Clica per ampliar la imatge


En ocasió de la COP28, Joventut x Clima Mallorca convoca una marxa fúnebre per denunciar la inacció de les autoritats devant el canvi climàtic.
 
Marxa fúnebre
Dissabte 2 desembre, 18:00
Parc de les Estacions, recorregut fins Delegació de Govern, Palma.
 

COMUNICAT DE PREMSA, MARXA FÚNEBRE 2 DESEMBRE 2023,
18H PARC DE LES ESTACIONS, PALMA.

Devant la brutal crisi climàtica i l’aparent indiferència de les autoritats, des de Joventut x Clima Mallorca convocam una marxa fúnebre el pròxim dissabte 2 de Desembre, a les 18h, a Palma.

Cada any, les màximes autoritats a nivell mundial es reuneixen a les COP per parlar de canvi climàtic i presentar propostes per intentar solventar-ho. Aquestes reunions representen una oportunitat única per abordar la crisis climàtica comptant amb tots els sectors socials, incloent les persones més afectades pel canvi climàtic. Encara i així any rere any veim com els diferents governs, entre els quals hem d’incloure, desgraciadament, l’espanyol, no compleixen els compromisos que s’adopten a les COP.

 La ciència, de manera unànime, confirma que estem vivint una alteració climàtica sense parangó, com a conseqüència de l’acumulació excessiva de gasos d’efecte hivernacle a l’atmosfera. Conseqüència d’això la temperatura mitjana global ha augmentat 1’2ºC en els darrers 150 anys, coincidint exactament amb el període industrial. Així resulta que la única via per aturar l’escalfament de la Terra és aturar les emissions de gasos com CO2 i metà. Encara que aquesta informació ha estat a disposició tant dels governs com del públic general durant més de vint anys, les autoritats han decidit ignorar-ho i seguir apostant per unes polítiques curt terministes que ens han abocat a la situació extrema que estem vivint actualment.

En paraules del Secretari General de les Nacions Unides, “la humanitat ha obert les portes a l’infern”. Aquest infern te forma d’ones de calor i pics de temperatura com mai abans havíem viscut, de desaparició de glaceres i desertificació així com d’alteracions del cicle d’aigua tant en forma de sequeres com d’inundacions. Les conseqüències d’aquests fenòmens? Migracions climàtiques, increment d’epidèmies i de malalties, conflictes bèl·lics i fams. Per desgràcia aquesta situació ja no és una projecció catastrofista del futur sinó la realitat que viuen milers de milions de persones a la Terra. El Mediterrani, que s’escalfa a una velocitat un 20% més ràpid que la mitjana de la Terra, és considerat un dels territoris més vulnerables a la crisis climàtica (IPCC, sisè informe d’avaluació sobre el canvi climàtic). Pel que fa a les Balears la situació es veu agreujada pel sol fet de ser illes, on tant el territori com els recursos són més escassos.

Davant la gravetat d’aquesta situació, és alarmant observar com la COP28, programada als Emirats Àrabs Units, té com a president a Sultà Ahmed Al Jaber, director executiu de la Abu Dhabi National Oil Company (Adnoc), una de les majors empreses petroleres del món. Aquesta ironia impactant destapa un conflicte d'interessos greu, on la figura encarregada de liderar la lluita contra el canvi climàtic està, paradoxalment, profundament implicada en les emissions que intentem desesperadament minimitzar.

 Aquesta decisió, que s’ha volgut presentar com un intent d’integració de tots els sectors de la societat, ja està resultant en uns objectius manco ambiciosos que els que s’havien plantejat els anys anteriors.

Davant d'aquesta imatge desoladora, les joves de Mallorca hem pres la decisió ferma de tornar als carrers, una vegada més, per lamentar la pèrdua de la vida a la Terra tal com la coneixem. Les polítiques excessives dels darrers 50 anys han condemnat la nostra generació a viure en una situació de violència climàtica i d'incertesa.

En un acte carregat de dol i solemnitat, convidem tota la ciutadania a unir-se a nosaltres per vetllar la Terra en la marxa fúnebre que hem convocat per al proper dissabte 2 de desembre. Demanem als assistents, en la mesura de les seves possibilitats, que venguin vestides de negre i que duguin ciris o espelmes per simbolitzar la gravetat de la situació.

Amb aquesta convocatòria, cridem a tots els sectors de la societat, sense distinció d'edat ni ideologia política, a unir-se a aquest acte de consciència i solidaritat envers el nostre planeta.

Dia: Dissabte 2 de desembre.
Hora: 18.00 h
Recorregut: De parc de ses estacions (punt de trobada) a delegació de govern.
Reclam: Venir vestit de negre i amb espelmes o ciris.


 
Joventut x Clima Mallorca.