El curt dirigit per Paula Girart es presenta dissabte a les 20h al teatre de Capdepera. Ho organitza Esperit Feminista.
Clica per ampliar


Les dones han estat, majoritàriament, les treballadores essencials, les que més s’han contagiat per la Covid, les cuidadores; ho constaten informes i estudis. Ara, també un curtmetratge, dirigit per Paula Girart, “CONFINADES”. Una cinta, guardonada amb el premi Art Jove 2020, que posa el focus en les històries colpidores, en primera persona de dotze nines i dones de Sant Llorenç, Manacor, Felanitx, Artà i Capdepera.

Una cinta acompanyada, en la part musical, per una versió lliure del Preludi de Chopin, composició de la cantautora referent, la manacorina Joana Gomila, en el seu disc “Paradís”.

El curtmetratge retrata com varen viure els mesos de tancament estricte per l’Estat d’alarma de la pandèmia; una infermera d’urgències, una psicòloga d’un centre de dia, una directora d’una residència d’ancians o una adolescent que es va haver d’encarar a la selectivitat, el temps de confinament. Paula Girart, directora del curt, ha opiniat avui a Ib3 Ràdio, que les dones treballadores han “estat essencials per aguantar el cop fort” de la pandèmia, treballadores, mares i cuidadores, alhora.

Una producció cinematogràfica que ha impulsat l’associació “Figues de cosines” de Sant Llorenç i que, en les pròximes setmanes, arribarà a les pantalles de Capdepera, Manacor, Artà o Felanitx.

Maria Bel Nebot, que ha participat al curt realitzant entrevistes, ens ha explicat la història d’una de les protagonistes, Maria Pou, infermera de l’UCI a l’Hospital de Manacor. Assegura que “na Maria és mare fadrina d’un infant i té els pares majors. Quan arribava de treballar d’urgències en la primera onada, havia d’atendre les necessitats del seu fill petit i dels padrins. La història em va commoure”, recorda Nebot

Dones treballadores i mares que han estat en primera línia, com el cas d’una altra de les protagonistes de “Confinades” que ens ha contat Llucia Genovart, col·laboradora del curt. És na Marta Nebot que treballa a Serveis Socials a l’Ajuntament de Son Servera i que durant el confinament més dur, ara fa un any ” va veure com els casos de dones que anaven a demanar ajuda es van disparar. Algunes eren dones que foren maltractades dins les seves llars”, assegura Genovart

La projecció de “CONFINADES” serà dissabte 20 de març a les 20 hores al teatre de Capdepera. L’entrada és de franc.