Diumenge 15 de desembre a les 19h

Teatre de Capdepera

El rei Herodes s’enrabia
perquè el Bon Jesús és nat.
Jo sempre m’ho havia pensat
que el dimoni el sen duria!
Dins un talec foradat!

Què te pareix secretari
Si hi puc anar confiat?
Amb tot es poble alçat
I a favor des meu contrari





HERODES, REI és una versió de la producció de la tradicional i popular El Rei Herodes, un clàssic entre les manifestacions dramàtiques autòctones. Obra imprescindible dins dels textos de teatre popular que no pot faltar en dates nadalenques, arriba amb una versió actualitzada de la mà de Rafel Duran i Produccions de Ferro, director i productora respectivament de l’aclamada Acorar. La tradicional obra representada en temps de Nadal viu amb aquesta versió un pas més enllà del sainet de sempre.

Aquesta idea de Toni Gomila i Rafel Duran vol apropar als nostres dies una temàtica que no caduca, tot duent a dia d’avui el sentit clàssic d’aquesta famosa peça de la cultura popular de l’illa de Mallorca. Crítica social amb clau d’humor, paraules d’ahir que no perden sentit i donant al pati de butaques tot de pistes que permeten al públic fer-se seva aquesta obra antiga i tradicional. Una joia del teatre tradicional mallorquí posada al dia per un excel·lent equip artístic de l’escena dels nostres dies: Rafel Duran a la direcció, Rafel Lladó i sis dels millors actors de la nostra terra, disposats a reviure el clàssic nadalenc de la història d'Herodes, amb solera, humor i caràcter.



Entrada: 12€ anticipada a l'OIT, 14 a la taquilla.

L'obra s'estrenà dia 6 a Sa màniga i d'allà arriba a Capdepera dia 15 una vegada hagi passat per Palma.

Produccions de Ferro ens proposa una revisitació a la comèdia d’El rei Herodes, però passat pel sedàs de Duran, que n’ha indagat la vigència, tot aprofundint en la idea del tirà.

Les ressenyes i crítiques al respecte són:

- Herodes rei, apoteosi i misèria del tirà. Antoni Riera

- Del XVI al XXI. Produccions de Ferro ha fet una adaptació contemporània i "formal" de l''Adoració dels tres Reis d'Orient'. JOSEP ANTONI MENDIOLA -Ara Balears



L’EQUIP

Intèrprets:
• Joan Bibiloni
En Joan és un dels que hi ha de ser. Si parlam d’escena mallorquina, si parlam de que Herodes, Rei és una obra que fomenta els valor i tradicions mallorquines, en Joan Bibiloni no hi pot faltar. I és que ell ha estat un dels pares de l’escena teatral i actoral de la Mallorca contemporània. Per citar algun element que així ho corrobori, podem dir que l’any 1963 entrà a formar part de l’única companyia de Teatre professional que hi havia a Mallorca: Companyia de Teatre Regional Artis, on hi debutà amb l’obra de Gabriel Gener Manila Dos nins de 70 anys, al Teatre Principal de Palma. I l’any 1965, amb 22 anys, ja tenia paper protagonistes. Però si per algun fet destaca en Joan Bibiloni, és per un dels membres fundadors de la Companyia de Teatre Xesc Forteza l’any 1967, companyia cabdal dins de la història recent del teatre fet a l’illa amb més de 50 obres estrenades i produïdes.
I, a banda de traduir i adaptar textos, actualment és una de les cares més conegudes en el món de la ficció retransmesa per l’autonòmica IB3. Ha estat protagonista de sèries com Laberint de Passions, Ous amb Caragols, L’anell, etc.


• Toni Gomila
Ara mateix és l’actor de referència i més estimat pel públic mallorquí gràcies a l’obra que ha escrit i protagonitzat ACORAR. Dos anys d’èxits que l’han duit a passar per tots i cada un dels pobles de la geografia de Mallorca, i part de Menorca, Eivissa, Catalunya i País Valencià.
Des de 1991 es dedica al teatre. Professional des de 1998, entre aquest any i el 2004 combinà la interpretació amb la gestió cultural dirigint els teatres d’Artà i Petra.
Des de fa vuit anys es dedica únicament a la interpretació. Amb una formació basada en la feina amb bons directors Pep Tosar, Rafel Duran, Pere Fullana, Rafael Spregelburd, Phillipe Gaullier, etc.
De les seves interpretacions destaquen ‘l’amic’ a ‘El casament’ de Brecht en versió de Pere Fullana; ‘Bielet’ a ‘La casa en obres’ de Pep Tosar; el ‘Doctor Stockman’ a ‘l’Enemic del Poble’ d’Ibsen i direcció de Pep R. Cerdà; els diferents personatges a ‘DOMOS’ de Dario Fo –premiats a la Mostra de teatre de BCN a la millor interpretació- , ‘Raül’ a ‘Extrems’ de W.Mastrosimone i direcció d’Antonio Calvo o ‘Omar’ i ‘la visita’ a TOT de R.Spregelburd que li valgué el premi al millor actor de les illes balears el 2010 per l’ATAPIB. Però sobretot, desatacada pel seu protagonisme al monòleg ACORAR.
A més de la seva feina en teatre difosa per tota la geografia mallorquina, les seves interpretacions a programes televisiu com Això és mel, o les sèries de la televisió autonòmica (en especial Mossèn Capellà, Laberint de Passions i Llàgrima de Sang) o els documentals (Joan March, de mal nom en Verga) han fet créixer la seva popularitat entre el públic illenc, fent-lo un dels actors més coneguts del panorama escènic illenc.

