El Ple ordinari de dia 2 d'agost de 2024, aprovà la declaració institucional, promoguda per l'Associació Espanyola contra el Càncer




DECLARACIÓ INSTITUCIONAL PER A ESPAIS SENSE FUM

El consum de tabac és un factor de risc de sis de les vuit causes principals de mortalitat en el món, causa un terç de tots els casos de càncer, fins a 16 tipus diferents; i a Europa provoca 82% dels càncers de pulmó.

A Espanya és la primera causa de malaltia, invalidesa i mort EVITABLE. Malgrat la promulgació de la Llei 28/2005 i la seva posterior modificació en 2010, la prevalença del tabaquisme a Espanya continua sent dramàtica. En 2019, l'enquesta EDADES del Ministeri de Sanitat va reflectir que el percentatge de fumadors a Espanya és del 32,3%. Aquesta taxa de tabaquisme, molt lluny d'un referent en salut internacional, és necessari reduir-la per a acostar-nos a l'objectiu que es planteja en el Pla de Càncer Europeu “Aconseguir una Generació Lliure del Tabac per a 2040 on menys del 5% de la població fumi (actualment la prevalença de consum a la UE és del voltant del 25%)”.

Eliminar el consum de tabac al nostre país aconseguiria evitar el 30% dels casos de càncer. Fins a un 50% dels casos de càncer podrien evitar-se amb polítiques i mesures de prevenció com l'adopció d'hàbits de vida saludable i la promoció de més espais lliures de fum, que són més eficaços si s’adquireixen des de la infància.

A tot el món hi ha un corrent ferm per a limitar el consum de tabac en espais públics i compartits a l'aire lliure, Espanya deu i pot estar entre els països més avançats en la protecció de la salut de menors i adults. L'evidència científica demostra que no existeix un nivell segur d'exposició al fum de segona mà (fum lateral desprès de l'extrem del cigarret encès), i al fum principal exhalat (fum exhalat pel fumador); fins i tot en petites quantitats poden ser perjudicials per a la salut humana.

Regular els espais sense fum a les terrasses, platges, piscines, parades d'autobús, entrades d'edificis, a més de prohibir-se el consum amb dispositius electrònics en qualsevol espai públic; suposa una desnormalització del consum de tabac. Això suposa també transmetre una adequada percepció de risc del tabaquisme passiu a la població, la qual cosa dona lloc al fet que les persones fumadores siguin més conscients dels problemes que pot ocasionar el tabac als qui conviuen amb elles, i procurin apartar-se dels altres a l'hora de fumar.

En la nostra Comunitat Autònoma, el nombre de persones que fumen diàriament a les Illes Balears és de 216.651, segons les dades de l'Observatori del Càncer de l'Associació Espanyola Contra el Càncer, en les Illes Balears durant l’any 2023. La incidència en càncer de pulmó va ser de 684 casos diagnosticats – enfront dels 658 casos diagnosticats el 2022 –, xifres que ho situen en quart lloc després del càncer de còlon, mama i pròstata; però és el primer tipus de tumor amb un major nombre de defuncions: 515 en 2023, molt per davant les 339 defuncions per càncer colorectal.

Acords:

1. L’Ajuntament de Capdepera manifesta que les lleis antitabac actuals són insuficients. Cal ampliar els espais lliures de fum, garantint la vigilància i el compliment de la llei modificada.

2. L’Ajuntament de Capdepera sol·licita al Govern de l’Estat que acomodi la normativa a nivell perquè el Govern de les Illes Balears tingui eines jurídiques per poder mantenir les mesures antitabac posades en marxa per frenar la pandèmia de la COVID-19 i la prohibició́ de fumar en determinats espais públics com a mesura de prevenció́ de malalties com el càncer o les cardiopaties.

3. L’Ajuntament de Capdepera advoca perquè es duguin a terme les accions pertinents per a fomentar més espais lliures de fum, per respectar i garantir el dret a la salut de les persones, especialment dels menors d'edat, que actualment estan molt exposats al fum de segona mà.

4. L’Ajuntament de Capdepera formalitzarà un acord de col·laboració amb l’Associació Espanyola Conta el Càncer a les Illes Balears per tal de declarar la Plaça Castellet, la Plaça Sitjar i la Plaça de l’Orient

5. L’ Ajuntament de Capdepera manifesta el seu suport a la recerca del càncer, com a instrument imprescindible en la lluita contra aquesta malaltia, i trasllada el seu reconeixement a totes les associacions i entitats que estan acompanyant a les persones afectades pel càncer pel seu compromís i labor continuada.