“Igual de legítim és fer vaga com ho és exigir l’acompliment de les condicions pactades per a un servei mínim, que ho és el que, per responsabilitat i coherència, demanem que es dugui a terme.”




La FEHM i la Associació Hotelera de Capdepera alerten que, a la vaga de recollida d’escombraries a Capdepera, l’incompliment dels serveis mínims pot suposar un risc per a la salut pública, i adverteixen que s’està arribant a una situació límit que s’agreujarà amb l’onada de calor.

La pandèmia provocada per la COVID comporta la necessitat d’extremar les precaucions i les mesures d’higiene, com estan fent els agents de la cadena de valor turístic. No obstant, totes les mesures d’higiene preventives i aplicades, amb importants esforços i costos, es poden veure minvades per l’incompliment dels serveis mínims de la vaga de recollida de residus sòlids urbans que s’està donant a Capdepera.

Aquesta manca de responsabilitat en els serveis mínims estipulats provoca, de fa dies, una gran acumulació de residus a la via pública i als establiments hotelers, de restauració i comerç, que podria  derivar en un problema de salut pública.


Tant el president de l’Associació Hotelera de Capdepera, Joan Ferrer, com la presidenta de la patronal FEHM, Maria Frontera, manifesten la seva preocupació per aquesta situació, perquè “estem invertint en les nostres empreses, acomplint escrupolosament els protocols de prevenció COVID per a la protecció dels nostres clients i treballadors perquè les autoritats sanitàries incideixen en la importància de la higiene.

No obstant, en plena temporada turística, patim una vaga per a la que s’han estipulat uns serveis mínims que s’estan incomplint de manera flagrant i amb total impunitat. Això provoca que les instal·lacions dels hotels es trobin saturades per l’acumulació de residus, amb els perjudicis que això comporta per als propis treballadors dels centres, afegit als problemes derivats de les fortes olors de menjar en procés de putrefacció sense que ningú, cap autoritat competent ni els propis sindicats de la secció turística, hagi aixecat la veu per a expressar la seva preocupació per aquesta situació que es viu i que afecta plenament als empleats del sector turístic.


“A més, als carrers i places del municipi, i en les principals zones turístiques, s’acumulen quantitats ingents de residus que, amb l’actual onada de calor que patim i que augmentarà les temperatures en els propers dies, pot derivar en una situació de risc per a la salut pública de tots els ciutadans.

“Podria evitar-se si s’aplicava l’obligació de recollida, pautada en els serveis mínims que s’incompleixen de manera conscient i reiterada sense que ningú impedeixi que aquesta situació s’agreugi.

“Els principals perjudicats som els ciutadans i les empreses que paguem els impostos per un servei que no rebem i, a més, s’alimenta un caldo de cultiu que pot provocar problemes de salut pública si no es reverteix aquest incompliment i s’adopten les mesures procedents.”


Des del sector hoteler no es qüestiona el dret de vaga, encara que és opinable l’oportunitat de convocar-la en moments quan la higiene és essencial i una de les preocupacions fonamentals de la societat, sense oblidar els perjudicis en l’àmbit de la penosa imatge que es projecta en una temporada en la que ja patim moltes dificultats per a la recuperació econòmica.

Frontera afirma que “no es tracta de limitar els drets sinó que, en l’exercici dels mateixos, s’acompleixin les obligacions marcades. Si en una vaga es decreten serveis mínims, s’han d’acomplir rigorosament; d’altra forma és un abús i un perjudici directe al ciutadà, al teixit empresarial i als visitants del municipi.

“Igual de legítim és fer vaga com ho és exigir l’acompliment de les condicions pactades per a un servei mínim, que ho és el que, per responsabilitat i coherència, demanem que es dugui a terme.”


Joan Ferrer, president de l’Associació Hotelera de Capdepera, ha manifestat la seva decepció pel resultat de l’assemblea de treballadors celebrada anit, en la qual va ser rebutjada la darrera proposta formulada: “resulta decebedor i lamentem que, malgrat les noves ofertes per arribar a un acord que s’han plantejat per part de l’empresa i de l’ajuntament, els treballadors i els sindicats continuen enrocats en la seva posició, i que el conflicte segueixi obert, encara que són conscients que no hi ha més marge de maniobra per a atendre les seves demandes.

“Haurem de seguir esperant la resolució del conflicte amb unes condicions d’insalubritat que són inadmissibles, i demanem que es comencin a acomplir els serveis mínims per a alleugerir la pressió.”

Aquesta tarda s’ha convocat una nova reunió i des de la patronal s’espera l’arribada d’un acord.

12/08/2021