Joana Colom, Pere Cortada i Pere Orpí presenten una comunicació 

Aquest cap de setmana Mallorca és l'epicentre dels Focs Festius de la Mediterrània.

Els dies 22, 23 i 24 d’octubre de 2021 al Teatre Municipal Mar i Terra de Palma tindrà lloc la cinquena edició del Simposi que està organitzat pel Consell Insular de Mallorca i l’Institut Ramon Muntaner i compta amb la col·laboració del Govern de les Illes Balears, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Palma, l’Ajuntament de sa Pobla, la Federació de Dimonis, Diables i Bèsties del Foc de les Illes Balears i la Fundació Mallorca Literària. A més, també es compta amb el suport de la Fundació Josep Irla.

Durant la presentació, s'ha destacat el fet que «a Mallorca les tradicions vinculades al foc i als dimonis també estan envoltades de música i gastronomia, per exemple, tot un patrimoni immaterial que volem preservar i difondre». La vicepresidenta també ha subratllat que algunes d’aquestes tradicions i rituals ens uneixen a altres territoris dels Països Catalans.

De fet, aquest congrés respon a la voluntat de ser un espai de trobada i de reflexió per als territoris diversos de la Mediterrània, que comparteixen interessos culturals, i pretén posar en comú l’activitat cultural i documental que porten a terme els diversos centres d’estudis localitzats als pobles i ciutats de Catalunya, València i les Illes Balears.

Aquesta cinquena edició marca la represa després de l’aturada forçada a causa de la covid-19. Prèviament, el Simposi es va celebrar a les ciutats de Vic (2016), Reus (2017), Gandia (2018) i Andorra la Vella (2019).

El programa s’estructura en els tres àmbits temàtics: les identitats del dimoni, el dimoni en el seu context i comunicacions de temàtica lliure.

Divendres 22 d’octubre s’encetarà el Simposi amb l’acte oficial d’inauguració i durant la jornada es podrà gaudir de la conferència marc «Del dimoni cucarell a les colles de dimonis i els correfocs. La persistència d’una tradició festiva», a càrrec d’Andreu Ramis, president del Consell Assessor del Patrimoni Cultural Immaterial de les Illes Balears.

Amb motiu del Simposi, l’Arxiu del Regne de Mallorca acull l’exposició «Mil dimonis. Un recorregut per la devoció dimoniera de Mallorca», que organitza la Fundació Mallorca Literària. Del programa també destaca la ponència «Les festes populars: un bastió del poder masculí» a càrrec de Verònica Gisbert (Universitat de València).

Al programa també hi destaca una activitat complementària que es durà a terme aquest dissabte 23 a Can Cirera Prim de sa Pobla. Segons ha explicat Coll, serà una mostra d’unes 15 colles de dimonis que, «tot respectant les limitacions derivades de la pandèmia, ens permetrà rememorar un correfoc».

Podeu consultar aquí el programa complet del Simposi.
https://www.conselldemallorca.cat/documents/695139/0/Programa+V+Simposi+Focs+2021.pdf/fe5df913-4561-b67d-722d-d0269f6444f8?t=1634730140007