Us envio aquesta proposta en la que participo per si voleu avalar-la, difondre-la o participar en les activitats que proposem.




Des de l'equip de "Es nostro cel" volem incloure la cultura de les Illes Balears als noms oficials de la volta celeste. Això serà possible gràcies a la tercera convocatòria del concurs internacional conegut com NameExoWorlds de la Unió Astronòmica Internacional (IAU).

Es tracta d'anomenar els components de sistemes estel·lars coneguts, estrelles i els seus exoplanetes, amb noms de la tradició i cultura d'arreu del món. El passat 18 de novembre, al Teatre Principal de Santanyí, l'equip "Es nostro cel" va triar, mitjançant una votació popular, una entre les set propostes defensades pels alumnes de secundària del Col·legi Bisbe Verger. Els noms de la proposta guanyadora per al sistema WASP-166 es corresponen als d'una Rondalla Mallorquina: "Na Filet d'Or".

Els protagonistes d'aquesta rondalla són una petita serp marina daurada, na Filet d'Or, com l'estrella groga (WASP-166) situada a la constel·lació Hydra; i Catalineta, una nina petita i jove igual que l'exoplaneta (WASP-166b) anàleg a un Neptú calent que orbita cada 5 dies l'estrella. A la rondalla, na Catalineta cuida de la petita serp daurada i, en agraïment, na Filet d'Or li concedeix la capacitat d'aconseguir or i pedres precioses mentre es pentina.

Volem que l'estrella WASP-166 i el seu planeta WASP-166b passin a anomenar-se Filetdor i Catalineta . Aquesta proposta es troba avalada per membres de l'Universitat de les Illes Balears, entre d'altres universitats, i centres d'investigació nacionals i internacionals.

Les rondalles representen la cultura popular i la tradició oral que ha anat transmeten-se de boca en boca, de pares a fills, de generació en generació, fins arribar-nos a nosaltres. En molts casos, els personatges formen part del patrimoni cultural de Balears, que ha perdurat al llarg dels segles degut a l'aïllament geogràfic de les illes. En definitiva, representen una font extraordinària de paraules i expressions populars pròpies.



Aquesta activitat divulgativa també pot ésser interessant per als centres escolars d'educació primària (o qualsevol persona que gaudeixi de l'art). Els animam a enviar-nos dibuixos o fotografies de manualitats, relacionades amb Na Filet d'Or i/o del sistema estel·lar triat, al nostre correu electrònic: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.. Totes aquestes mostres de suport seran tengudes en compte pel jurat de NameExoWorlds enfront altres propostes nacionals sobre tot les que arribin abans del 11 de desembre d'enguany.

La proposta inspirada en la rondalla "Na Filet d'Or" coincideix amb la petició de la Institució Francesc de Borja Moll de que les Rondalles Mallorquines siguin considerades patrimoni cultural immaterial. Aquesta proposició també coincideix amb el 160 aniversari del naixement i 90 aniversari de la mort de mossèn Antoni Maria Alcover que recopilà les rondalles i les publicà amb el sobrenom de Jordi des Racó.

Necessitem la col·laboració de tota la societat per a poder veure reflectida i preservada la nostra cultura al cel nocturn. És important que els observatoris, els aficionats a l'Astronomia, els professors i els estudiants ens mostrin el seu suport com ho han fet els centres d'investigació.

Per fer-ho, a la web del projecte "Es nostro cel" hi ha un formulari d'inscripció molt senzill.

Web:
https://es-nostro-cel.com/propuesta-es-nostro-cel/ 

Formulari:
https://forms.gle/pm5DeK7pSxYbwEds9