• Santi Pons
Santi Pons és un nom majúscul dins dels grans actors de les Illes Balears. I és que més enllà de ser conegut, reconegut i estimadíssim pels mallorquins, Santi Pons és una eminència dins de l’escena teatral nacional i amb pinzellades de gires internacionals. I és que no només ha fet grans papers a Mossèn Capellà, L’anell, El internadio, El cor de la ciutat o Laberint de passions. Si no que més enllà de ser el divertidíssim batle de Sant Jeroni de la Roca a la petita pantalla, l’eivissenc pot presumir d’haver estat dirigit sobre els escenaris per directors de referència com el nostre Rafel Duran, Ferran Madico, Calixto Bieito, Magda Puyo per La Fura dels Baus i una infinitat més en obres com Macbeth, Faust v 3.0, Mort de deDama, El Mercader de Venècia i moltes altres més.

• Àlvar Triay
Àlvar Triay, actor menorquí imprescindible dins de l’escena televisiva balear, amb també àmplia experiència en el teatre fet a i des de Catalunya. Amb gran formació i entrenament actoral, va estudiar a l’Institut del Teatre i també té estudis de Comunicació Cultural.
L’hem pogut veure a sèries com Migjorn, Gran Nord, Llàgrima de sang o Porca Misèria. Però on té més experiència n’Àlvar és sobre els escenaris havent actuat a espais com el Teatre Nacional de Catalunya, dirigit per Rafel Duran a El Mercader de Venècia i també a Panorama des del Pont, d’Arthur Miller. També va fer una àmplia gira amb Els Convidats, producció d’aquesta nostra casa Produccions de Ferro, i també ha passat per la referent Sala Becket de Barcelona.

• Rafel Ramis
Un dels actors més estimats és precisament en Rafel Ramis. Amb una àmplia trajectòria en teatre amateur, en els darrers temps s’ha ficat a la butxaca als espectadors mallorquins pels seus papers a sèries com L’anell o Llàgrima de sang. I les votacions populars dels espectadors sempre han remarcat l’estimació que senten cap a ell. Però aquest veterà dels escenaris nascut a Bunyola fa molts anys que es deixa la pell en cada actuació, tot combinant la feina d’actor i la de contable o pagès. Per això té un sentiment tan fort de la interpretació. S’ha format amb companyies com la del Teatre de Bunyola, La Lluna de Teatre i Cucorba. I les seves interpretacions passen per textos d’autors amb una proposta teatral molt diferenciada. Des de Miquel Puigserver o Joan Mas, a Joan Guasp o Alexandre Ballester, passant pels clàssics antics i moderns: Shakesperare, Molière, Txèkhov, Kundera o Vàclav Havel.

• Joan Manel Vadell
Llicenciat en art dramàtic a l'Institut del Teatre de Barcelona, a més d’haver fet diversos cursos de cant amb la Formació de Laura Hansen, Jaume Roca, Frédérique Sizaret i ser diplomat en el Centre Dramàtic di Marco, de Palma.
Però més enllà de les presentacions oficials, si per alguna cosa és conegut en Joan Manel és per ser “el secretari” a Mossèn Capellà. El seu personatge de “Tianet” forma ja part de l’ideari balear, més enllà dels seguidors d’aquesta sèrie líder d’audiències a la televisió autonòmica.
A banda d’aquest paper estel·lar, Joan Manel Vadell és un usual del MicroTeatre i ha participat amb una trentena d’obres de teatre, entre les que destaca Don Juan Tenorio, producció del Teatre Principal.
Però és precisament pel seu personatge i actuació a Mossèn Capellà que l’hem escollit perquè formi part de l’elenc d’Herodes, Rei i és que ningú més que ell podria interpretar el secretari d’Herodes millor que en Tianet. Ai, no! Que en Joan Manel Vadell.

Direcció: Rafel Duran
Rafel Duran és sens dubte, el director més reconegut de les Illes Balears. Format a l’Institut del Teatre de Barcelona, ha esdevingut un dels més reconeguts directors de Catalunya. Ha estrenat gran quantitat d’obres d’autors novells i contemporanis, així com els seus muntatges sobre clàssics del teatre català i universal han estat d’una gran solvència. Habitual de les sales alternatives de Barcelona i del Teatre Nacional de Catalunya, ha treballat pel Teatre Lliure, el Gran Teatre del Liceu, etc. Els seus treballs a Mallorca mai han decebut. Han quedat a la memòria col·lectiva els seus brillants ‘La dida’ o ‘Mort de Dama’ sobre les obres homònimes de Salvador Galmés i Llorenç Villalonga. I més recentment, la direcció d’”ACORAR”.

Espai escènic i vestuari: Rafel Lladó
Escenògraf i figurinista, treballà amb Fabià Puigserver al Teatre Lliure de Barcelona i ha desenvolupat la seva feina entre Barcelona i Mallorca.
Amb una sensibilitat especial per a la creació d’ambients suggerents, estèticament impecables, amb una netedat i profunditat sempre presents.
Treballa amb Rafel Duran des de fa vint anys i conformen un equip coordinat i eficaç.