necessitat d’un canvi de Règim. La crisi econòmica global s’ha encarregat de (...)
-
Trencar l’ou
Pere Mascaró Munar Ex missioner en el Burundi Els dies 15 i 16 de novembre l’Església Catòlica de Mallorca va celebrar un Congrés per a l’Evangelització amb el lema “Església en sortida”. Volia esser una resposta a la crida del Papa Francesc a sortir a l’encontre de l’home d’avui. Esperaven uns (...)
-
Les restes megalítiques de la política cultural de Ciutadella
Laura Gorrias Camps La constatació que aquests últims anys de crisi econòmica han tingut un resultat devastador per al món cultural no resulta nova per a ningú. Tanmateix, ara, a finals de 2014, tots els àmbits del mal anomenat “Estat del Benestar” (educació, sanitat i cultura) donen senyals (...)
-
Teresa Forcades. És a les nostres mans
Maties Garcias Professor Teresa Forcades, doctora en Medicina, activista social i monja benedictina de Montserrat, amb la col·laboració de Jordi Barra se sotmet a una llarga entrevista que conforma les 160 pàgines d’aquest llibre, amb bibliografia final inclosa. Al llarg de la conversa, (...)
-
Miquel S. Oliver, un dels fundadors de la Mallorca contemporània
Damià Pons i Pons La diversitat és el primer tret que caracteritza el nostre personatge. Va ser poeta i narrador, periodista i crític literari, director de diferents diaris (La Almudaina, Diario de Barcelona i La Vanguardia), historiador i assagista polític, promotor de múltiples (...)
-
L’homo sapiens, aquest flagell
Miquel Àngel Llauger D’acord amb una composició mental bastant mainstream, els nostres avis (diguem que els d’abans de la Revolució Científica del Renaixement) vivien en una relació molt més harmònica que nosaltres amb la naturalesa, i els avis dels nostres avis (els paleolítics, els d’abans de (...)
-