Si aneu al municipi de Capdepera (Capdepera, Cala Rajada, Canyamel...) només podreu escoltar música a algun hotel que tingui obert.
L'Ajuntament demana als locals que vulguin fer música en directe (no als Hotels) el pertinent informe que doni fe del compliment i adequació a la normativa actual. Sembla ser que el deixar fer en aquest sector ha duit algunes denúncies de veïns i la cosa ha acabat als jutjats.
No he llegit la normativa en lo referent a la música en directe però sembla ser segons paraules d'algun funcionari entès que està feta per a no poder complir-se. Em suposo demanen insonoritzacions, control de volum mitjançant limitador de so (impracticable amb música analògica ), adequació del local, etc...etc... i tot signat per un enginyer previ estudi.
Molt bé. La llei s'ha de complir.
Com a president de la cooperativa Illamusical S. Coop. he lluitat i lluito perquè els músics treballin legalment, amb les altes pertinents a la Seguretat Social i amb les cobertures que qualsevol treballador té ( Mútua Laboral, assegurança de Riscos Civils, assistència als cursets de Riscos Laborals, etc.)
Som conscients de la desídia de molts de negocis/locals malgrat les advertències del Consistori.
Però... Estan tots els locals/negocis oberts avui en dia adequats a la normativa vigent ja no per tenir música, sinó i simplement per poder tenir obert? Quants de locals/negocis tenen obert sense ni tan sols tenir el permís d'obertura ?.
Si el problema és que la música/cultura atreu gent i per tant això és perillós Què fan els hotels amb 300, 400 o 500 places oberts?. Perquè els hotels, al igual que la majoria de negocis/locals, malgrat la seva titularitat privada tenen una funció pública.
Puc dir que a tots els indrets on he tocat post-pandèmia s'han respectat tots els protocols.
Separació de les taules, neteja, mascaretes, etc... I que jo sàpiga no hi ha hagut cap infecció.
No es pot confondre la música/cultura amb la faràndula i el descontrol provocat per festes nocturnes d'esbarjo etílic.
El músic és el primer que entén per pròpia lògica que s'han de respectar unes normes. No és la nostra intenció molestar a ningú. Si el volum és un problema es toca més fluix i si el local no compleix les mínimes condicions no s'actua ja que el músic també és una persona i pot caure malalta com tothom.
No tots els locals tenen la mateixa idiosincràsia i problemàtica per tan no és de rebut posar-los a tots dins del mateix sac. Si un té problemes amb els veïns no vol dir que tots en tenguin i si un no respecte els protocols no vol dir que els altres tampoc.
Sincerament no crec que sia el moment per posar impediments a la música/cultura ja que aquest és un dels sectors que més ha rebut i dins aquest sectors hi ha professionals que en aquests moments ho estan passant molt malament. Persones que també tenen una família.
No tots els municipis actuen igual, de fet molts són flexibles i entenen la problemàtica, intentant al manco posar solucions més enllà d'una normativa, pot ser, massa estricta. Les normatives, igual que les lleis, estan fetes per a canviar-les i modificar-les quan sia adient.
Per cert, que part o tot el pressupost de fires, festes, música i cultura vagui a Serveis Socials donat el panorama que ve pot ser comprensible, però seria just que es posàs ma també a altres partides pressupostàries que no cal ni esmentar, partides tal vegada molt més prescindibles que la música/cultura.
A la fi tot depèn de la intenció i sensibilitat política del govern de torn, sia municipal, local, insular, autonòmic o estatal, que per això tenim una democràcia i els votem.
Andreu Galmés
Agost 2020