Jo sí participaré a la Marxa del Tren de Llevant
Opinió de Pere Fuster sobre la Marxa a favor del tren de Llevant
Al llarg dels darrers mesos, des de l’anunci del Govern de les Illes Balears de paralitzar les obres del Tren de Llevant, són moltes les opinions que hem llegit i escoltat al respecte en els diferents mitjans de comunicació. Entre totes elles vull destacar les de la Plataforma pel Tren de Llevant, reeixida i reorganitzada arran d’quell anunci, i que amb valentia i persistència ha tornat a collir el testimoni de la reivindicació. La marxa pel tren que han organitzat per al proper diumenge 6 de novembre a Son Servera ha de ser la mostra més palpable que, més enllà de les baralles i interessos polítics, els que realment tenen la força a la nostra societat són els moviments ciutadans.
Com he dit abans, són moltes les opinions que hem llegit i escoltat, algunes d’elles contràries al projecte del Tren de Llevant. Sense anar més lluny, poguérem llegir aquí, a “Cap Vermell”, una carta d’un tal Xisco –m’imagín que és un pseudònim– blasmant contra la política de l’anterior Conseller de Mobilitat, Sr. Vicens. Deu saber, en Xisco, que no hi ha cap responsable polític exempt de cometre errades o que sigui capaç d’acontentar tothom. Els que hem dicidit endinsar-nos en aquest món de la política i, per tant, optar a exercir un càrrec públic, sabem perfectament que hi haurà decisions que agradaran a uns i desagradaran a uns altres. Però estic convençut que el més important és tirar endavant amb allò que creus que serà beneficiós per a la majoria de ciutadans, deixar-te assessorar pels tècnics que tens al teu costat i, sobretot, fer les coses amb coherència, honestedat i rectitud.
Les acusacions velades que feia Xisco, quan manifestava que fa una mica de pudor el fet de que s’hagin adquirit les unitats mòbils –els trens, perquè ens entenguem– abans que l’obra estigui acabada, només demostra, al meu parer, un desconeixement total i absolut de la manera com es desenvolupen aquests projectes. Ha de saber que si s’esperàs a comanar la fabricació de les unitats mòbils quan l’obra estigués acabada –duu temps, aquesta fabricació–, després ens trobaríem amb una infraestructura que no podríem fer servir durant un temps per falta de trens. Les dues coses se solen fer de forma paral•lela, aquí i a la resta del món. És fàcil llançar acusacions darrere un pseudònim, el que es difícil és fer-ho donant la cara i amb proves damunt la taula.
Però em vull centrar en la Marxa a favor del Tren que tendrà lloc el proper 6 de novembre i a enumerar-vos breument alguns dels motius pels quals jo hi assistiré:
-Perquè aquest és el projecte de la majoria dels partits polítics i dels ciutadans. El tren de Llevant va ser aprovat pel PP mitjançant el Pla Director de Transports de les Illes Balears de l’any 2006 i la seva execució ha estat reclamada en infinitat d’ocasions pels habitants d’aquestes contrades.
-Perquè les Illes Balears tenen el dubtós privilegi de ser la comunitat de l’Estat espanyol amb més cotxes per habitant, molt per sobre la mitjana europea, amb els perjudicis que això suposa per al nostre entorn i per a la nostra salut. El tren i el tramvia, com s’està demostrant a tots els països avançats on s’hi està apostant, són la millor alternativa al cotxe i a la construcció de carreteres i autopistes que fan malbé el nostre territori.
-Perquè és una infraestructura que paga l'Estat espanyol. Tenint en compte les poques inversions que arriben a Mallorca a càrrec de Madrid, seria absurd deixar-la perdre.
-Perquè el tren és una aposta sostenible i la millor manera d’avançar cap a un model de mobilitat més respectuós amb el medi ambient. La modalitat de tram-tren és especialment eficient energèticament. És el camí adequat per avançar cap a una reducció d’emissions de CO2.
-Perquè aquest projecte, que ja es troba en avançat estat d’execució, aprofita l’antic traçat i aplica tot tipus de mesures per a reduir l’impacte ambiental que tota infraestructura provoca. Entre aquestes mesures destaquen multitud de passos per a fauna o la replantació a altres llocs d’una bona part dels arbres que havien crescut o es trobaven dins l’espai de seguretat que necessiten les infraestructures ferroviàries modernes. Els trens moderns també necessiten uns tallers per guardar i arreglar les unitats mòbils –com els d'Artà, als quals es referia en Xisco–, però podeu estar ben segurs que l’impacte ambiental d’una infraestructura com la del tren d’Artà, que aprofita les antigues vies, és ínfim devora el que provoca una carretera o una autopista.
-Perquè no és cert que aquest sigui un mitjà de transport inviable econòmicament, argument que utilitzen aquells que no creuen en el transport públic. Tots els estudis afirmen que el tren de Llevant, ben gestionat, pot tenir una demanda semblant, per exemple, al tram entre Inca i Manacor. Un servei públic no té perquè donar guanys econòmics –tampoc en donen l’educació o la sanitat públiques–, sinó que ha de donar guanys socials.
-Perquè, al contrari del que s’ha dit, un cop estigui electrificada tota la xarxa –ja hi està entre Palma i Inca– podrem viatjar fins a la capital en un temps més que competitiu en relació al cotxe. El tren elèctric no només és menys contaminant sinó que també és molt més ràpid.
-Perquè ajudarà a vertebrar la comarca de Llevant i a facilitar la comunicació entre els diferents municipis, sobretot entre la resta de pobles i Manacor, centre sanitari, administratiu i d’oci de la comarca; permetrà tenir una alternativa real al vehicle particular i possibilitarà un mitjà de transport accessible i eficient per a tots aquells que no tenen cotxe o no en poden tenir, o no en volen.
-Perquè ajudarà que arribin més visitants a les nostres contrades. No dubteu que els turistes del nord d’Europa valoren molt positivament el fet de poder emprar un mitjà de transport públic com el tren, molt estès en els seus països.
Per tots aquests motius, amics i amigues, jo sí que participaré en la Marxa a favor del tren de Llevant que tendrà lloc a Son Servera el proper 6 de novembre, i vos anim a tots i a totes a participar-hi també. Ens hi jugam molt, com a ciutadans i com a comarca.
Pere Fuster Nadal
Portaveu PSM-Entesa a l'Ajuntament de Capdepera