El català és la llengua autòctona més gran de la Unió Europea que no compta amb el reconeixement de llengua oficial i de treball de la UE.





Plataforma per la Llengua llença catalaoficial.eu per donar el tret de sortida a una campanya intensa en favor de l’oficialitat mentre duri la presidència espanyola de la UE.

Després de situar l’oficialitat a l’agenda política i que el govern espanyol fes la primera sol·licitud perquè el català esdevingui una llengua oficial i de treball de la UE, l’ONG del català demana a la ciutadania que signin la campanya a través del nou portal i posa tota la responsabilitat d’assolir l’objectiu al govern espanyol.




El web “el català, 25a llengua oficial de la UE” publica cada dia un greuge conseqüència de la no-oficialitat, inclou un apartat de preguntes freqüents que aclareixen els principals dubtes sobre la qüestió i informa sobre les accions de la campanya

Un cop aconseguit que l’oficialitat del català a la UE hagi passat a formar part de l’agenda política i que el govern espanyol faci un primer pas en aquesta direcció, Plataforma per la Llengua anuncia el llançament d’una web en favor d’aquest reconeixement per la llengua i anuncia una campanya intensa durant els propers dos mesos.

L’ONG del català fa responsable el govern espanyol de la negociació que cal perquè els 26 països restants de la UE acceptin el català com a llengua oficial, i demana a la ciutadania que donin el seu suport a la campanya a través de catalaoficial.eu.

L’entitat anuncia accions tant dins del domini lingüístic com al cor d’Europa, especialment abans de les reunions del 19 de setembre i del 23 d’octubre, en les quals el Consell de la UE pot deliberar sobre la petició de l’oficialitat.

Plataforma per la Llengua publicarà cada dia una conseqüència negativa de la no-oficialitat del català a través del portal i fa una crida a signar i a donar força a la campanya amb un donatiu. 

A més, la web inclou una secció de preguntes freqüents que donen resposta a diversos aspectes relacionats amb aquesta qüestió, els efectes que suposa ser una llengua oficial de la UE i diversos elements que ajuden a comparar la situació actual del català respecte altres llengües oficials de dimensions similars i fins i tot amb un nombre inferior de parlants.

Sabies que: 

El català és la novena llengua de la Unió Europea i està entre les 100 més parlades del món.

La Unió Europea te 24 llengues oficials, treze de les quals tenen menys parlants que el català.

La situació del català a Internet és, generalment, bona, i la seva presència a la xarxa és més alta de la que pertocaria per una llengua que té aproximadament deu milions de parlants. Pel que fa al nombre de parlants, el català es troba en el 75è lloc mundial, mentre que pel que fa a presència a Internet ocupa els llocs entre el 10è i el 20è. Dels deu llocs web més visitats de la xarxa, sis tenen versió en català (GoogleFacebookYouTubeViquipèdiaWindows Live i Twitter


Hi ha més de 110.000 dominis .cat. Un d'ells capvermell.cat

Perquè sigui oficial, cal que sigui inclosa a la llista de llengües de l’article 1 del Reglament 1/1958 del Consell de la UE que s'ha modificat set vegades els darrers 15 anys.